PROHLÁŠENÍ PŘEDSTAVENSTVA

Níže uvedená předsedkyně představenstva společnosti UNICAPITAL Invest III a.s. prohlašuje, že podle jejího nejlepšího vědomí podává účetní závěrka, vypracovaná v souladu s platným souborem účetních standardů, věrný a poctivý obraz o majetku, závazcích, finanční situaci a výsledku hospodaření společnosti UNICAPITAL Invest III a.s. Výroční finanční zpráva, podle zákona upravujícího účetnictví, obsahuje věrný přehled vývoje a výsledků společnosti UNICAPITAL Invest III a.s. spolu s popisem hlavních rizik a nejistot, kterým čelí.

V Praze dne 18. dubna 2024

Elektronický podpis A. Sikorová

JUDr. Alena Sikorová
předsedkyně představenstva

INFORMACE O SPOLEČNOSTI

Společnost UNICAPITAL Invest III a.s. (dále jen „Společnost“) byla založena 31. října 2018. Během rozhodného období bylo hlavní činností Společnosti půjčování prostředků získaných z emise dluhopisů ostatním společnostem ve skupině UNICAPITAL (tj. společnosti UNICAPITAL N.V. a všem společnostem, v nichž má tato společnost přímo či nepřímo majetkový podíl), dále také jako „Skupina“.

V následujícím období bude Společnost nabízet k prodeji dříve emitované zaknihované dluhopisy a získané finanční prostředky poskytovat ostatním společnostem ve Skupině formou čerpání již existujících úvěrových rámců, příp. nových úvěrů.

PODNIKATELSKÁ ČINNOST SPOLEČNOSTI

Společnost UNICAPITAL Invest III a.s. prakticky neprovádí vlastní podnikatelskou činnost. Provozuje činnost vedoucí k financování Skupiny. Bližší popis podnikatelské činnosti je obsažen ve Zprávě o vztazích za rok 2023 a v následující části EKONOMIKA, MAJETEK.

Společnost jako účelově založená společnost pro emisi dluhopisů je závislá na ostatních společnostech
ve Skupině, a to zejména formou poskytování úvěrů či zápůjček z prostředků získaných z emitovaných dluhopisů a inkasováním jistiny a úroků z těchto úvěrů či zápůjček.

ZMĚNA VE STATUTÁRNÍCH ORGÁNECH

Ve vykazovaném období nedošlo ke změnám ve statutárních orgánech.

ZMĚNA V DOZORČÍCH ORGÁNECH

Ve vykazovaném období nedošlo ke změnám v dozorčích orgánech.

EKONOMIKA, MAJETEK

V roce 2023 hospodařila společnost UNICAPITAL Invest III a.s. se ziskem na úrovni úplného výsledku za účetní období ve výši 3 511 tis. Kč.

Společnost nevlastní žádný hmotný majetek. Aktivem Společnosti je zejména poskytnutý úvěr společnosti UNICAPITAL N.V. a ostatním společnostem ve Skupině. Další finanční aktiva Společnosti představují zůstatky na bankovních účtech a pokladní hotovost. Společnost neeviduje žádná finanční aktiva po splatnosti, očekávané úvěrové ztráty jsou promítnuty v účetní závěrce Společnosti.

Emise / splacení dluhopisů

V roce 2023 neproběhla žádná nová emise dluhopisů, ani neproběhly prodeje vlastních dluhopisů
(tj. dluhopisy dříve emitované a neupsané). Proběhl nákup dříve prodaných dluhopisů v celkové nominální hodnotě 549 800 tis. Kč. Společnost hospodařila s portfoliem dluhopisů emitovaných v roce 2019 a 2020.

Ke dni splatnosti 27. ledna 2023 byly plně splaceny dluhopisy emise UCINV03 11 4,3/23 (ISIN CZ0003523946) v celkové nominální hodnotě 185 200 tis. Kč.

Poskytování úvěrů

Finanční zdroje z dluhopisového programu slouží především pro financování akvizic Skupiny. Celková účetní hodnota poskytnutých úvěrů včetně naběhlého příslušenství k 31. prosinci 2023 je 935 749 tis. Kč. Všechny úvěry směřovaly do Skupiny. Struktura portfolia poskytnutých úvěrů je uvedena v účetní závěrce v Poznámce 12 Transakce se spřízněnými osobami.

Hlavní činnosti Společnosti a Skupiny

Hlavní činností Společnosti je realizace dluhopisového programu a následné financování dceřiných společností Skupiny formou zápůjček a úvěrů. Nad rámec poskytování úvěrů a zápůjček společnostem ve Skupině neposkytuje Společnost UNICAPITAL Invest III a.s. žádné další služby. Hospodaření Společnosti tak podléhá vlivu hospodaření celé Skupiny.

Skupina UNICAPITAL působí převážně v odvětvích energetiky, realitního trhu a zemědělství. Segment energetiky zaujímá v portfoliu Skupiny 34,0 %, na segment realit připadá 54,1 %, na segment zemědělství připadá 4,5 % a 7,4 % tvoří segment ostatní.

Skupina soustřeďuje své podnikání (resp. investování) do následujících ekonomických odvětví (resp. segmentů těchto odvětví):

Segment energetiky

Podnikání skupiny UNICAPITAL v segmentu energetiky lze rozdělit do dvou oblastí:

i) distribuce energie – jedná se především o výstavbu a následný provoz tzv. lokálních distribučních soustav (dále jen LDS). LDS je distribuční soustava sloužící pro připojení koncových odběratelů k elektrické síti a zajištění dodávky elektřiny pro zákazníka a jeho odběrné místo, respektive jeho objekt, byt, kancelář apod. Distribuční soustavu provozují licencované distribuční společnosti na území vymezeném těmito licencemi. LDS může vzniknout všude tam, kde je více zákazníků (odběratelů elektřiny) připojeno na distribuční síť prostřednictvím jednoho připojovacího bodu, a to k nadřazené distribuční soustavě. LDS zásobují energií množství stálých odběratelů, mezi nimiž jsou průmyslové podniky, logistická centra, administrativní budovy, ale i rezidenční čtvrti.

ii) výroba energie a tepla – skupina UCED má ve svém portfoliu elektrárnu v Prostějově (UCED Elektrárna Prostějov, s. r. o.), která disponuje špičkovým zdrojem se spalovací turbínou na zemní plyn o výkonu 58 MW. Primárně se zaměřuje na podpůrné služby pro provozovatele české energetické přenosové soustavy – ČEPS. Projekty využívající energii z obnovitelných zdrojů jsou ve skupině zastoupeny jednou fotovoltaickou elektrárnou na území České republiky. Celkový instalovaný výkon této elektrárny činí 5,79 MW. Skupina dále provozuje 4 kogenerační jednotky o celkovém výkonu 3,25 MW.

Příjmy a výsledky činností společností segmentu energetiky jsou předmětem klimatických a sezónních změn. Spotřeba elektrické energie je do jisté míry závislá na klimatických podmínkách. Obecně je spotřeba elektrické energie a tepla vyšší v zimních měsících. Výkyvy od běžného klimatického cyklu mohou vyústit ve snížení poptávky po elektrické energii a teplu. Spotřeba elektrické energie může být také ovlivněna vlnami sucha a horka. Neočekávané a nepříznivé změny klimatických podmínek mohou vést ke snížení příjmů společností segmentu energetické výroby a distribuce. Vzhledem k uvedenému se skupina intenzivně zabývá novou energetikou – zejména agregací zdrojové základny a alternativním využitím zdrojů pro poskytování služeb výkonové rovnováhy.

Potenciální dopady válečného konfliktu na Ukrajině jsou na společnosti segmentu energetické distribuce eliminovány zejména zaměřením energetické části Skupiny na poskytování služeb výkonové rovnováhy, kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Vlastní obchod s komoditou je pouze doplňkovou službou v portfoliu. V dlouhodobém horizontu by s námi odběratelé elektrické energie, mezi kterými mohou být i ti orientovaní na ruský trh, mohli v důsledku války na Ukrajině, uzavřít kontrakty s nižšími odběry přenesené energie. To se potenciálně může projevit v menším zisku do doby, než se takové společnosti nepřeorientují na jiné trhy.

Palivem kogeneračních jednotek a elektrárny v Prostějově je zemní plyn. Trh s ním je ovlivněn skutečností, že Rusko je významným dodavatelem této suroviny. Vzhledem k zaváděné a plánované regulaci na úrovni EU i národních států, panuje zvýšená nejistota ohledně budoucí organizace tohoto trhu. To může vyústit ve vyšší provozní náklady zmíněných zdrojů. Elektrárna v Prostějově je sice vybavena plynovou turbínou, ovšem není zaměřená na výrobu, ale na poskytování podpůrných služeb. Strukturální změny v energetice spojené například s vyšším zapojením obnovitelných zdrojů povedou k vyšším výkyvům v dodávkách elektrické energie, a tím pádem k vyšší poptávce po podpůrných službách. Z toho důvodu společnost UCED Elektrárna Prostějov úspěšně podala žádost o stavební povolení na rozšíření elektrárny o další turbínu s plánovaným výkonem 50 MW. Pouze kogenerační jednotky jsou plně vystavené negativnímu vývoji na trhu s plynem. Dle cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jsou však zvýšené náklady na výrobu tepla přenášeny na koncové odběratele. Cena elektřiny se pak odvíjí právě od ceny závěrné elektrárny, kterou je momentálně elektrárna plynová. Jednotky aktuálně představují minimum produkční kapacity Skupiny. Zároveň svůj obchodní model rozšiřují na poskytování podpůrných služeb pro přenosovou soustavu.

V oblasti výroby elektrické energie byl pro rok 2023 stanoven cenový strop pro výkup elektrické energie ze zdrojů, které vyrábějí elektřinu z jiných komodit než z plynu. Tento cenový strop se Společností segmentu energetické výroby netýká, neboť jinou komoditu, než plyn k výrobě elektrické energie nepoužívá. Rovněž byla zavedená daň z neočekávaných zisků tzv. Windfall Tax, vycházející z pravidel nastavených Evropskou unií. Nová daň se vztahuje na podniky s významnou činností v odvětvích, ve kterých dochází ke vzniku neočekávaných zisků, tedy mj. na odvětví výroby a obchodu s elektřinou. Tato mimořádná daň se dle interní analýzy společností segmentu energetické výroby a distribuce nedotkne, neboť tyto společnosti, jako holding, nedosahují dvě miliardy čistého obratu ročně.

Rizika spojená s negativním vývojem makroekonomické situace spolu s riziky spojenými s válečným konfliktem na Ukrajině mohou s ohledem na původ a charakter produktivních zdrojů vést k hlubším strukturálním změnám v energetice.

Potenciální nepříznivé dopady strukturálních změn jsou eliminovány charakterem hospodářské činnosti Skupiny. Distribuce je nezávislá na zdrojích energie.

Společnosti segmentu energetické výroby by mohly být ovlivněny změnou více. UCED Elektrárna Prostějov je vybavena plynovou turbínou, není ovšem zaměřená na výrobu elektřiny, ale na poskytování služeb výkonové rovnováhy. Jedná se o služby, které nakupuje provozovatel přenosové soustavy společnost ČEPS, a.s. proto, aby zajistil spolehlivý a bezpečný provoz elektrizační soustavy ČR. UCED Elektrárna Prostějov je v tzv. studené záloze připravena na pokyn ČEPS, a.s. zahájit výrobu elektrické energie v době, kdy je jí v elektrizační soustavě nedostatek. Strukturální změny v energetice spojené například s vyšším zapojení obnovitelných zdrojů povedou k vyšším výkyvům v dodávkách elektrické energie a tím pádem k vyšší poptávce po podpůrných službách.

Společnosti Segmentu energetické výroby, které vlastní kogenerační jednotky, jsou plně vystaveny negativnímu vývoji na trhu s plynem. To je i důvod pro změnu obchodního modelu, kdy tyto společnosti vedle výroby elektrické energie rozšiřují svoje služby o služby výkonové rovnováhy pro přenosovou soustavu.

Společnosti segmentu energetické výroby a distribuce by neměly být negativně ovlivněny případnými strukturálními změnami v energetice. Na druhou stranu nelze vyloučit, že s probíhajícími změnami bude potřeba vynaložit dodatečné investice, což by mohlo mít nepříznivý vliv na hospodaření společností.

Segment realit

Skupina podniká v několika oblastech realitního trhu. Jedná se především o provoz a pronájem administrativních budov a provoz a pronájem nemovitostí typu sociálně-zdravotnického zařízení, v nichž je poskytována sociální i zdravotní péče seniorům a osobám postiženým degenerativními chorobami. Skupina směřuje svoje zájmy rovněž do developmentu, zejména v oblasti rezidenčního bydlení, kdy vystavěné byty jsou určeny k prodeji nebo k pronájmu.

Evropská unie (EU) se snaží dlouhodobě snižovat emise skleníkových plynů prostřednictvím zpřísňování podmínek pro novou výstavbu. V rámci nich budou muset stavby postupně splňovat standardy budov s téměř nulovou spotřebou energie. Kromě kvalitního zateplení obvodových plášťů a oken jsou nyní do budov již v současnosti instalována i kvalitní technologická zařízení. Jedná se o rekuperační systémy, systémy solárních panelů a tepelných čerpadel efektivně ovládané řídicími systémy. Legislativa EU se postupně propisuje do národní legislativy členských zemí. Tato opatření budou příznivě ovlivňovat klimatické podmínky, zároveň s sebou ale nesou zvýšené investiční náklady.

Navýšené náklady se promítnou do koncové ceny nemovitostí. Vlastníci nemovitostí jsou ochotni zvýšenou investiční cenu nemovitosti uhradit s výhledem budoucích úspor na provozních nákladech, obzvláště ve světle současných vysokých cen energií.

Dopad vojenského konfliktu na Ukrajině se nadále projevuje zvýšeným kolísáním cen na finančních a komoditních trzích a dalšími důsledky pro ekonomiku, které ovlivňují i realitní trh. Ceny stavebních prací se nicméně v uplynulém roce víceméně stabilizovaly. Developerské společnosti částečně přešli s generálními dodavateli na modely výstavby cost plus fee, či kombinace pevných cen s modely cost plus fee. Vlivem vysokých sazeb hypotečního financování a zpřísnění podmínek pro dlužníky, se zpomalil prodej nových bytů. Při očekávané a finálně uzákoněné změně sazeb DPH u nových bytů z 15% na 12% od 1.1.2024 investoři bez hypotečního financování čekají s nákupy na efektivní snížení cen nemovitostí v roce 2024. Developeři brzdili tudíž zahájení výstavby nových projektů. Započatá stavební výstavba tedy dobíhá, trh stavebních prací se zpomalil a ceny subdodávek se stabilizovaly. Do budoucna se dá očekávat i mírný pokles cen stavebních prací. Zájem o nájemní bydlení byl v uplynulém roce vysoký i vlivem nedostatečné nabídky dokončených nových projektů. Do budoucna se dá nicméně očekávat snížení míry inflace, pokles úrokových sazeb hypotéčního financování, tudíž oživení zájmu o koupi nových bytů. Developeři v mezidobí (i s ohledem na účinnost nového stavebního zákona od 1.7.2024) zajišťují potřebná povolení pro nové projekty a připravují započetí jejich výstavby po druhé polovině roku 2024.

V rámci vojenského konfliktu na Ukrajině si jsou společnosti segmentu realit vědomy zvýšeného rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti zejména za strany Ruské federace. Z tohoto důvodu přijaly taková opatření, která zvyšují jejich kybernetickou bezpečnost. Provedly interní audit stávajících bezpečnostních opatření a přijaly z něj vyplývající opatření. Společnosti se také řídí doporučeními Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Zemědělství

V segmentu zemědělství se činnost Skupiny zaměřuje na nákup zemědělských pozemků a provozování zemědělské činnosti se smíšenou rostlinnou a živočišnou výrobou.

Skupina vlastní zemědělskou farmu, jejíž činnost je zaměřena na rostlinnou i živočišnou výrobu. V rostlinné výrobě převažuje pěstování krmivové základny pro dojný skot, a to především kukuřice na siláž a jetelotrávy na senáž a také pšenice. V živočišné výrobě se farma zaměřuje na chov mléčného skotu holštýnského plemene za účelem produkce mléka a prodeje mléka jako komodity a také na chov telat do půl roku věku. Farma se nachází v oblasti Moravskoslezského kraje a hospodaří na cca 3 400 hektarech půdy. Ekonomická činnost je představována prodejem pěstovaných plodin, případně chovaných zvířat a prodejem mléka, jehož roční produkce činí okolo 10 miliónů litrů mléka za rok.

Skupina dále vlastní společnost, která se zabývá nákupem zemědělské půdy v rámci Moravskoslezského kraje. Tyto nakoupené pozemky dále pronajímá, nebo mohou být předmětem dalšího prodeje do Skupiny případně třetím stranám.

Hospodářské výsledky v oblasti rostlinné výroby mohou být negativně ovlivněny nepříznivým počasím a přírodními katastrofami. Společnosti segmentu zemědělství se v rostlinné výrobě věnují především pěstování obilovin (pšenice, ječmen), kukuřice a olejnin (řepka, hořčice). Na všechny tyto plodiny může mít nepříznivý vliv sucho. Problematické je především sucho v období kvetení a tvorby semen, kdy může docházet k zasychání vrchní části plodiny a tvorby drobnějších semen. Špatné počasí může vést k horší úrodě nebo horší výtěžnosti dané sklizně v případě špatného počasí během období sklizně. Případná neúroda může vést ke snížení příjmů společností segmentu zemědělství.

Válečný konflikt na Ukrajině a s ním související vývoj celkové ekonomické situace se u společností segmentu zemědělství projevil růstem cen vstupů, především nafty, hnojiv a krmiv. K největšímu nárůstu cen vstupů došlo v roce 2021-2022 u průmyslových hnojiv, kdy jejich cena stoupla o 200 až 300 %. V reakci na takovýto vývoj došlo ke značnému zvýšení prodejních cen produktů rostlinné i živočišné výroby. V roce 2022 byly nárůsty cen nákladů částečně kompenzovány nárůstem cen prodávaných komodit. Vzhledem k vysokým cenám vstupních surovin a poklesu realizačních cen komodit nelze u společnosti segmentu zemědělství ve srovnání s rokem 2022 očekávat v dalších letech obdobné výsledky. Pokud by tento trend trval a docházelo by k dalšímu poklesu cen zemědělských produktů při zachování stávajících vyšších cen vstupních komodit, mohly by tyto faktory vést k nižším ziskům

Hospodářské výsledky společností působících v zemědělství a provozujících rostlinnou či živočišnou výrobu jsou částečně závislé na dotační politice státu a EU. Spektrum národních dotačních programů udržuje kontinuitu s programy realizovanými v předešlých letech. Škála dotačních programů zahrnuje oblast živočišné i rostlinné výroby, programy podporují potravinářskou výrobu, umožňují pořádání vzdělávacích akcí, prezentací výsledků práce. Dotace jsou zaměřeny především na šetrný přístup k životnímu prostředí.

V období 2023-2027 začíná platit nové období Společné zemědělské politiky, které částečně mění podmínky a výši vyplácených dotací. Díky tomu se klade větší důraz na agroenviromentální politiku a šetrný přístup k životnímu prostředí prostřednictvím tzv. ekoschemat. Nově bude podporováno precizní zemědělství – moderní způsob produkce potravin, který reaguje na nové požadavky společnosti a technické možnosti digitální doby. Jedná se o ucelený systém agrotechnických opatření zavádějících technický a technologický potenciál do praxe s cílem dosažení ekologicky, energeticky a ekonomicky nejlepších výsledků při zachování kulturní krajiny a dlouhodobé udržitelnosti krajiny.

Ostatní

V omezené míře se Skupina věnuje též investicím do start-upů. V tuto chvíli jsou to především start-upy vytvářející digitální vzdělávací materiály včetně materiálů ve virtuální a rozšířené realitě. Vzhledem k tomu, že start-upy většinou negenerují stabilní příjem je ekonomická činnost představována téměř výhradně spekulací na budoucí růst tržní hodnoty start-upu. Start-upy jsou zastoupeny společností LIFELIQE CZECH s.r.o., která vytváří s použitím nejmodernějších technologií virtuální simulace a zaměřuje se na pracovní trh a rekvalifikace dospělých. Pomocí interaktivního obsahu ve 3D, virtuální a rozšířené realitě mění podobu rekvalifikací. Díky nejmodernějším technologiím se dospělí připravují na ta nejžádanější povolání v oblastech jako jsou věda, technologie, zdravotnictví nebo strojírenství.

Skupina v roce 2022 opustila segment zdravotnictví a v současné době již jen zbytkově provozuje dvě sociálně zdravotnická centra, v nichž poskytuje sociální a zdravotní péči seniorům a osobám postiženým degenerativními chorobami.

Současná ekonomická situace zůstává nadále citlivá na geopolitický vývoj ve světě. Vliv na finanční a komoditní trhy, dodavatelské řetězce a klíčové makroekonomické ukazatele s dopadem na podnikání, jako jsou míra inflace, výše úrokových sazeb, volatilita měnových kurzů a další, je stále významný. 

Vedení Společnosti zhodnotilo vliv současné ekonomické situace na její podnikání s následujícím závěrem: současná situace nemá výrazný dopad na hospodaření Společnosti. Společnost je účelově založenou obchodní firmou a její hospodaření tak podléhá vlivu hospodaření celé Skupiny. Skupina působí především v konzervativních odvětvích energetiky, realitního trhu a zemědělství. Díky rozložení podnikání Skupiny do různých odvětví je Skupina schopna eliminovat dopad případných vlivů současné ekonomické situace na jednotlivé subjekty Skupiny. Skupina jako celek tak není současnou ekonomickou situací výrazně ovlivněna.

ZPRÁVA O VZTAZÍCH

společnosti UNICAPITAL Invest III a.s., IČ 076 00 488, se sídlem Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, vyhotovená v souladu s ust. § 82 zák. č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech za účetní období kalendářního roku 2023

Předsedkyně představenstva společnosti UNICAPITAL Invest III a.s., IČ 076 00 488, se sídlem Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 23927, vypracovala podle § 82 zák. č 90/2012 Sb., o obchodních korporacích a družstvech následující zprávu o vztazích mezi společností a ovládající osobou a mezi společností a osobami ovládanými stejnou ovládající osobou (dále též „propojené osoby“) za uplynulé účetní období tj. za období od 1.1.2023 do 31.12.2023 (dále jen „rozhodné období“). Společnost UNICAPITAL Invest III a.s. byla v rozhodném období součástí skupiny CREDITAS (dále jen „skupina“), přičemž její struktura, vztahy mezi propojenými osobami a postavení společnosti UNICAPITAL Invest III a.s. v rámci této skupiny je následovné:

Struktura vztahů ve skupině

Ovládající osoba:
Pan Pavel Hubáček, nar. 21.4.1969, bytem V Tišině 781/4, Bubeneč, 160 00 Praha 6
Osoby přímo ovládané Ovládající osobou:

CREDITAS B.V.*, sídlo De Boelelaan 30, Unit 3.14, 1083HJ Amsterdam, Nizozemské království, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Nizozemskou obchodní komorou pod reg. číslem 76639371

*/ Společnost CREDITAS B.V. podniká v České republice prostřednictvím odštěpného závodu zahraniční právnické osoby CREDITAS B.V., odštěpný závod, IČ: 142 86 921, sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8

Osoby nepřímo ovládané Ovládající osobou:

Banka CREDITAS a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ: 634 92 555

CREDITAS fond SICAV, a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 085 33 610

CREDITSHARE s.r.o. (dříve CREDITAS Crowdfunding s.r.o.), sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 241 85 299

Creditas Services s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 093 72 881*
*/ společnost zanikla 1.12.2023 fúzí sloučením s CREDITAS Real Estate a.s.

EKORENT, spol. s r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 452 78 288

CREDITAS investiční společnost a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 142 58 846

Max banka a.s., sídlo Na strži 2097/63, Krč, 140 00 Praha 4, IČ 148 93 649

CREDITAS Digital Factory, s.r.o.*, sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 194 46 594
*/ společnost vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 15.6.2023

CREDITAS Kontaktní Centrum, s.r.o.*, sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 199 29 501
*/ společnost vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 15.11.2023

EAST Portfolio s.r.o. v likvidaci *, sídlo Na strži 2097/63, Krč, 140 00 Praha 4, IČ 024 48 254
*/ společnost vstoupila 1.11.2023 do likvidace

UNICAPITAL N.V.*, sídlo De Boelelaan 30, Unit 3.14, 1083HJ Amsterdam, Nizozemské království, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Nizozemskou obchodní komorou pod reg.č. 66551625
*/Společnost UNICAPITAL N.V. podniká v České republice prostřednictvím odštěpného závodu zahraniční právnické osoby UNICAPITAL N.V., odštěpný závod, IČ: 078 81 720, sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8

CREDITAS holding SE*, sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 198 48 374
*/ společnost vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne

23.10.2023

UNICAPITAL Finance a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 056 90 421

UNICAPITAL Finance II s.r.o., sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 178 06 097

UNICAPITAL Finance III s.r.o., sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 178 21 754

UNICAPITAL Invest I a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 054 77 395

UNICAPITAL Invest II a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 065 49 608

UNICAPITAL Invest III a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 076 00 488

UNICAPITAL Invest IV a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 086 69 732

UNICAPITAL Invest V a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 097 12 682

UNICAPITAL Invest VI a.s., sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 117 86 558

UNICAPITAL Invest VII a.s., sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 140 94 215

UNICAPITAL Invest VIII a.s., sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 178 06 593

UNICAPITAL Invest IX a.s.*, sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 199 63 980
*/ společnost vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 28.11.2023

CREDITAS Fund Holding a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 097 34 261

CREDITAS ASSETS SICAV a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 097 83 261

CREDITAS LOAN SICAV a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 097 83 334

CREDITAS OPPORTUNITY SICAV a.s.* (dříve Port Opportunity SICAV a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 191 55 441
*/ společnost vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 20.3.2023 pod obchodní firmou Port Opportunity SICAV a.s.

Osová PD, s.r.o. ,sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 117 24 285

CREDITAS Invest I a.s. , sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 140 94 363

GHPCZ INVEST LIMITED, sídlo Pindou 4, Egkomi 2409, Nikósie, Kyperská republika, registrační číslo HE 365425

PHCZ OPERATIONS s.r.o., sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 173 55 729

HOTEL PUPP PROPERTY s.r.o., sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 173 55 664

GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary, akciová společnost, sídlo Mírové náměstí 316/2, 360 01 Karlovy Vary, IČ 000 22 004

GRANDHOTEL PUPP s.r.o., sídlo Mírové náměstí 316/2, 360 01 Karlovy Vary, IČ 172 70 758

INU.COM a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 142 85 550

UNICAPITAL ENERGY s.ro., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 093 25 468

UCED Energy s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 082 10 047

UCED Energy II s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 099 05 944

UCED Energy III s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 175 49 256

LUDS, s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 284 58 133

UCED s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 064 03 981

UCED Servis s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 069 34 552

UCED Prodej s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 036 97 312

UCED Distribuce II s.r.o.*, sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 085 31 714
*/ společnost byla předmětem divestice začátkem prvního čtvrtletí 2023

UCED Distribuce IV s.r.o.*, sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 087 83 535
*/ společnost byla předmětem divestice začátkem prvního čtvrtletí 2023

UCED Agregace s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 099 06 274

UCED Agregace II s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 175 48 292

UCED Agregace III s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 175 48 969

UCED Agregace IV s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 175 49 540

UCED Volt s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 175 49 710

UCED Commodities s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 174 65 273

UCED Solar s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 172 95 858

UCED Elektrárna Prostějov s.r.o., Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 098 20 906

VÍTKOVICE ENERGY s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 178 30 494

KGJ Flexibilita s.r.o.*, sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 191 58 904
*/ společnost vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 17.3.2023

Landreal s.r.o.*, sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 019 35 135
*/ společnost byla předmětem akvizice začátkem třetího čtvrtletí 2023

UCED Volt II s.r.o.*, sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 191 01 112
*/společnost vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 1.3.2023

CREDITAS Real Estate a.s., sídlo tř. Svobody 1194/12, 779 00 Olomouc, IČ 060 11 799

CREDITAS Real Estate Management s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 065 93 739

PARDITI House s.r.o. *, sídlo Truhlářská 1105/11, Nové Město, 110 00 Praha 1, IČ 081 51 652
*/ společnost zanikla fúzí k 31.5.2023 sloučením se společností AMONIL Invest s.r.o.

AMONIL Invest s.r.o., sídlo Truhlářská 1105/11, Nové Město, 110 00 Praha 1, IČ 073 79 650

GAMA PD s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 054 78 642

DB Development s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 275 88 971

Praga Progetti e Investimenti, spol. s r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 251 26 172

V Invest CZ a.s.*, sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 257 94 655
*/společnost zanikla fúzí sloučením se společností CREDITAS Real Estate a.s. k 1.12.2023

DELTA PD s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 054 78 308

BETA PD s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 054 89 377

EPSILON PD s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 054 82 275

Kobylisy PD s.r.o. (dříve Ořechovka Property Development s.r.o.), sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 043 05 469

Mlynářka Property Development s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 076 80 945

BRICK Solid Real s.r.o.*, sídlo Legionářská 1319/10, Nová Ulice, 779 00 Olomouc, IČ 089 19 615
*/společnost byla předmětem akvizice ve čtvrtém čtvrtletí 2023

GALAP ESTATE s.r.o.*, sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 061 77 590
*/ společnost byla předmetem akvizice v prosinci 2023

MELSTAR LTD, sídlo Pindou 4, Engomi, 2409, Nikósie, Kypr, reg. číslo HE 401987
*/společnost byla předmětem akvizice ve čtvrtém čtvrtletí 2023

UNICAPITAL a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 018 00 817

LEMANT Finance s.r.o., sídlo Beranových 823, Letňany, 199 00 Praha 9, IČ 055 58 310

CREDITAS Office Pobřežní s.r.o. (dříve GALAP INVESTMENT s.r.o.), sídlo Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 061 77 557

Financial Consortium s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 040 23 242

MORAVAN Mléčná farma a.s. , sídlo Kateřinice č.p. 198, 742 58 Kateřinice , IČ 476 72 439

Pozemky UNICAPITAL s.r.o., sídlo tř. Svobody 1194/12, 779 00 Olomouc , IČ 050 69 68

REZIDENCE U PARKU s.r.o., sídlo tř. Svobody 1194/12, 779 00 Olomouc, IČ 019 64 542

BONUM reality, s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 014 94 732

Pereta Estates s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 035 17 446

Reality Property II s.r.o., sídlo tř. Svobody 1194/12, 779 00 Olomouc, IČ 093 25 581

UNICAPITAL MACRO OPPORTUNITIES a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 029 53 200

LifeLiQe, Inc, sídlo 850 New Burton Road Suite 201, in the City of Dover, County of Kent, Delaware 19904, Spojené státy americké, reg. č. 5870921

LIFELIQE CZECH s.r.o., sídlo Makovského 1394/8a, Řepy, 163 00 Praha 6, IČ 052 89 921

Corinth s.r.o.*, sídlo Makovského 1394/8a, Řepy, 163 00 Praha 6, IČ 241 20 758
*/ společnost zanikla 1.12.2023 fúzí sloučením se společností LIFELIQE CZECH s.r.o.

Corinth Services s.r.o.*, sídlo Makovského 1394/8a, Řepy, 163 00 Praha 6, IČ 241 51 777
*/ společnost zanikla 1.12.2023 fúzí sloučením se společností LIFELIQE CZECH s.r.o.

UNICAPITAL Healthcare a.s., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 057 85 057

AC pp s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 272 44 121

AC Plzeň s.r.o.*, sídlo Nad Křížkem 1102/7, Černice, 326 00 Plzeň, IČ 279 68 821
*/ společnost byla předmětem divestice k 24.10.2023

AC Správní I s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 140 88 061

AC Správní II s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 140 88 363

AC Správní III s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8,IČ 140 88 398

AC IMMO s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8,IČ 140 91 283

Prch-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 251 56 349,

F-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 284 41 397

J-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 023 76 822

Alzheimercentrum Zlosyň, z.ú., sídlo Zlosyň 160, PSČ 277 44, IČ 284 46 003

Pr-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 290 29 651

Fa-Qrest s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Kalrín, 186 00 Praha 8, IČ 242 40 931

Průhonice Services, s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 271 35 527

O-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 072 87 895,

Pl-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 034 00 361

Zl-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 034 61 891

Z-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 060 34 357

Ce-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 072 34 015

L-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 072 34 571,

Pa-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 086 20 008,

Bu-Qrest z.ú., sídlo Sokolovská 675/9,Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 087 44 351

AC Admin s.r.o., sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 033 10 078

Alzheimercentrum Slovakia a.s., sídlo Rekreačná 4865/7 , Piešťany 921 01, Slovenská republika, IČ 36 800 406

Alzheimercentrum Piešťany n.o., sídlo Rekreačná 4865/7, Piešťany 921 01, Slovenská republika, IČ 37 986 945

Centrum Sľňava s.r.o.*, sídlo Rekreačná 4865/7, Piešťany 921 01, Slovenská republika, IČ 52 545 164
*/ společnost byla předmětem akvizice začátkem druhého čtvrtletí 2023

DIFESA a.s., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 241 51 882

Valcha Property Development a.s., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 279 26 931

Blue Future Second s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 036 52 262

Blue Future Third s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 036 69 548

Blue Future Fourth s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 036 59 011

Litoměřická Property Development s.r.o.*, sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 044 70 010
*/ obchodní podíl na společnostri byl v druhém pololetí roku 2023 předmětem divestice mimo skupinu

Hřebenky Property Development s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 047 51 914

Kačerov Property Development s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 036 16 819

Prosluněná Property Development s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 048 14 355

Prague Outdoor Parking s.r.o.*, sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 091 70 839
*/ dceřiná společnost Litoměřická Property Development s.r.o., jejíž podíl byl v druhém pololetí roku 2023 předmětem divestice mimo skupinu

Valcha PD 11C s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 176 92 334

Valcha PD 9 s.r.o. , sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 176 91 761

Valcha PD 7 a 8 s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 176 89 970,

Valcha PD 10 s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 176 91 893

Valcha PD 11A s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 176 92 059

Valcha PD 11B s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 176 92 245

UAB INU APP *, se sídlem Upės str. 23, Vilnius, Litva, reg. č. 306141085
*/ společnost vstoupila v říjnu 2023 do likvidace

UDRA Property Development s.r.o., sídlo Walterovo nám. 329/3, Jinonice, 158 00 Praha 5, IČ 044 65 113

Stodůlky Property Park s.r.o.*, sídlo Jeremiášova 947/16, Stodůlky, 155 00 Praha 5, IČ 028 66 510
*/ společnost byla předmětem akvizice ve třetím čtvrtletí 2023

Stodůlky Property Park B s.r.o.*, sídlo Jeremiášova 947/16, Stodůlky, 155 00 Praha 5, IČ 117 24 803
*/ společnost byla předmětem akvizice ve třetím čtvrtletí 2023

NYVOYA CORE s.r.o.*, sídlo Sokolovská 675/9, Karlín, 186 00 Praha 8, IČ 076 49 240
*/ společnost byla předmětem akvizice začátkem třetího čtvrtletí 2023

SKATLOP a.s.*, sídlo Ruská 2929/101a, Vítkovice, 703 00 Ostrava, IČ 096 90 611
*/ dceřiná společnost NYVOYA CORE s.r.o., která byla předmětem akvizice začátkem třetího čtvrtletí 2023

WAMPAW s.r.o.*, sídlo Ruská 2929/101a, Vítkovice, 703 00 Ostrava, IČ 108 71 268
*/ dceřiná společnost NYVOYA CORE s.r.o., která byla předmětem akvizice začátkem třetího čtvrtletí 2023

APULEA s.r.o.*, sídlo Ruská 2929/101a, Vítkovice, 703 00 Ostrava, IČ 108 71 217
*/ dceřiná společnost NYVOYA CORE s.r.o., která byla předmětem akvizice začátkem třetího čtvrtletí 2023

ELYNOIA s.r.o.*, sídlo Ruská 2929/101a, Vítkovice, 703 00 Ostrava, IČ 108 87 199
*/ dceřiná společnost NYVOYA CORE s.r.o., která byla předmětem akvizice začátkem třetího čtvrtletí 2023

KOGNIAN a.s.*, sídlo Ruská 2929/101a, Vítkovice, 703 00 Ostrava, IČ 107 86 678
*/ dceřiná společnost NYVOYA CORE s.r.o., která byla předmětem akvizice začátkem třetího čtvrtletí 2023

2. Úloha ovládané osoby v rámci skupiny

Ovládaná osoba je účelově založenou společností k emitování korporátních dluhopisů v rámci dluhopisového programu a následně k půjčování prostředků získaných z emise dluhopisů ostatním společnostem ve skupině, a to v souladu se Základním prospektem dluhopisového programu a konečnými emisními podmínkami. Ovládaná osoba, jako emitent, sama nepůsobí v žádném odvětví a nevyvíjí vlastní podnikatelskou činnost.

3. Způsob a prostředky ovládání

Mezi ovládající osobou ani jinými osobami jí ovládanými a ovládanou osobou nebyla uzavřena žádná ovládací smlouva. K ovládání ovládané osoby docházelo v rozhodném období prostřednictvím rozhodnutí jediného akcionáře při výkonu působnosti valné hromady.

4. Přehled jednání učiněných v posledním účetním období, která byla učiněna na popud nebo v zájmu ovládající osoby nebo jí ovládaných osob, pokud se takovéto jednání týkalo majetku, který přesahuje 10 % vlastního kapitálu ovládané osoby, zjištěného z účetní závěrky za rok 2022

Úvěrové smlouvy:

Protistrana smlouvy

Smlouva

Objem úvěru k 31.12.2023

Druh plnění Přijatý/poskytnutý ovládanou osobou

Datum splatnosti

Počet smluv

Úroková míra

Adekvátní protiplnění

Rozmezí úrokové míry

UNICAPITAL N.V. Rámcová smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  703 625 738,55 Kč 22.03.2024 pohyblivá 6,30 – 7,80 %
UNICAPITAL Finance a.s. Rámcová smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  274 261,45 22.03.2024 pohyblivá 6,30 – 7,80 %
UNICAPITAL Healthcare a.s. Rámcová smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  78 777 394,67 06.09.2026 7 % -
CREDITAS Real Estate a.s. Rámcová smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  0,00 Kč 22.03.2024 pohyblivá 6,30 – 7,80 %
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. Rámcová smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  37 044 651,09 15.05.2024 5,20 % -
UCED Energy s.r.o. Rámcová smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  39 779 890,23 06.09.2024 6,00 % -
UCED Distribuce II s.r.o. Rámcová smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  0,00 Kč 01.11.2024 6,00 % -
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. Smlouva o úvěru poskytnuté/peněžité 1 ano
  62 519 754,08 30.06.2026 7,00 % -

Transakce s dluhopisy:

Protistrana Transakce s dluhopisy Objem transakce Počet dluhopisů Cena
Banka CREDITAS a.s. Nákup 549 800 000 Kč 5 498 100 %

Provozní smlouvy:

Protistrana smlouvy Smlouva Druh plnění přijatý/poskytnutý ovládanou osobou Počet smluv Adekvátní protiplnění
Banka CREDITAS a.s. Smlouva o distribuci a administraci Emise dluhopisů přijaté/věcné 4 ano

5. Přehled vzájemných smluv v rámci skupiny

Provozní smlouvy:

Protistrana smlouvy Smlouva Druh plnění přijatý/poskytnutý ovládanou osobou Počet smluv Adekvátní protiplnění
UNICAPITAL N.V. Rámcová smlouva o poskytování právních a poradenských služeb přijaté/věcné 1 ano
  Smlouva o spolupráci přijaté/věcné 1 ano
  Rámcová smlouva o poskytování controllingových služeb přijaté/věcné 1 ano
  Smlouva o vedení účetnictví přijaté/věcné 1 ano
Pereta Estates s.r.o. Smlouva o poskytnutí sídla přijaté/věcné 1 ano
CREDITAS B.V. Servisní smlouva – finance přijaté/věcné 1 ano
  Smlouva o spolupráci přijaté/věcné 1 ano

V Olomouci dne 7. února 2024

Ruční podpis A. Sikorová

JUDr. Alena Sikorová
předsedkyně představenstva

Příloha č. 1 – Organizační struktura Skupiny k 31. prosinci 2023

Organigram

VÝKAZ O ŘÍZENÍ A SPRÁVĚ SPOLEČNOSTI

INFORMACE O KODEXECH ŘÍZENÍ A SPRÁVY SPOLEČNOSTI

Společnost nepřistoupila, vzhledem k povaze své organizační struktury k žádnému kodexu. Společnost se řídí obecně závaznými právními předpisy vycházejícími ze zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu a souvisejících a návazných právních norem.

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JEJICH POPIS

Emitent byl založen v souladu s právem České republiky a komunitárním právem. Základními právními předpisy, kterými se Emitent řídí, jsou zejména platné právní předpisy České republiky:

POPIS HLAVNÍCH PARAMETRŮ SYSTÉMŮ VNITŘNÍ KONTROLY A ŘÍZENÍ RIZIK

Za sestavení a věrné zobrazení účetní závěrky v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví
ve znění přijatém EU odpovídá statutární orgán Společnosti.

Systém vnitřní kontroly je nedílnou součástí běžné a pravidelné činnosti a napomáhá dosažení strategických a obchodních cílů Společnosti. Součástí systému vnitřní kontroly je činnost dozorčí rady prováděná v souladu se zákonem a stanovami.

Systém vnitřní kontroly je tvořen:

Systém vnitřní kontroly také obsahuje pravidelné fyzické kontroly dokladů a reporting. Významnou oblastí vnitřní kontroly jsou pravidelné rekonciliace emitovaných dluhopisů a plateb klientů poukázaných na účty Společnosti.

Předmětem kontrolní činnosti je dohled nad dodržováním:

Správnost účetnictví a účetních výkazů je kontrolovaná v rámci přípravy měsíčních kontrolních sestav
a reportů. V rámci účetní závěrky je správnost účetnictví a účetních výkazů zajištěna kontrolou prováděnou externím auditorem.

Další identifikovaná rizika a jejich řízení jsou uvedena v Příloze účetní závěrky, kapitole 11:

Řízení rizik

11.1 Řízení úvěrového rizika

11.2 Řízení tržního rizika

11.3 Řízení rizika likvidity

11.4 Řízení kapitálu

POPIS PRÁV A POVINNOSTÍ SPOJENÝCH S AKCIEMI SPOLEČNOSTI

Základní kapitál Společnosti je představován jedním kusem kmenové akcie se jmenovitou hodnotou
2 000 000,- Kč, drženou společností CREDITAS Investments SE. Akcie Společnosti zní na jméno a má listinnou podobu, ISIN nebyl přidělen. Společnost není oprávněna vydávat různé druhy akcií, ani vydávat akcie jako zaknihované cenné papíry či vydávat kusové akcie. S akciemi Společnosti jsou spojena práva a povinnosti vyplývající z obecně závazných právních předpisů a stanov. Akcionář má zejména právo účastnit se valné hromady, hlasovat na ní, požadovat a dostat na ní vysvětlení záležitostí týkajících se Společnosti nebo jí ovládaných osob, je-li takové vysvětlení potřebné pro posouzení obsahu záležitostí zařazených na valnou hromadu nebo pro výkon jeho akcionářských práv na ní, a uplatňovat návrhy a protinávrhy k záležitostem zařazeným na pořad valné hromady. Akcionář má právo na podíl na zisku Společnosti (dividendu), který valná hromada schválila k rozdělení mezi akcionáře.

POPIS SLOŽENÍ A POSTUPŮ ROZHODOVÁNÍ PŘEDSTAVENSTVA A DOZORČÍ RADY

A) PŘEDSTAVENSTVO SPOLEČNOSTI

Představenstvo, jeho složení a způsob rozhodování

Představenstvo je statutárním orgánem Společnosti, kterému náleží obchodní vedení Společnosti
a který jedná za společnost navenek ve všech jejích záležitostech. Jeho složení, působnost, jednání
a podepisování a způsob rozhodování, je vymezen vlastními stanovami a příslušnými právními předpisy. Členy představenstva dle stanov volí a odvolává valná hromada. Představenstvo má jednoho člena. Jeho funkční období je deset let. Předseda představenstva je povinen alespoň jednou ročně zhodnotit svoji činnost a navrhnout případnou změnu počtu členů představenstva tak, aby vyhovoval provozním potřebám Společnosti.

Předseda představenstva rozhoduje o všech záležitostech Společnosti, pokud nejsou zákonem nebo stanovami vyhrazeny do působnosti valné hromady nebo dozorčí rady.

Předseda představenstva vykonává svoji působnost s péčí řádného hospodáře, s nezbytnou loajalitou
a s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Předseda představenstva zajišťuje v rámci své působnosti zejména řádné obchodní vedení Společnosti, a řádné vedení účetnictví, předkládá valné hromadě ke schválení účetní závěrku a také v souladu se stanovami návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty. Rozhodnutí přijímá při zachování nezbytné náležité péče na základě doporučení kompetentních pracovníků.

B) DOZORČÍ RADA SPOLEČNOSTI

Dozorčí rada, její složení a způsob rozhodování

Dozorčí rada Společnosti dohlíží na výkon působnosti představenstva a na činnost Společnosti. Členy dozorčí rady volí a odvolává valná hromada. Působnost dozorčí rady, její složení a způsob rozhodování dozorčí rady je upravena vlastními stanovami a příslušnými právními předpisy. Dozorčí rada má jednoho člena. Předseda dozorčí rady je povinen alespoň jednou ročně zhodnotit svoji činnost a navrhnout případnou změnu počtu členů dozorčí rady tak, aby počet vyhovoval provozním potřebám Společnosti. Funkční období člena dozorčí rady je deset roků.

Do působnosti dozorčí rady náleží:

Předseda dozorčí rady vykonává svoji působnost s péčí řádného hospodáře, s nezbytnou loajalitou
a s potřebnými znalostmi a pečlivostí. Je povinen zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích a všech ostatních skutečnostech, o kterých se dozvěděl v souvislosti s výkonem své funkce a jejichž sdělení třetím osobám by mohlo způsobit Společnosti škodu.

O rozhodnutích předsedy dozorčí rady se pořizují zápisy, které obsahují veškeré zákonem stanovené náležitosti.

C) SLOŽENÍ PŘEDSTAVENSTVA A DOZORČÍ RADY SPOLEČNOSTI

Jméno (vč. titulu) Orgán Období Pracovní adresa
JUDr. Alena Sikorová Představenstvo – předseda 31.10.2018 – 31.12.2023 Olomouc, tř. Svobody 1194/12
Ing. Tomáš Hubáček Dozorčí rada – předseda 1.10.2021 – 31.12.2023 Praha 8, Pobřežní 297/14

POPIS SLOŽENÍ A POSTUPŮ ROZHODOVÁNÍ VÝBORU PRO AUDIT

Výbor pro audit je orgánem Společnosti, který vykonává, aniž je tím dotčena odpovědnost členů představenstva nebo dozorčí rady Společnosti, zejména následující činnosti:

Členové výboru pro audit se účastní valné hromady Společnosti a jsou povinni seznámit valnou hromadu
s výsledky své činnosti.

Výbor pro audit má tři členy, které jmenuje a odvolává valná hromada z nevýkonných členů dozorčí rady nebo z třetích osob. Funkční období člena výboru pro audit je tříleté.

Dle stanov Společnosti, je Výbor pro audit schopen se platně usnášet, je-li na zasedání přítomna nadpoloviční většina všech členů. K přijetí usnesení je třeba nadpoloviční většiny hlasů všech členů Každý člen výboru má jeden hlas.

Členové výboru pro audit Společnosti byli do 27. července 2023 následující osoby:

Dne 27. července 2023 došlo k odvolání člena výboru pro audit Tomáše Bednáře, zároveň byla zvolena novým členem výboru pro audit Eva Collardová. K 31. prosinci 2023 byli členové výboru pro audit následující osoby:

POPIS POSTUPŮ ROZHODOVÁNÍ A ZÁKLADNÍHO ROZSAHU PŮSOBNOSTI VALNÉ HROMADY SPOLEČNOSTI

Vzhledem k tomu, že Společnost má jednoho akcionáře, vykonává působnost valné hromady jako nejvyššího orgánu tento jediný akcionář, kterým je společnost CREDITAS Investments SE (dříve CREDITAS holding SE, ke změně obchodní firmy došlo k 1. lednu 2024).

Do rozsahu působnosti valné hromady náleží zejména:

O rozhodnutí jediného akcionáře v působnosti valné hromady se pořizuje zápis, který obsahuje veškeré zákonem stanovené náležitosti.

POPIS POLITIKY ROZMANITOSTI

Společnost vzhledem k povaze své organizační struktury neuplatňuje politiku rozmanitosti.

REGULOVANÉ TRHY, NA KTERÝCH JSOU CENNÉ PAPÍRY SPOLEČNOSTI OBCHODOVÁNY

Následující zaknihované cenné papíry Společnosti byly v roce 2019 přijaté k obchodování na Regulovaném trhu Burzy cenných papírů Praha a.s.:

Cenným papírům nebyl přidělen rating. Emitentovi byl přidělen LEI kód 315700E08C4F18WTAQ70.

ALTERNATIVNÍ VÝKONNOSTNÍ UKAZATELE

Společnost využívala ve své činnosti dva ukazatele. Prvním ukazatelem je Čistá Vážená Sazba (dále jen "NWIR") a druhým ukazatelem je Čistá Vážená Splatnost (dále jen "NWM"). Společnost se zavázala v Základním prospektu dluhopisového programu dodržovat níže uvedené ukazatele, které jsou tak podmínkami povoleného financování Skupiny.

Společnost používá ukazatel Čistá vážená sazba, protože tento ukazatel vypovídá o schopnosti Společnosti zhodnotit získané finanční prostředky od investorů tak, aby byla Společnost schopna pokrýt jednak náklady spojené se svou činností, tak zároveň dostát svým závazkům vůči investorům. Udržování ukazatele Čistá vážená sazba na úrovni minimálně 0,30 % zaručuje, že vážená úroková sazba výnosových úroků z investovaných finančních prostředků do Skupiny je minimálně o 0,30% vyšší, než je výše vážené úrokové sazby nákladových úroků z emitovaných dluhopisů. Tím Společnost generuje dostatek výnosů k pokrytí svých nákladů i splacení úroků z dluhopisů.

Ukazatel NWIR se vypočte následovně:

NWIR

Význam Položka výkazu
NLi Nominální hodnota skupiny Společností poskytnutých úvěrů a zápůjček, s danou úrokovou sazbou Poskytnuté zápůjčky a úvěry
IRLi Úroková sazba skupiny poskytnutých úvěrů Poskytnuté zápůjčky a úvěry
NBi Nominální hodnota skupiny Společností emitovaných dluhopisů s danou úrokovou sazbou Vydané dluhopisy
IRBi Úroková sazba skupiny emitovaných dluhopisů Emitované dluhopisy
NL Nominální hodnota všech Společností poskytnutých úvěrů a zápůjček Poskytnuté zápůjčky a úvěry
NB Nominální hodnota všech Společností emitovaných dluhopisů. Vydané dluhopisy
n Počet skupin poskytnutých úvěrů a zápůjček Poskytnuté zápůjčky a úvěry
m Počet skupin emitovaných dluhopisů Vydané dluhopisy

Pozn. 1: Pro vyloučení pochybnosti se za Skupinu v kontextu tohoto ukazatele považuje množina jednoho
či více úvěrů či zápůjček se stejnou úrokovou sazbou, resp. jednoho či více emitovaných dluhopisů se stejnou úrokovou sazbou.

Pozn. 2: V případě že sazba poskytnutého úvěru či zápůjčky obsahuje pohyblivou složku, je pro účely výpočtu použita aktuální sazba platná k datu výpočtu.

Ukazatel NWIR se bude vypočítávat na základě údajů, které jsou v souladu s v souladu s Mezinárodními účetními standardy ve znění schváleném EU (IFRS) a bude se ověřovat na základě zveřejněných auditovaných řádných účetních závěrek Společnosti zpětně.

Společnost používá ukazatel Čistá vážená splatnost, protože tento ukazatel vypovídá o schopnosti Společnosti mít k dispozici dostatečně včas finanční prostředky na splacení dluhopisů. Udržování ukazatele Čistá vážená splatnost maximálně v hodnotě 0 (slovy: nula) zaručuje, že vážená splatnost poskytnutých úvěrů bude vždy nižší než vážená splatnost emitovaných dluhopisů. Tím je zaručeno, že Společnost v době splatnosti jednotlivých emisí bude mít dostatek finančních prostředků pro jejich splacení, které nebudou vázány v poskytnutých úvěrech.

Ukazatel NWM se vypočte následovně:

NWM

Význam Položka výkazu
NLi Nominální hodnota skupiny Společností poskytnutých úvěrů a zápůjček, s danou dobou do splatnosti ve dnech Poskytnuté zápůjčky a úvěry
DTMLi Počet dnů do splatnosti skupiny poskytnutých úvěrů a zápůjček Poskytnuté zápůjčky a úvěry
NBi Nominální hodnota skupiny Společností emitovaných dluhopisů s danou dobou do splatnosti ve dnech Vydané dluhopisy
DTMBi Počet dnů do splatnosti skupiny Společností emitovaných dluhopisů Vydané dluhopisy
NL Nominální hodnota všech Společností poskytnutých úvěrů a zápůjček Poskytnuté zápůjčky a úvěry
NB Nominální hodnota všech Společností emitovaných dluhopisů Vydané dluhopisy
n Počet skupin poskytnutých úvěrů a zápůjček Poskytnuté zápůjčky a úvěry
m Počet skupin emitovaných dluhopisů Vydané dluhopisy

Pozn. 1: Pro vyloučení pochybnosti se za Skupinu v kontextu tohoto ukazatele považuje množina jednoho
či více úvěrů či zápůjček se stejnou dobou do splatnosti ve dnech, resp. jednoho či více emitovaných dluhopisů se stejnou dobou do splatnosti ve dnech.

Pozn. 2: V případě, kdy poskytnutý úvěr či zápůjčka obsahuje možnost prodloužení doby splatnosti z podnětu dlužníka, je za dobu splatnosti tohoto úvěru či zápůjčky považována konečná doba splatnosti. V případě, kdy poskytnutý úvěr či zápůjčka obsahuje možnost prodloužení doby splatnosti z podnětu věřitele (tj. Společnosti), je za dobu splatnosti tohoto úvěru či zápůjčky považován datum první možné splatnosti. V případě, kdy emitovaný dluhopis umožňuje dle příslušného Emisního dodatku předčasné splacení z podnětu Společnosti, je za dobu splatnosti tohoto dluhopisu považováno datum konečné splatnosti dluhopisu.

Ukazatel NWM se bude vypočítávat na základě údajů, které jsou v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění schváleném EU (IFRS) a bude se ověřovat na základě zveřejněných auditovaných řádných účetních závěrek Společnosti zpětně.

Detail pro výpočet ukazatelů NWIR a NWM:

Protistrana Nominální hodnota v Kč Datum splatnosti* Nominální úrok. sazba Efektivní úrok. sazba Počet dnů
UNICAPITAL N.V. 703 625 738,55 22.03.2024 6,30 % 6,30 % 82
UNICAPITAL Finance a.s. 274 261,45 22.03.2024 6,30 % 6,30 % 82
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. 37 044 651,09 15.05.2024 5,20 % 5,00 % 136
UCED Energy s.r.o. 39 779 890,23 06.09.2024 6,00 % 5,75 % 250
UNICAPITAL Healthcare a.s. 78 777 394,67 06.09.2026 7,00 % 6,77 % 980
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. 62 519 754,08 30.06.2026 7,00 % 6,80 % 912
Nominální hodnota poskytnutých úvěrů celkem 922 021 690,07

*více informací ke splatnosti úvěrů je uvedeno v účetní závěrce, kapitola 15. Následné události.

Celková nominální hodnota poskytnutých úvěrů je vykázána ve Výkazu finanční pozice
k 31. prosinci 2023 na řádku „Poskytnuté zápůjčky a úvěry“ v sekci Dlouhodobá aktiva, jehož součástí jsou také úroky z poskytnutých úvěrů splatné za více než 1 rok, a v sekci Krátkodobá aktiva, jehož součástí jsou také úroky z poskytnutých úvěrů splatné za méně než 1 rok.

Emise Nominální hodnota prodaných dluhopisů v Kč Datum splatnosti* Nominální úrok. sazba Efektivní úrok. sazba Počet dnů
UCINV03 2 4,7/24 85 100 000 22.03.2024 4,70 % 5,04 % 82
UCINV03 3 5,5/26 128 600 000 22.03.2026 5,50 % 5,76 % 812
UCINV03 5 4,7/24 28 800 000 27.06.2024 4,70 % 5,04 % 179
UCINV03 6 5,5/26 37 300 000 27.06.2026 5,50 % 5,76 % 909
UCINV03 8 5,5/24 379 100 000 23.09.2024 5,50 % 5,85 % 267
UCINV03 9 6,5/26 195 300 000 23.09.2026 6,50 % 6,77 % 997
UCINV03 10 6,5/26 100 000 000 30.10.2026 6,50 % 6,50 % 1 034
Nominální hodnota prodaných dluhopisů celkem 954 200 000

*více informací ke splatnosti dluhopisů je uvedeno v účetní závěrce, kapitola 15. Následné události.

Celková nominální hodnota prodaných dluhopisů je vykázána ve Výkazu finanční pozice k 31. prosinci 2023 na řádku „Vydané dluhopisy“ v rámci dlouhodobých závazků a krátkodobých závazků.

Ke dni 31. prosince 2023 byl ukazatel NWIR vypočítán ve výši 0,30 % (k 31. prosinci 2022: 0,39 %) a ukazatel NWM ve výši -352 (k 31. prosinci 2022: -469).

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE

NEFINANČNÍ INFORMACE

Společnost nesplňuje kritéria daná v §32f Zákona č. 563/1991 Sb. (Zákon o účetnictví) pro stanovení povinnosti účetní jednotky uvádět nefinanční informace a z tohoto důvodu nefinanční informace v souladu se Zákonem o účetnictví neuvádí.

UDÁLOSTI NASTALÉ PO ROZVAHOVÉM DNI

V lednu 2024 byly plně splaceny prostředky poskytnuté v souladu s rámcovou smlouvou o úvěru mezi Společností (úvěrující) a společností UNICAPITAL Finance a.s. (úvěrovaný). Úvěrový rámec tím zanikl.

V lednu 2024 byly postoupeny úvěrové smlouvy mezi Společností (úvěrující) a společnostmi UCED Energy s.r.o. a Pozemky UNICAPITAL s.r.o. (úvěrované) na společnost UNICAPITAL N.V. Odměna za postoupení těchto smluv v celkové výši 140 039 tis. Kč navýšila částku čerpanou z úvěrového rámce mezi Společností (úvěrující) a společností UNICAPITAL N.V. (úvěrovaný).

Od konce účetního období končícího 31. prosince 2023 došlo k poskytnutí 35 000 tis. Kč z úvěrového rámce poskytnutého společnosti UNICAPITAL N.V.

Dodatkem ze dne 20. března 2024 byla prodloužena splatnost úvěrového rámce poskytnutého společnosti UNICAPITAL N.V. do 30. června 2025.

K datu splatnosti 22. března 2024 byly splaceny dluhopisy emise UCINV03 2 4,7/24 (ISIN CZ0003521353) v celkové nominální hodnotě 85 100 tis. Kč.

Od konce účetního období končícího 31. prosince 2023 nedošlo k žádným dalším událostem, které by měly významný dopad na finanční pozici a finanční výkonnost Společnosti (viz také účetní závěrka 15. Následné události).

AKTIVITY V OBLASTI VÝZKUMU A VÝVOJE

Společnost v roce 2023 neměla žádné výdaje na výzkum a vývoj.

INFORMACE O NABYTÍ VLASTNÍCH AKCIÍ NEBO VLASTNÍCH PODÍLŮ

Společnost v průběhu roku 2023 nenabyla žádné vlastní akcie ani podíly.

AKTIVITY V OBLASTI OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Činnost Společnosti nemá žádný podstatný vliv na životní prostředí, proto nejsou vyvíjeny v této oblasti žádné zvláštní aktivity.

AKTIVITY V OBLASTI PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ

Společnost v roce 2023 neměla žádné aktivity v oblasti pracovně právních vztahů.

INFORMACE O ORGANIZAČNÍCH SLOŽKÁCH V ZAHRANIČÍ

Společnost nemá zřízenou žádnou organizační složku v zahraničí.

KONTAKTNÍ ÚDAJE

Adresa: Pobřežní 297/14, Karlín, 186 00 Praha 8

webové stránky: www.unicapital.cz

email: info@unicapital.cz

tel.: 800 91 92 93

ZPRÁVA O ČINNOSTI DOZORČÍ RADY

Předseda dozorčí rady společnosti UNICAPITAL Invest III a.s., se sídlem Sokolovská 675/9, Karlín,
186 00 Praha 8, IČ: 076 00 488, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 23927 (dále jen „Společnost“) pan Ing. Tomáš Hubáček, bytem Edvarda Beneše 316/3, Řepčín, 779 00 Olomouc vyhotovil níže uvedeného dne, měsíce a roku níže uvedenou:

Zprávu o činnosti dozorčí rady za rok 2023

V Olomouci dne 18. dubna 2024

Elektronický podpis T. Hubáček

Ing. Tomáš Hubáček

Předseda dozorčí rady

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

sestavená v souladu s účetními standardy IFRS ve znění přijatém Evropskou unií

31. prosince 2023

Výkaz finanční pozice k 31. prosinci 2023

(tis. Kč)   Poznámka 31. prosince 2023 31. prosince 2022
AKTIVA        
Dlouhodobá aktiva
Poskytnuté zápůjčky a úvěry 6 140 067 213 267
Odložená daňová pohledávka 5 234 480
Dlouhodobá aktiva celkem   140 301 213 747
Poskytnuté zápůjčky a úvěry 6 795 682 1 495 042
Splatná daňová pohledávka 5 211 798
Ostatní aktiva 438 438
Peníze a peněžní ekvivalenty 7 36 106 1 713
Krátkodobá aktiva celkem   832 436 1 497 991
Aktiva celkem   972 738 1 711 738
       
PASIVA      
Vlastní kapitál
Základní kapitál 8 2 000 2 000
Nerozdělený zisk 8 5 946 2 435
Vlastní kapitál celkem   7 946 4 435
Dlouhodobé závazky
 Vydané dluhopisy 9 459 807 1 500 752
Dlouhodobé závazky celkem   459 807 1 500 752
Krátkodobé závazky
Vydané dluhopisy 9 504 424 205 980
Závazky z obchodního styku a jiné závazky 10 561 571
Krátkodobé závazky celkem     504 985 206 551
Závazky celkem     964 792 1 707 303
Vlastní kapitál a závazky celkem     972 738 1 711 738

Výkaz úplného výsledku za rok končící 31. prosince 2023

(tis. Kč) Poznámka 2023 2022
Úrokové výnosy vyčíslené metodou efektivní úrokové sazby 6 72 220 130 155
Administrativní náklady 4 -2 868 -3 494
Úrokové náklady z vydaných dluhopisů 9 -66 305 -125 559
Očekávané úvěrové ztráty 6 1 297 1 297
Zisk před zdaněním za období 4 344 2 399
Daň z příjmů 5 -833 -461
Zisk po zdanění za období 3 511 1 938
Úplný výsledek za období 3 511 1 938

Výkaz změn vlastního kapitálu za rok končící 31. prosince 2023

(tis. Kč) Základní kapitál Nerozdělený zisk/ Neuhrazená ztráta Celkem
Stav k 1. lednu 2022 2 000 497 2 497
Úplný výsledek za období 0 1 938 1 938
Stav k 31. prosinci 2022 2 000 2 435 4 435
Úplný výsledek za období 0 3 511 3 511
Stav k 31. prosinci 2023 2 000 5 946 7 946

Struktura vlastního kapitálu je uvedena v účetní závěrce v Poznámce 8. Vlastní kapitál.

Výkaz peněžních toků za rok končící 31. prosince 2023

(tis. Kč) Poznámka 2023 2022
Peněžní toky z provozní činnosti
Zisk před zdaněním   4 344 2 399
Úpravy o nepeněžní operace:  
Očekávané úvěrové ztráty 6 -1 297 -1 297
Čisté úrokové výnosy 6,9 -5 915 -4 596
Čistý peněžní tok z provozní činnosti před změnami pracovního kapitálu  -2 868 -3 494
Změny stavu nepeněžních složek pracovního kapitálu:
Změna stavu pohledávek a ostatních aktiv 0 -40
Změna stavu krátkodobých závazků 10 -10 42
Úroky vyplacené 9 -73 306 -128 966
Úroky přijaté 6 65 778 162 235
Zaplacená daň z příjmu 5 0 -428
Čistý peněžní tok z provozní činnosti -10 406 29 349
Peněžní toky z investiční činnosti
Zápůjčky a úvěry spřízněným osobám – poskytnuté úvěry 6 -223 500 -410 300
Zápůjčky a úvěry spřízněným osobám – přijaté splátky 6 1 003 799 1 176 400
Čistý peněžní tok z investiční činnosti 780 299 766 100
Peněžní toky z finanční činnosti
Vydané dluhopisy – odkup/splacení emise 9 -735 500 -796 800
Čistý peněžní tok z finanční činnosti -735 500 -796 800
Čisté zvýšení/snížení peněžních prostředků 34 393 -1 351
Stav peněžních prostředků na počátku období 7 1 713 3 064
Stav peněžních prostředků na konci období 7 36 106 1 713

Příloha tvoří nedílnou součást účetní závěrky.

Informace o společnosti

Společnost UNICAPITAL Invest III a.s. (dále také jako "Společnost") byla zapsána do obchodního rejstříku v České republice dne 31. října 2018. Její sídlo se nachází na adrese Sokolovská 675/9, Karlín, PSČ 186 00 Praha 8.

Jediným, a tudíž 100 % akcionářem Společnosti je společnost CREDITAS Investments SE (dříve CREDITAS holding SE, ke změně obchodní firmy došlo k 1. lednu 2024) se sídlem na adrese Praha 8 - Karlín, Pobřežní 297/14, PSČ 186 00, Česká republika, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl H, vložka 2648.

Jediným akcionářem společnosti CREDITAS Investments SE je společnost UNICAPITAL N.V. se sídlem na adrese 1083HJ Amsterdam, De Boelelaan 30, Nizozemsko, zapsaná do nizozemského obchodního rejstříku pod registračním číslem 66551625.

Společnost UNICAPITAL N.V. je vrcholovou holdingovou společností investiční skupiny UNICAPITAL (dále také jako "Skupina"), která se zabývá investováním do společností a aktiv především v oblastech distribuce energie, obnovitelných zdrojů energie, realit a zemědělství.

Jediným akcionářem společnosti UNICAPITAL N.V. je společnost CREDITAS B.V., jejímž jediným akcionářem je pan Pavel Hubáček.

Společnost je účelově založenou obchodní firmou pro realizaci dluhopisových programů a poskytování dluhopisových zdrojů formou úvěrů a zápůjček ostatním společnostem ve Skupině.

Současná ekonomická situace zůstává nadále citlivá na geopolitický vývoj ve světě. Vliv na finanční a komoditní trhy, dodavatelské řetězce a klíčové makroekonomické ukazatele s dopadem na podnikání, jako jsou míra inflace, výše úrokových sazeb, volatilita měnových kurzů a další, je stále významný. 

Vedení Společnosti zhodnotilo vliv současné ekonomické situace na její podnikání s následujícím závěrem: současná situace nemá výrazný dopad na hospodaření Společnosti. Společnost je účelově založenou obchodní firmou a její hospodaření tak podléhá vlivu hospodaření celé Skupiny. Skupina působí především v konzervativních odvětvích energetiky, realitního trhu a zemědělství. Díky rozložení podnikání Skupiny do různých odvětví je Skupina schopna eliminovat dopad případných vlivů současné ekonomické situace na jednotlivé subjekty Skupiny. Skupina jako celek tak není současnou ekonomickou situací výrazně ovlivněna.

Vedení Společnosti

Společnost je akciovou společností založenou a existující podle práva České republiky. Vnitřní systém fungování Společnosti je dualistický a reprezentuje jej představenstvo a dozorčí rada.

Představenstvo

Představenstvo je statutárním orgánem, kterému náleží obchodní vedení a jedná za Společnost navenek ve všech záležitostech. Představenstvo má v souladu s platnými stanovami Společnosti jednoho člena, který je zároveň předsedou představenstva.

Předseda představenstva k 31. prosinci 2023:

Jméno a příjmení JUDr. Alena Sikorová
Datum vzniku funkce 31. října 2018
Dozorčí rada

Dozorčí rada je kontrolním orgánem Společnosti a dohlíží na výkon působnosti představenstva a činnost Společnosti. Dozorčí rada má jednoho člena, který je zároveň předsedou dozorčí rady.

Předseda dozorčí rady k 31. prosinci 2023:

Jméno a příjmení Ing. Tomáš Hubáček
Datum vzniku funkce 1. října 2021
Výbor pro audit

Členové výboru pro audit Společnosti jsou k 31. prosinci 2023 následující osoby:

Pravidla pro sestavení účetní závěrky

Základní zásady zpracování účetní závěrky

Tato účetní závěrka byla sestavena v souladu s účetními standardy IFRS ve znění přijatém Evropskou Unií („IFRS“).

Způsob oceňování

Tato účetní závěrka byla sestavena na základě historických cen. Společnost nedrží ani nevydala finanční nástroje, které by bylo třeba vykazovat v reálné hodnotě. Více informací o způsobu ocenění je uvedeno v poznámce Finanční nástroje.

Měna vykazování a funkční měna

Tato účetní závěrka je sestavena v českých korunách (Kč), které jsou současně funkční měnou Společnosti. Veškeré finanční informace v této účetní závěrce jsou uvedeny v celých tisících Kč, pokud není uvedeno jinak.

Účetní období

Účetním obdobím pro sestavení této individuální účetní závěrky je období od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023. Srovnatelné údaje obsahují data za účetní období od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2022. Běžným účetním obdobím Společnosti je kalendářní rok končící 31. prosincem.

Zásadní účetní postupy

Níže popsané účetní postupy byly použity konzistentně ve všech účetních obdobích vykázaných v této účetní závěrce, není-li uvedeno jinak.

Finanční výnosy a finanční náklady

Úrokové výnosy se časově rozlišují, a to odkazem na nesplacenou jistinu s použitím příslušné efektivní úrokové míry, což je sazba, která přesně diskontuje odhadované budoucí peněžní příjmy po očekávanou dobu trvání finančního aktiva na čistou účetní hodnotu tohoto aktiva.

Finanční náklady zahrnují úrokové a emisní náklady na dluhopisy, přijaté úvěry a půjčky a bankovní poplatky. Výpůjční náklady jsou účtovány do zisku nebo ztráty pomocí metody efektivní úrokové míry.

Splatná a odložená daň

Daň z příjmů zahrnuje splatnou a odloženou daň. Splatná a odložená daň se vykazuje jako náklad nebo výnos a zahrnuje se do zisku nebo ztráty, kromě případů, kdy souvisí s položkami, které se vykazují mimo zisk nebo ztrátu (buď v ostatním úplném výsledku, nebo přímo ve vlastním kapitálu). V tom případě se i daň vykazuje mimo zisk nebo ztrátu, konzistentně se související položkou.

Odložená daňová pohledávka je zaúčtována, pokud je pravděpodobné, že ji bude možné daňově uplatnit v budoucnosti.

Spřízněné strany

Spřízněnými stranami Společnosti se rozumí:

Významné transakce a zůstatky se spřízněnými stranami jsou uvedeny v poznámce 12.

Finanční nástroje

Finanční nástroje zahrnují peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty, vydané dluhopisy, poskytnuté úvěry a závazky z obchodních vztahů a ostatní závazky. Společnost nevyužívá derivátové nástroje.

Společnost provádí prvotní zaúčtování úvěrů, půjček a pohledávek ke dni jejich vzniku v reálné hodnotě. Společnost finanční aktivum odúčtuje, když smluvní práva na peněžní toky z finančního aktiva vyprší nebo když převede práva na smluvní peněžní toky transakcí, v jejímž rámci jsou převedena v podstatě všechna rizika a užitky spojené s vlastnictvím finančního aktiva. Společnost odúčtuje finanční závazek, pokud dojde ke splnění, zrušení nebo skončení platnosti její smluvní povinnosti.

Společnost má všechna finanční aktiva klasifikována a oceněna v naběhlé hodnotě.

Společnost oceňuje finanční aktivum v naběhlé hodnotě, pokud jsou splněné obě tyto podmínky:

Ke stanovení reálné hodnoty finančních nástrojů, pro které nejsou k dispozici informace o cenách externího trhu, se používají techniky ocenění, kterými jsou modely diskontovaných peněžních toků.

Naběhlá hodnota ("AC" – amortized cost) je částka, kterou byl finanční nástroj oceněn při prvotním zaúčtování po odečtení všech splátek jistiny, navýšený o naběhlý úrok a pro finanční aktiva snížený o případné opravné položky na očekávané úvěrové ztráty ("ECL" – expected credit loss). Naběhlé úroky zahrnují amortizaci transakčních nákladů odložených při prvotním zaúčtování a amortizovanou prémii nebo diskont, tj. rozdíl mezi počáteční hodnotou a hodnotou při splatnosti, pomocí metody efektivní úrokové míry. Naběhlé úrokové výnosy a naběhlé úrokové náklady, včetně časově rozlišeného kuponu a amortizované diskontní sazby nebo prémie (včetně případných odložených poplatků při vzniku), nejsou vykazovány samostatně a jsou zahrnuty do účetní hodnoty souvisejících položek v účetní závěrce.

Peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty

Peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty zahrnují peněžní hotovost a vklady na požádání. Bankovní účty a vklady, které jsou splatné na požádání a tvoří nedílnou součást řízení peněžních prostředků Společnosti, jsou pro účely přehledu o peněžních tocích vykázány jako složka peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů.

Vydané dluhopisy

Společnost provádí prvotní zaúčtování vydaných dluhových cenných papírů ke dni jejich vzniku. Všechny ostatní finanční závazky jsou prvotně zaúčtovány k datu sjednání obchodu, což je datum, kdy se Společnost stane účastníkem smluvních ustanovení daného nástroje.

Společnost odúčtuje finanční závazek, pokud dojde ke splnění, zrušení nebo skončení platnosti jejích smluvních povinností.

Společnost řadí finanční závazky do kategorie ostatní finanční závazky. Tyto finanční závazky jsou prvotně zaúčtovány v reálné hodnotě snížené o veškeré přímo přiřaditelné transakční náklady. Po prvotním zaúčtování jsou tyto finanční závazky oceněny v naběhlé hodnotě s použitím metody efektivní úrokové míry.

Společnost klasifikuje tu část vydaných dluhopisů, jejíž doba splatnosti je kratší než jeden rok vzhledem k datu sestavení účetní závěrky, jako krátkodobou.

Poskytnuté úvěry

Poskytnuté úvěry jsou prvotně zaúčtovány v reálné hodnotě snížené o přiřaditelné transakční náklady. Po prvotním zaúčtování jsou poskytnuté úvěry oceněny v naběhlé hodnotě, přičemž se případný rozdíl mezi pořizovací cenou a hodnotou při splacení zachycuje v zisku nebo ztrátě po dobu půjčky s použitím metody efektivní úrokové míry.

Společnost klasifikuje tu část dlouhodobých úvěrů, jejíž doba splatnosti je kratší než jeden rok vzhledem k datu sestavení účetní závěrky, jako krátkodobou.

Závazky z obchodních vztahů a ostatní závazky

Závazky z obchodních vztahů a ostatní závazky jsou vykazovány naběhlou hodnotou. Naběhlá hodnota se vzhledem k jejich krátkodobým splatnostem zpravidla rovná nominální hodnotě.

Základní kapitál

Kmenové akcie jsou klasifikovány jako vlastní kapitál.

Znehodnocení

Snížení hodnot finančních aktiv

Pro účely znehodnocení finančních aktiv a tvorbu opravných položek Společnost aplikuje, v souladu s účetním standardem IFRS 9, model očekávaných úvěrových ztrát (ECL). Modelování ECL je založeno na klasifikaci finančních aktiv a v prostředí Společnosti, s ohledem na její činnost, se týká pouze finančních aktiv v naběhlé hodnotě zastoupených poskytnutými úvěry a zápůjčkami.

Pro finanční aktiva, u kterých nedošlo od prvotního zaúčtování k významnému zvýšení úvěrového rizika, stanovuje Společnost opravnou položku ve výši dvanáctiměsíčních ECL.

Pro finanční aktiva, u kterých k významnému zvýšení úvěrového rizika či přímo úvěrovému znehodnocení (selhání) došlo, stanovuje Společnost opravnou položku ve výši celoživotních ECL.

Dvanáctiměsíční ECL jsou částí očekávaných úvěrových ztrát, které vznikají v důsledku selhání finančního aktiva, jež může nastat během 12 měsíců od konce účetního období.

V souladu se standardem IFRS 9, Společnost využívá tři stupně (tzv. „Stages“) snížení hodnoty aktiv.

Všechna finanční aktiva jsou při prvotním zaúčtování, pokud již nejsou znehodnocena, klasifikována ve Stage 1 a nesou opravnou položku ve výši dvanáctiměsíčních očekávaných úvěrových ztrát. Úrokové výnosy z daného finančního aktiva jsou vykazovány na základě efektivní úrokové míry, kde základem je hrubá účetní hodnota finančního instrumentu. Jakmile dojde k významnému zvýšení úvěrového rizika od počátečního zaúčtování, aktivum přechází do Stage 2 a opravná položka je ve výši celoživotních očekávaných úvěrových ztrát. Úrokové výnosy se počítají stejnou metodou jako u aktiv zařazených do Stage 1. Pokud aktivum splní definici defaultu (selhání), přejde do Stage 3. Zde se výnosové úroky počítají z čisté účetní hodnoty.

Finanční aktiva, která jsou oceněna naběhlou hodnotou, jsou vykazována ve výkazu o finanční situaci v účetní hodnotě odpovídající hrubé účetní hodnotě ponížené o opravnou položku.

Významné zvýšení úvěrového rizika

Posouzení významného zvýšení úvěrového rizika (SICR) je klíčovým faktorem pro zařazení finančního aktiva do jednoho ze tří stupňů („Stages“) určujících výší ECL.

Při posuzování Společnost zohledňuje jak kvantitativní, tak kvalitativní informace, včetně informací od externí ratingové agentury Standard & Poor's (S&P) (absence interních ratingových procesů z důvodů nepřiměřených nákladů a úsilí).

Klíčové ukazatele SICR zahrnují významné zhoršení externího ratingu, nepříznivou změnu v roční pravděpodobnosti selhání, dny po splatnosti, informace o částkách po splatnosti, informaci o restrukturalizaci, insolvenci, úlevě, podvodném jednání nebo informaci o významném zvýšení úvěrového rizika u ostatních finančních nástrojů dlužníka. Při posuzovaní SICR se berou v potaz vnější tržní ukazatele úvěrového rizika i regulatorní a ekonomické prostředí. Bez ohledu na výsledek uvedeného posouzení Společnost předpokládá, že úvěrové riziko související s finančním aktivem významně vzrostlo od data prvotního vykázání v případě, kdy jsou smluvní platby více než 30 dní po splatnosti (pokud Společnost nemá přiměřené a doložitelné informace, které by dokládaly opak).

Posouzení významného zvýšení úvěrového rizika (SICR) a kategorizace finančních aktiv do jednotlivých Stages dle IFRS 9 je vykonáváno na měsíční bázi.

Použití odhadů a úsudků

Při přípravě účetní závěrky v souladu s IFRS provádí vedení Společnosti odhady a činí úsudky a předpoklady, které mají vliv na aplikaci účetních postupů a na vykazovanou výši aktiv a závazků, výnosů a nákladů. Skutečné výsledky se od těchto odhadů mohou lišit.

Odhady a příslušné předpoklady se pravidelně prověřují. Opravy účetních odhadů se vykazují v období, ve kterém byl daný odhad opraven (pokud má oprava vliv pouze na příslušné období), nebo v období vytvoření opravy a v budoucích obdobích (pokud má oprava vliv na běžné i budoucí období).

Při uplatňování účetních postupů Společnosti přijalo vedení následující rozhodnutí, odhady a předpoklady s nejvýznamnějším dopadem na hodnoty vykázané v účetní závěrce:

Očekávané úvěrové ztráty jsou zveřejněny v poznámce 11.1 Řízení úvěrového rizika.

Přijetí nových či revidovaných standardů

Pro období od 1. ledna 2023 jsou nově účinné níže uvedené standardy IFRS, úpravy a interpretace, které jsou relevantní pro Společnost. Nové úpravy neměly významný dopad na sestavení této účetní závěrky.

Úpravy IAS 1 Zveřejňování účetních pravidel

Úpravy standardu IAS 1 byly vydány v únoru 2021. Úpravy pozměňují požadavky standardu IAS 1 na zveřejňování účetních politik. Účetní jednotka je nyní povinna zveřejňovat významné (materiální) informace o svých účetních pravidlech namísto podstatných účetních pravidel.

Další úpravy IAS 1 vysvětlují, jak může účetní jednotka určit významné (materiální) informace o účetních pravidlech. Byly doplněny příklady ilustrující, kdy jsou informace o účetních pravidlech významné (materiální).

Na podporu těchto úprav vypracovala Rada IASB také pokyny a příklady, které vysvětlují a ukazují použití „čtyřstupňového procesu stanovení významnosti (materiality)“ popsaného ve Stanovisku k aplikaci IFRS č. 2.

Úpravy IAS 8 Definice účetních odhadů

Úpravy standardu IAS 8 byly vydány v únoru 2021. Součástí úprav je nahrazení definice změny účetních odhadů definicí účetních odhadů. Podle nové definice jsou účetní odhady „peněžní částky v účetní závěrce, které jsou předmětem nejistoty při oceňování“.

Rada IASB upřesňuje, že změna v účetním odhadu, která vyplývá z nových informací či nového vývoje, není opravou chyby. Dopady změny vstupních údajů či oceňovací metody použité při tvorbě účetního odhadu jsou změnami v účetních odhadech, pokud se nejedná o opravy chyb za předchozí období.

Změny IAS 12 Daně z příjmů – Odložená daň vztahující se k aktivům a závazkům z jedné transakce

Úpravy zavádějí další výjimku z výjimky z prvotního zaúčtování. Podle novely účetní jednotka neuplatňuje výjimku z prvotního zaúčtování u transakcí, které vedou ke vzniku stejných zdanitelných a odčitatelných přechodných rozdílů. V závislosti na platných daňových zákonech mohou vzniknout stejné zdanitelné a odčitatelné přechodné rozdíly při prvotním zaúčtování aktiva a závazku v transakci, která není podnikovou kombinací a neovlivňuje ani účetní, ani zdanitelný zisk. Po novelizaci IAS 12 je účetní jednotka povinna vykázat související odloženou daňovou pohledávku a závazek, přičemž vykázání odložené daňové pohledávky podléhá kritériím vymahatelnosti podle IAS 12

Úpravy IAS 12 Mezinárodní daňová reforma – modelová pravidla druhého pilíře

Úpravy standardu IAS 12 byly vydány v květnu 2023. IASB mění rozsah působnosti IAS 12 tak, aby bylo jasné, že se standard vztahuje na daně z příjmů vyplývající z daňových zákonů přijatých nebo v podstatě zavedených za účelem implementace modelových pravidel druhého pilíře zveřejněných OECD, včetně daňových zákonů, které zavádějí kvalifikované minimální domácí doplňkové daně popsané v těchto pravidlech. Úpravy zavádějí dočasnou výjimku z účetních požadavků na odložené daně v IAS 12, takže účetní jednotka nebude vykazovat ani zveřejňovat informace o odložených daňových pohledávkách a závazcích týkajících se daní z příjmů podle druhého pilíře.

Do data účetní závěrky byly vydány níže uvedené úpravy standardů IFRS, které čekají na schválení EU a jejich použití není povinné pro účetní období končící 31. prosince 2023. Společnost neočekává, že by uvedené úpravy standardů měly po jejich schválení v EU a nabytí účinnosti měly na Společnost významný dopad.

Administrativní náklady

Administrativní náklady lze rozčlenit na:

(tis. Kč) 2023 2022
Audit 619 611
Účetní služby 240 670
Administrace dluhopisů* 1 240 1 604
Služby controllingu 339 482
Poplatky 286 7
Ostatní provozní náklady 144 120
Celkem 2 868 3 494

*náklady za průběžnou správu dluhopisů (obsahuje administrativní činnosti související s dluhopisy – obstaravatele plateb, agenta pro výpočty, kotačního agenta, plnění zákonem stanovených reportovacích povinností a další související činnosti příslušející administrátorovi).

Předseda představenstva, předseda dozorčí rady a členové výboru pro audit nejsou z titulu své funkce odměňováni.

Splatná a odložená daň

Daňový náklad lze analyzovat následovně:

(tis. Kč) 2023 2022
Splatná daň (19 %) 587 104
Odložená daň (21 %) 246 357
Celkem 833 461

Sesouhlasení splatné daně:

(tis. Kč) 2023 2022
Zisk před zdaněním: 4 344 2 399
Očekávané úvěrové ztráty -1 297 -1 297
Daňově neuznatelné náklady 42 26
Použití daňových ztrát minulých období 0 -580
Základ daně 3 089 548
Splatná daň (při sazbě 19 %) -587 -104

Odložená daň byla vypočtena s použitím sazby daně 21 % (daňová sazba pro účetní období započaté
1. ledna 2024 a později) (k 31. prosinci 2022: 19 %). 

Odloženou daňovou pohledávku lze analyzovat následovně:

(tis. Kč) 31. prosince 2023 31. prosince 2022
Odložená daňová pohledávka z titulu:
Očekávané úvěrové ztráty 234 480
Odložená daňová pohledávka celkem 234 480

Společnost provádí úsudky a odhady ohledně odložené daňové pohledávky na základě zkušeností z minulých období a jiných faktorů, které se v daném případě považují za relevantní. Toto posouzení je založeno na očekávaných předpokladech a v budoucnu se může měnit podle vývoje aktuální situace.

Efektivní daňovou sazbu lze analyzovat následovně:

(tis. Kč) 2023 2022
Zisk před zdaněním 4 344 2 399
Daň z příjmů vypočítaná zákonnou sazbou 19 % (2022: 19 %) 825 456
Dopad nezdanitelných příjmů a daňově neuznatelných nákladů:
Vliv daňově neuznatelných nákladů 8 5
Daň z příjmů celkem 833 461

Poskytnuté úvěry

Všechny úvěry poskytnuté Společností byly poskytnuty do Skupiny.

(tis. Kč) 31. prosince 2023 31. prosince 2022
Dlouhodobá aktiva 140 067 213 267
Dlouhodobé úvěry – část splatná za více než 1 rok 141 297 215 794
Roční očekávané úvěrové ztráty -1 230 -2 527
Krátkodobá aktiva 795 682 1 495 042
Krátkodobé úvěry – krátkodobá část splatná do 1 roku 795 682 1 495 042
Poskytnuté úvěry celkem 935 749 1 708 309

Reálná hodnota poskytnutých úvěrů k 31. prosinci 2023 činí 932 709 tis. Kč (k 31. prosinci 2022: 1 617 934 tis. Kč). Reálná hodnota byla stanovena na bázi diskontovaných očekávaných peněžních toků, což odpovídá v hierarchii oceňování úrovni 2. Hodnota diskontního faktoru odpovídá bezrizikové výnosové křivce a rizikové přirážce společnosti. Úvěr byl klasifikován podle IFRS 9 ve stádiu 1. Úvěry nejsou zajištěny. Úvěrové riziko je popsáno v poznámce 11.1 Řízení úvěrového rizika.

Úvěry poskytnuté Společností byly poskytnuty do Skupiny. K 31. prosinci 2023 byla hodnota poskytnutých úvěrů 936 979 tis. Kč (31. prosinci 2022: 1 710 836 tis. Kč). Celkově se v průběhu roku 2023 hodnota úvěrů snížila o 773 857 tis. Kč. Čerpáno bylo 223 500 tis. Kč a splaceno 1 003 799 tis. Kč. Na úrocích bylo splaceno 65 778 tis. Kč. Naběhlé úroky činily 72 220 tis. Kč.

Peněžní prostředky

Pro účely sestavení výkazu peněžních toků peněžní prostředky zahrnují peníze v pokladně a na bankovních účtech. Zůstatek peněžních prostředků ke konci období vykázaný ve výkazu peněžních toků lze odsouhlasit na příslušné položky výkazu finanční pozice následovně:

(tis. Kč) 31. prosince 2023 31. prosince 2022
Peníze v pokladně 0 7
Peníze na bankovních účtech 36 106 1 706
Peněžní prostředky celkem 36 106 1 713

Společnost k 31. prosinci 2023 drží, a také k 31. prosinci 2022 držela, peníze na bankovních účtech bank J&T BANKA, a.s. a Banka CREDITAS a.s., pro které není k dispozici credit rating. Peněžní prostředky v celkové výši 36 106 tis. Kč (k 31. prosinci 2022: 1 713 tis. Kč), které jsou uloženy v těchto bankovních domech, jsou splatné na požádání. Koncentrace rizika z peněz držených na bankovních účtech k 31. prosinci 2023 je 99 % Banka CREDITAS a.s., 1 % J&T BANKA, a.s. (2022: 82 % Banka CREDITAS a.s., 18 % J&T BANKA, a.s.).

Veškeré peněžní prostředky jsou v rámci IFRS 9 vykázány ve stádiu 1.

Peněžní prostředky byly vykázány v zůstatkové hodnotě a toto ocenění se vzhledem k jejich okamžité likviditě významně neliší od jejich reálné hodnoty, stanovené na bázi diskontovaných očekávaných peněžních toků. Úvěrové riziko je popsáno v poznámce 11.1 Řízení úvěrového rizika.

Vlastní kapitál

Společnost je plně vlastněna společností CREDITAS Investments SE se sídlem na adrese Praha 8 - Karlín, Pobřežní 297/14, PSČ 186 00, Česká republika, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl H, vložka 2648.

Jediným akcionářem společnosti CREDITAS Investments SE je společnost UNICAPITAL N.V., která je společností založenou dle právních předpisů Nizozemského království, zapsaná do nizozemského obchodního rejstříku 27. července 2016. Jediným akcionářem společnosti UNICAPITAL N.V. je společnost CREDITAS B.V., sídlící rovněž v Nizozemském království. Konečným vlastníkem Skupiny, který 100% podílem na základním kapitálu a 100% podílem na hlasovacích právech ovládá CREDITAS B.V., je pan Pavel Hubáček.

Povaha kontroly jediného akcionáře je pouze vlastnická. Mezi akcionářem jako ovládající osobou
a Společností nebyla uzavřena žádná ovládací ani jiná obdobná smlouva. Obchodní vedení Společnosti
a kontrola je na úrovni Společnosti prováděna představenstvem a dozorčí radou. Členové volených orgánů jsou nezávislí na osobě jediného akcionáře. Žádná opatření, která mají zajistit, aby nebylo zneužito kontroly ze strany jediného akcionáře, proto nebyla přijata.

Základní kapitál Společnosti je představován jedním kusem kmenové akcie se jmenovitou hodnotou 2 000 tis. Kč, drženou společností CREDITAS Investments SE. Akcie společnosti zní na jméno a má listinnou podobu. Za sledované období od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023 nedošlo ke změně ve výši základního kapitálu ani odkupu vlastních akcií. Základní kapitál je plně splacen.

S akciemi Společnosti jsou spojena práva a povinnosti vyplývající z obecně závazných právních předpisů a stanov. Akcionář má zejména právo účastnit se valné hromady, hlasovat na ní, požadovat a dostat
na ní vysvětlení záležitostí týkajících se Společnosti nebo jí ovládaných osob, je-li takové vysvětlení potřebné pro posouzení obsahu záležitostí zařazených na valnou hromadu nebo pro výkon jeho akcionářských práv na ní, a uplatňovat návrhy a protinávrhy k záležitostem zařazeným na pořad valné hromady. Akcionář má právo na podíl na zisku Společnosti (dividendu), který valná hromada schválila k rozdělení mezi akcionáře.

Dne 21. června 2023 schválil jediný akcionář Společnosti účetní závěrku za rok 2022 a rozhodl o převedení vzniklého zisku ve výši 1 939 tis. Kč na účet nerozdělených zisků minulých let.

Společnost není povinna dodržovat žádné externí předpisy stanovené požadavky na kapitál, včetně požadavků na solventnost či kapitálovou přiměřenost. V případě, že celková ztráta společnosti na základě účetní závěrky dosáhla takové výše, že při jejím uhrazení z disponibilních zdrojů společnosti by neuhrazená ztráta dosáhla poloviny základního kapitálu, je představenstvo rada povinna svolat valnou hromadu a navrhnout zrušení Společnosti nebo přijetí jiného vhodného opatření. Společnost v roce 2023 nevykázala ztrátu.

Vydané dluhopisy

V roce 2023 nové emise dluhopisů neprobíhaly, k datu splatnosti byla splacena jedna emise dluhopisů, a to emise UCINV03 11 4,3/23 v celkové nominální hodnotě 220 900 tis. Kč. Proběhl nákup dříve prodaných dluhopisů emise UCINV03 10 6,5/26 v celkové nominální hodnotě 549 800 tis. Kč.

Společnost v letech 2019 a 2020 nabízela dluhopisy v celkovém objemu 3 600 000 tis. Kč. Z tohoto objemu nebyly k 31. prosinci 2023 upsány, případně došlo ke zpětnému odkupu, nebo byly splaceny dluhopisy v hodnotě 2 645 800 tis. Kč, a proto nejsou závazkem Společnosti. Výsledná nominální hodnota upsaných dluhopisů k 31. prosinci 2023 tak činí 954 200 tis. Kč.

(tis. Kč) 31. prosince 2023 31. prosince 2022
Vydané dluhopisy    
Emitované dluhopisy brutto 3 600 000 3 600 000
Neupsaná část emitovaných dluhopisů, zaniklé dluhopisy -2 645 800 - 1 910 300
Upsaná část emitovaných dluhopisů 954 200 1 689 700
Naběhlý úrok 13 316 23 399
Nakoupený alikvotní úrokový výnos 0 - 612
Emisní náklady -3 285 - 5 755
Vydané dluhopisy celkem 964 231 1 706 732
(tis. Kč) 31. prosince 2023 31. prosince 2022
Struktura vydaných dluhopisů (v nominální hodnotě)    
Vydané dluhopisy – dlouhodobé
Dluhopisy se zůstatkovou dobou splatnosti 1-5 let 461 200 1 504 000
Emisní náklady -1 393 -3 285
Vydané dluhopisy – dlouhodobé celkem 459 807 1 500 715
Vydané dluhopisy – krátkodobé
Dluhopisy se zůstatkovou dobou splatnosti < 1 rok 493 000 185 700
Úroky splatné do 1 roku 13 316 22 787
Emisní náklady -1 892 -2 470
Vydané dluhopisy – krátkodobé celkem 504 424 206 017
Vydané dluhopisy celkem  964 231 1 706 732

Reálná hodnota prodaných dluhopisů k 31. prosinci 2023 činí 908 383 tis. Kč (k 31. prosinci 2022: 1 544 948 tis Kč). Reálná hodnota byla vypočítána s použitím bezrizikové výnosové křivky a rizikové přirážky Společnosti. Toto ocenění odpovídá v hierarchii oceňování úrovni 2.

Rozpis jednotlivých emisí s uvedením splatností a celkovou nominální hodnotou upsaných dluhopisů k 31. prosinci 2023 a k 31. prosinci 2022:

ISIN Fixní úroková sazba Datum splatnosti* Nominální hodnota k 31. prosinci 2023 (tis. Kč) Nominální hodnota k 31. prosinci 2022 (tis. Kč)
Imobilizovaná forma    
CZ0003521353 4.70 % 22/03/24 85 100 85 100
CZ0003521361 5.50 % 22/03/26 128 600 128 600
CZ0003522294 4.70 % 27/06/24 28 800 28 800
CZ0003522302 5.50 % 27/06/26 37 300 37 300
CZ0003522906 5.50 % 23/09/24 379 100 379 100
CZ0003522914 6.50 % 23/09/26 195 300 195 300
CZ0003523946 4,30 % 27/01/23 0 185 700
Zaknihovaná forma    
CZ0003523268 6.50 % 30/10/26 100 000 649 800
Celkem upsané dluhopisy     954 200 1 689 700

*více informací ke splatnosti dluhopisů je uvedeno v účetní závěrce, kapitola 15. Následné události.

Dluhopisy splatné do jednoho roku budou splaceny z prostředků získaných splátkami z úvěrových rámců poskytnutých společnostem ze Skupiny.

Rekonciliace finančních závazků ve výkazu peněžních toků je uvedena v tabulce níže:

(tis. Kč) Vydané dluhopisy – dlouhodobé Vydané dluhopisy – krátkodobé Vydané dluhopisy celkem
31. prosince 2022 1 500 715 206 017 1 706 732
Zpětný odkup/zánik dluhopisů -549 800 -200 500 -750 300
Výplata úroku 0 -58 506 -58 506
Nepeněžní transakce
Naběhlý úrok 0 63 834 63 834
Dluhopisy < 1 rok -493 000 493 000 0
Rozpuštěné náklady emise 0 2 471 2 471
Náklady emise < 1 rok 1 892 -1 892 0
31. prosince 2023 459 807 504 424 964 231
(tis. Kč) Vydané dluhopisy – dlouhodobé Vydané dluhopisy – krátkodobé Vydané dluhopisy celkem
31. prosince 2021 1 819 145 687 793 2 506 938
Zpětný odkup/zánik dluhopisů -100 000 -698 487 - 798 487
Výplata úroku 0 -127 279 -127 279
Nepeněžní transakce
Naběhlý úrok 0 120 085 120 085
Dluhopisy < 1 rok -220 900 220 900 0
Rozpuštěné náklady emise 0 5 475 5 475
Náklady emise < 1 rok 2 470 -2 470 0
31. prosince 2022 1 500 715 206 017 1 706 732

Transakce vyplývající z prodeje dluhopisů za aktuální i minulé účetní období jsou promítnuty ve Výkazu peněžních toků.

Zaplacení jmenovité hodnoty a výnosu dluhopisů není zajištěno.

Vlastníci dluhopisů mohou za určitých podmínek požadovat nebo rozhodnout o jejich předčasném splacení. Jedná se o tzv. případy neplnění závazků, které jsou představovány:

Alternativní výkonnostní ukazatele

Společnost využívala ve své činnosti dva ukazatele. Prvním ukazatelem je Čistá Vážená Sazba (dále jen "NWIR") a druhým ukazatelem je Čistá Vážená Splatnost (dále jen "NWM").

Společnost používá ukazatel Čistá vážená sazba, protože tento ukazatel vypovídá o schopnosti Společnosti zhodnotit získané finanční prostředky od investorů tak, aby byla Společnost schopna pokrýt jednak náklady spojené se svou činností, tak zároveň dostát svým závazkům vůči investorům. Udržování ukazatele Čistá vážená sazba na úrovni minimálně 0,30 % zaručuje, že vážená úroková sazba výnosových úroků z investovaných finančních prostředků do Skupiny je minimálně o 0,30% vyšší, než je výše vážené úrokové sazby nákladových úroků z emitovaných dluhopisů.

Společnost používá ukazatel Čistá vážená splatnost, protože tento ukazatel vypovídá o schopnosti Společnosti mít k dispozici dostatečně včas finanční prostředky na splacení dluhopisů. Udržování ukazatele Čistá vážená splatnost maximálně v hodnotě 0 (slovy: nula) zaručuje, že vážená splatnost poskytnutých úvěrů bude vždy nižší než vážená splatnost emitovaných dluhopisů.

Tyto podmínky jsou podrobněji vymezeny v základním prospektu dluhopisů a konečných emisních podmínkách.

Tyto podmínky k 31. prosinci 2023 ani 2022 nenastaly.

Výnosy z dluhopisů jsou zdaňovány v souladu se zákonem č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu, ve znění pozdějších předpisů. Při splacení jmenovité hodnoty a výplaty úrokových výnosů jsou tam, kde to vyžadují zákony České republiky, z plateb držitelům dluhopisů sráženy příslušné srážkové daně.

Závazky z obchodního styku a jiné závazky

(tis. Kč) 31. prosince 2023 31. prosince 2022
Obchodní závazky
Závazky k podnikům ve Skupině 314 316
Srážková daň z vyplacených úroků z vydaných dluhopisů 247 255
Celkem závazky z obchodních vztahů a ostatní závazky 561 571

Tyto závazky jsou krátkodobé a před lhůtou splatnosti.

Závazky byly vykázány v naběhlé hodnotě a toto ocenění se významně neliší od ocenění reálnou hodnotou.

Řízení rizik

Riziko je přirozenou součástí aktivit Společnosti a jeho řízení společně s řízením kapitálu je zásadní pro finanční výsledky Společnosti. Proces řízení rizik v Společnosti má za cíl dosáhnutí optimální úrovně rizika za předpokladu dodržení daných požadavků (zejména s ohledem na požadovaný výnos) a omezení vyplývajících zejména ze smluvní dokumentace, právních předpisů či požadavku regulátorů.

Odpovědnost za nastavení rámce řízení rizik a dohled nad jeho uplatňováním má představenstvo Společnosti, která je podporována Výborem pro audit, který hodnotí účinnost systému řízení rizik.

Společnost je s ohledem na činnost, kterou vykonává, vystavena zejména riziku úvěrovému, riziku likvidity a tržnímu riziku. S ohledem na činnost Společnosti, která je omezená pouze na realizaci dluhopisového programu a následného financování dceřiných společností Skupiny formou úvěrů či zápůjček, je Společnost vystavená těmto rizikům pouze v omezené míře.

S ohledem na skutečnost, že činnost Společnosti je zaměřena na financování potřeb Skupiny a je jako účelově založená společnost závislá na potřebách ostatních subjektů v rámci Skupiny, nemá Společnost stanovenou vlastní politiku zodpovědného přístupu v environmentální a sociální oblasti a oblasti správy a řízení společnosti (tj. ESG). Společnost nicméně bere v potaz rozšiřující se integraci ESG témat do regulace ať už v oblasti vlastního podnikání, tak v rámci jednotlivých oblastí podnikání Skupiny. Společnost rovněž vnímá, že oblasti podnikání Skupiny patří mezi oblasti se značnou expozicí vůči klimatickým rizikům a zohledňuje je v rámci vlastního řízení rizik.

Řízení úvěrového rizika

Úvěrové riziko je rizikem ztráty ze selhání protistrany (dlužníka) tím, že nedostojí svým závazkům podle podmínek smlouvy, na základě které se Společnost stala věřitelem smluvní strany.

Úvěrové riziko je z důvodu potenciálního dopadu do kapitálu a na zisk Společnosti považováno za významné a je Společností pečlivě monitorováno a řízeno s využitím informací od ratingové agentury Standard & Poor's (S&P). Úvěrové riziko je v prostředí Společnosti měřeno zejména prostřednictvím vyhodnocování kvality úvěrového portfolia a ověřování dostatečné tvorby opravných položek.

Úvěrová kvalita jednotlivých druhů aktiv

Skladba aktiv Společnosti odpovídá faktu, že Společnost prakticky neprovádí vlastní podnikatelskou činnost a provozuje pouze financování Skupiny.

Hlavním aktivem Společnosti jsou úvěry poskytnuté společnostem ve Skupině.

Dalšími finančními aktivy jsou zůstatky na bankovních účtech a pokladní hotovost, kde je úvěrové riziko výrazně omezeno vzhledem ke skutečnosti, že protistranami jsou banky s vysokou úvěrovou bonitou. Společnost neočekává žádné ztráty z neplnění závazku těmito protistranami. Z tohoto důvodu je dopad snížení hodnoty peněžních prostředků nemateriální.

Přehled finančních aktiv:

(tis. Kč) 31. prosince 2023 31. prosince 2022
Úvěry spřízněným stranám (Pozn. 6, 12) bez zohlednění znehodnocení 936 979 1 710 836
Ostatní aktiva 438 438
Peněžní ekvivalenty 36 106 1 713
Celkem 973 523 1 712 987
Očekávané úvěrové ztráty

Pro účely znehodnocení finančních aktiv a tvorbu opravných položek Společnost aplikuje, v souladu s účetním standardem IFRS 9, model očekávaných úvěrových ztrát (ECL).

V souladu se standardem IFRS 9, Společnost využívá tři stupně (tzv. „Stages“) snížení hodnoty aktiv, do kterých zařazuje finanční aktiva:

Posouzení významného zvýšení úvěrového rizika (SICR) je klíčovým faktorem pro zařazení finančního aktiva do jednoho ze tří stupňů určujících výší ECL a v prostředí Společnosti je vykonáváno na měsíční bázi. Při posuzování Společnost zohledňuje jak kvantitativní, tak kvalitativní informace. Klíčové ukazatele SICR zahrnují významné zhoršení externího ratingu, nepříznivou změnu v roční pravděpodobnosti selhání, dny po splatnosti, informace o částkách po splatnosti, informaci o restrukturalizaci, insolvenci, úlevě, podvodném jednání nebo informaci o významném zvýšení úvěrového rizika u ostatních finančních nástrojů dlužníka. Při posuzovaní SICR se berou v potaz vnější tržní ukazatele úvěrového rizika, regulatorní a ekonomické prostředí.

V souladu se standardem IFRS 9, společnost vyčísluje ECL pomocí následujícího vzorce: pravděpodobnost selhání (PD – Probability of default) x ztrátovost v selhání (LGD – Loss given default) x expozice v okamžiku selhání (EAD – Exposure at default). Z důvodu absence lokálního ratingového systému jsou jako vstup pro PD využívány ratingové stupně vytvářené externí mezinárodní ratingovou agenturou Standard & Poor's odpovídající odvětvím, ve kterých dlužníci působí. Parametr LGD je aproximován regulatorně stanovenou hodnotou pro neretailové nezajištěné expozice (podle F-IRB). EAD vychází z aktuální expozice vůči dané protistraně.

Pro finanční aktiva, u kterých nedošlo od prvotního zaúčtování k významnému zvýšení úvěrového rizika, stanovuje Společnost opravnou položku ve výši dvanáctiměsíčních ECL. Pro finanční aktiva, u kterých k významnému zvýšení úvěrového rizika či přímo úvěrovému znehodnocení (selhání) došlo, stanovuje Společnost opravnou položku ve výši celoživotních ECL.

K 31. prosinci 2023 Společnost neevidovala žádná významná zhoršení úvěrového rizika, znehodnocená finanční aktiva nebo finanční aktiva po splatnosti. V souladu s interní metodikou výpočtu ECL, která byla revidovaná k 31. prosinci 2023, byl úvěrům poskytnutým společnostem ve Skupině přirazen rating BB, kterému odpovídalo PD ve výši 0,31 %. Parametr LGD byl pro účely výpočtu opravných položek dle IFRS 9 aproximován regulatorně stanovenou hodnotou 45 %. Diskontní sazbou použitou při výpočtu ECL je původní efektivní úroková míra nebo v případě její absence kontraktuální úroková sazba.

Hodnoty parametrů PD, LGD k 31.12.2022:

Protistrana (31.prosince 2022) Rating PD LGD
UNICAPITAL N.V. A+ 0,05 % 100 %
UNICAPITAL Finance a.s. A+ 0,05 % 100 %
LEDRICA TRADING a.s. BB 0,46 % 100 %
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. BB 0,46 % 100 %
UCED Energy s.r.o. BBB+ 0,09 % 100 %
UNICAPITAL Healthcare a.s. BB 0,46 % 100 %
UCED Distribuce II s.r.o. BBB+ 0,09 % 100 %
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. BB 0,46 % 100 %

Stupně znehodnocení finančních aktiv:

31. prosince 2023 (tis. Kč) Zůstatková hodnota úvěru (gross) Znehodnocení Zůstatková hodnota úvěru (netto)
Stupeň 1 936 979 -1 230 935 749
Stupeň 2 0 0 0
Stupeň 3 0 0 0
Celkem 936 979 -1 230 935 749
31. prosince 2022 (tis. Kč) Zůstatková hodnota úvěru (gross) Znehodnocení Zůstatková hodnota úvěru (netto)
Stupeň 1 1 710 836 -2 334 1 708 502
Stupeň 2 0 0 0
Stupeň 3 0 0 0
Celkem 1 710 836 -2 334 1 708 502

Meziroční změny ve výši očekávaných úvěrových ztrát:

(tis. Kč)
Znehodnocení k 31. prosinci 2022 2 334
Snížení/zvýšení expozice -1 147
Změna metodiky 43
Znehodnocení k 31. prosinci 2023 1 230
(tis. Kč)
Znehodnocení k 31. prosince 2021 3 824
Snížení/zvýšení expozice -1 066
Změna diskontní sazby pro výpočet PV ECL -231
Změna zařazení -193
Znehodnocení k 31. prosince 2022 2 334
Analýza citlivosti

Citlivostní analýza – různé pravděpodobnosti selhání (PD) za předpokladu LGD ve výši 45%

Analýza citlivosti bere v úvahu změny způsobené různými hodnotami PD. Při zvýšení hodnoty PD na dvojnásobnou hodnotu 0,62 % by minimální očekávaná úvěrová ztráta činila 2 459 tis Kč.

Citlivostní analýza – pro různé hodnoty LGD za předpokladu PD ve výši 0,31%

Analýza citlivosti bere v úvahu změny způsobené různými hodnotami LGD. Při snížení LGD na hodnotu 35 % by očekávaná úvěrová ztráta činila 956 tis. Kč. Při zvýšení LGD na hodnotu 75 % by očekávaná úvěrová ztráta činila 2 049 tis. Kč.

Řízení tržního rizika

Tržní riziko je riziko ztráty Společnosti vyplývající ze změn cen, kurzů a sazeb na finančních trzích. Jedná se o souhrnný pojem pro úrokové, měnové, akciové riziko a jiná rizika spojená s pohybem tržních cen.

Úrokové riziko

Úrokové riziko je riziko možné ztráty plynoucí z otevřených úrokových pozic, kdy nepříznivé změny tržních úrokových sazeb mohu vést k snížení čistého úrokového příjmu nebo ke snížení tržní hodnoty aktiv a pasiv.

Vzhledem ke struktuře úročených aktiv a pasiv mající různá data přecenění nebo splatnosti, je Společnost vystavena úrokovému riziku. S ohledem na smluvní podmínky a dodržování plnění stanovených alternativních výkonnostních ukazatelů (NWIR – čistá vážená sazba a NWM – čistá vážená splatnost), je vystavení Společnosti vůči úrokovému riziku výrazným způsobem omezeno. Podrobnosti k výpočtu alternativních výkonnostních ukazatelů NWIR a NWM a jejich aktuální hodnoty k rozvahovému dni jsou uvedeny ve výroční finanční zprávě, v části Alternativní výkonnostní ukazatele.

Dluhopisy emitované Společností jsou úročeny pevnou úrokovou sazbou.

Sazba úvěrů poskytnutých společnostem ve Skupině je stanovena tak, aby hodnota alternativního výkonnostního ukazatele NWIR – Čistá vážená sazba byla minimálně na úrovni 0,30 %. Splatnost úvěrů je odvozena od plnění alternativního výkonnostního ukazatele NWM.

Následující tabulka shrnuje expozici Společnosti vůči úrokovému riziku. Tabulka obsahuje úročená aktiva (úvěry poskytnuté společnostem ve Skupině) a pasiva (emitované cenné papíry) Společnosti v zůstatkových hodnotách, uspořádané podle bližšího z termínů vypořádání, ocenění nebo splatnosti.

31. prosince 2023 (tis. Kč) Do 3 měsíců 3-6 měsíců Nad 6 měsíců
Aktiva      
Poskytnuté úvěry bez zohlednění znehodnocení 718 857 37 044 181 077
Ostatní aktiva 438
Peněžní prostředky 36 106 0 0
Aktiva celkem 755 401 37 044 181 077
Pasiva
UCINV03 2 4,7 24 -86 134 0 0
UCINV03 3 5,5 26 -129 845 0 0
UCINV03 5 4,7 24 0 -28 768 0
UCINV03 6 5,5 26 0 -37 097 0
UCINV03 8 5,5 24 -383 838 0 0
UCINV03 9 6,5 26 -197 446 0 0
UCINV03 10 6,5 26 0 -101 101 0
Pasiva celkem -797 263 -166 966 0
Netto pozice za období -41 862 -129 922 181 077
Netto kumulativní pozice -41 862 -171 784 9 293
31. prosince 2022 (tis. Kč) Do 3 měsíců 3-6 měsíců Nad 6 měsíců
Aktiva      
Poskytnuté úvěry bez zohlednění znehodnocení 1 495 042 0 215 794
Ostatní aktiva 438
Peněžní prostředky 1 713 0 0
Aktiva celkem 1 497 193 0 215 794
Pasiva
UCINV03 2 4,7/24 -85 856 0 0
UCINV03 3 5,5/26 -129 559 0 0
UCINV03 5 4,7/24 0 -28 675 0
UCINV03 6 5,5/26 0 -37 016 0
UCINV03 8 5,5/24 -382 618 0 0
UCINV03 9 6,5/26 -197 024 0 0
UCINV03 10 6,5/26 0 -656 957 0
UCINV03 11 4,3/23 -189 027 0 0
Pasiva celkem -984 084 -722 648 0
Netto pozice za období 513 109 -722 648 215 794
Netto kumulativní pozice 513 109 -209 539 6 255
Měnové riziko

Měnové riziko vyplývá z pohybu měnových kurzů a existence otevřených měnových pozic.

Vzhledem k faktu, že všechny transakce a zůstatky Společnosti jsou denominovány v české měně, Společnost nemá otevřenou pozici v cizích měnách, a tudíž není vystavena měnovému riziku.

Řízení rizika likvidity

Riziko likvidity je riziko ztráty schopnosti dostát svým finančním závazkům v době, kdy se stanou splatnými nebo riziko ztráty schopnosti financovat svá aktiva. Jinými slovy, jde o riziko, že Společnost nebude schopna dostát svým současným i budoucím očekávaným i neočekáváným finančním závazkům.

Riziko likvidity je přirozenou součástí aktivit Společnosti, která byla založena za účelem realizace dluhopisových programů Skupiny a poskytování dluhopisových zdrojů formou úvěrů a zápůjček ostatním společnostem ve Skupině. Zdroje financování Společnosti sestávají z vydaných cenných papírů Společnosti a z vlastního kapitálu Společnosti.

Krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé riziko likvidity je ve Společnosti s ohledem na absenci jiných měn monitorováno a řízeno pouze v české měně (Kč).

Řízení rizika likvidity je založeno na projekci peněžních toků s cílem zajištění dostatku finančních zdrojů Společnosti s využitím zavedených alternativních výkonnostních ukazatelů.

Následující tabulka člení aktiva a závazky Společnosti podle příslušných pásem splatnosti na základě zbytkové doby splatnosti k datu účetní závěrky.

31. prosince 2023 (tis. Kč) Do 3 měsíců 3-12 měsíců 1-5 let
Aktiva      
Poskytnuté úvěry bez zohlednění znehodnocení (viz poznámka 6) 718 857 76 825 141 297
Peněžní prostředky 36 106 0 0
Aktiva celkem 754 963 76 825 141 297
Pasiva
UCINV03 2 4,7 24 -87 100 0 0
UCINV03 3 5,5 26 -3 537 -3 537 -139 210
UCINV03 5 4,7 24 0 -29 477 0
UCINV03 6 5,5 26 0 -2 052 -40 377
UCINV03 8 5,5 24 -10 425 -389 525 0
UCINV03 9 6,5 26 -6 347 -6 347 -220 689
UCINV03 10 6,5 26 0 -6 500 -113 000
Závazky k podnikům ve Skupině -314 0 0
Srážková daň z vyplacených úroků z vydaných dluhopisů -247 0 0
Pasiva celkem -107 970 -437 438 -513 276
Netto pozice za období 646 993 -360 613

-371 979

Netto kumulativní pozice 646 993 286 380 -85 599
31. prosince 2022 (tis. Kč) Do 3 měsíců 3-12 měsíců 1-5 let
Aktiva      
Poskytnuté úvěry bez zohlednění znehodnocení (viz poznámka 6) 21 842 0 1 688 994
Peněžní prostředky 1 713 0 0
Aktiva celkem 23 555 0 1 688 994
Pasiva
UCINV03 2 4,7/24 -2 000 -2 000 -87 100
UCINV03 3 5,5/26 -3 536 -3 536 -146 281
UCINV03 5 4,7/24 0 -1 354 -29 477
UCINV03 6 5,5/26 0 -2 052 -42 429
UCINV03 8 5,5/24 -10 425 -10 425 -399 951
UCINV03 9 6,5/26 -6 347 -6 347 -233 384
UCINV03 10 6,5/26 0 -42 237 -776 511
UCINV03 11 4,3/23 -189 693 0 0
Závazky k podnikům ve Skupině -316 0 0
Srážková daň z vyplacených úroků z vydaných dluhopisů -255 0 0
Pasiva celkem -212 572 -67 951 -1 715 133
Netto pozice za období -189 017 -67 951 -26 139
Netto kumulativní pozice -189 017 -256 968 -283 107

Řízení kapitálu

Společnost řídí svůj kapitál tak, aby zabezpečila, že bude schopna pokračovat ve své činnosti jako zdravě fungující podnik. Na Společnost se nevztahují žádné kapitálové požadavky stanovené externími subjekty.

Struktura kapitálu Společnosti:

31. prosince 2023 31. prosince 2022
Závazky z emitovaných dluhopisů 964 231 1 706 732
Peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty -36 106 - 1 713
Čistý dluh celkem 928 125 1 705 019
Základní kapitál 2 000 2 000
Nerozdělený zisk 5 946 2 435
Vlastní kapitál celkem 7 946 4 435
Řízený kapitál celkem 936 071 1 709 454

Společnost je účelově založenou společností k realizací dluhopisového programu Skupiny a půjčování prostředků získaných z prodeje dluhopisů formou zápůjček a úvěrů ostatním společnostem Skupiny. Z toho důvodu tvoří většinu kapitálu Společnosti cizí zdroje – závazky z emitovaných dluhopisů. Prostředky získané z prodeje těchto dluhopisů byly poskytnuty jako úvěr společnosti a tvoří tak aktiva Společnosti. Společnost se zavázala poskytovat úvěry za takových podmínek, které zajišťují, že zapůjčené prostředky budou splaceny před datem splatnosti dluhopisů a úrokový výnos bude pokrývat provozní a úrokové náklady Společnosti.

Představenstvo rada Společnosti je pravidelně informována o vývoji zadlužení. Jakékoli dodatečné zadlužení podléhá jejímu souhlasu.

Transakce se spřízněnými osobami

Mezi nejvýznamnější transakce se spřízněnými stranami patří:

Společnost nemá žádné zaměstnance, předseda představenstva není z titulu své funkce Společností odměňován. Služby předsedy představenstva nejsou Společnosti fakturovány.

Níže jsou uvedeny všechny významné transakce se spřízněnými stranami. Všechny transakce byly uzavřeny za obvyklých tržních podmínek. Poskytnuté úvěry byly úročeny tržní úrokovou sazbou v rozsahu 5,20 – 7,80 % p. a.

Výsledkové položky:
(tis. Kč) Spřízněná strana 2023 2022
Úrokové výnosy  
UNICAPITAL N.V. Ostatní ve Skupině 49 370 102 470
UNICAPITAL Finance a.s. Sesterská společnost 19 3 223
UNICAPITAL Healthcare a.s. Sesterská společnost 5 154 4 228
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. Ostatní ve Skupině 5 920 5 583
CREDITAS Real Estate a.s. Sesterská společnost 9 471 11 515
UCED Energy s.r.o. Ostatní ve Skupině 2 252 2 572
UCED Distribuce II s.r.o. Ostatní ve Skupině 34 564
Úrokové výnosy celkem   72 220 130 155
Úrokové náklady
Banka CREDITAS a.s. Ostatní ve Skupině 44 473 38 960
Úrokové náklady celkem 44 473 38 960
Administrativní náklady  
UNICAPITAL Invest VIII Sesterská společnost 2 0
UNICAPITAL N.V. Ostatní ve Skupině 397 1 187
CREDITAS B.V. Ostatní ve Skupině 312 0
Banka CREDITAS a.s. Ostatní ve Skupině 700 1 147
Pereta Estates s.r.o. Ostatní ve Skupině 15 15
Administrativní náklady celkem   1 426 2 349
Rozvahové položky:
(tis. Kč) Spřízněná strana  31. prosince 2023 31. prosince 2022
Poskytnuté úvěry bez zohlednění znehodnocení (viz poznámka 6) 
UNICAPITAL N.V. Ostatní ve Skupině  718 348 1 290 978
UNICAPITAL Finance a.s. Sesterská společnost  510 491
UNICAPITAL Healthcare a.s. Sesterská společnost  78 777 73 624
Pozemky UNICAPITAL s.r.o. Ostatní ve Skupině  99 564 93 643
CREDITAS Real Estate a.s. Sesterská společnost  0 203 573
UCED Energy s.r.o. Ostatní ve Skupině  39 780 37 528
UCED Distribuce II s.r.o. Ostatní ve Skupině  0 10 999
Poskytnuté úvěry celkem  936 979 1 710 836
Peníze na běžných bankovních účtech  
Banka CREDITAS a.s. Ostatní ve Skupině  35 853 1 532
Peníze na běžných bankovních účtech celkem  35 853 1 532
Aktiva celkem  972 832 1 712 368
Vydané dluhopisy
Banka CREDITAS a.s. Ostatní ve Skupině 0 555 855
Vydané dluhopisy celkem 0 555 855
Ostatní závazky     
UNICAPITAL Invest VIII a.s. Sesterská společnost 2 0
CREDITAS B.V. Ostatní ve Skupině 312 0
UNICAPITAL N.V. Ostatní ve Skupině  0 316
Ostatní závazky celkem  314 316
Pasiva celkem  314 556 171

Provozní segmenty

Společnost je účelově založenou společností k realizací dluhopisového programu Skupiny a půjčování prostředků získaných z prodeje dluhopisů formou zápůjček a úvěrů ostatním společnostem Skupiny. Kromě tohoto Společnost nevykonává žádnou jinou podnikatelskou činnost.

Společnost identifikuje pouze jeden provozní segment, a tudíž zde neprezentuje klíčové finanční ukazatele v rozdělení dle segmentů.

Všechny výnosy Společnosti jsou úrokovými výnosy z úvěrů poskytnutých společnostem ze Skupiny.

Geografické členění výnosů:

2023 2022
tis. Kč Výnosy % z celkových Výnosy % z celkových
Nizozemské království 49 370 68,36 % 102 470 78,73 %
Česká republika 22 850 31,64 % 27 685 21,27 %
Celkem 72 220 130 155

Podmíněné závazky a podmíněná aktiva

Ke dni sestavení účetní závěrky Společnost neevidovala žádné podmíněné závazky ani podmíněná aktiva.

Následné události

V lednu 2024 byly plně splaceny prostředky poskytnuté v souladu s rámcovou smlouvou o úvěru mezi Společností (úvěrující) a společností UNICAPITAL Finance a.s. (úvěrovaný). Úvěrový rámec tím zanikl.

V lednu 2024 byly postoupeny úvěrové smlouvy mezi Společností (úvěrující) a společnostmi UCED Energy s.r.o. a Pozemky UNICAPITAL s.r.o. (úvěrované) na společnost UNICAPITAL N.V. Odměna za postoupení těchto smluv v celkové výši 140 039 tis. Kč navýšila částku čerpanou z úvěrového rámce mezi Společností (úvěrující) a společností UNICAPITAL N.V. (úvěrovaný).

Od konce účetního období končícího 31. prosince 2023 došlo k poskytnutí 35 000 tis. Kč z úvěrového rámce poskytnutého společnosti UNICAPITAL N.V.

Dodatkem ze dne 20. března 2024 byla prodloužena splatnost úvěrového rámce poskytnutého společnosti UNICAPITAL N.V. do 30. června 2025.

K datu splatnosti 22. března 2024 byly splaceny dluhopisy emise UCINV03 2 4,7/24 (ISIN CZ0003521353) v celkové nominální hodnotě 85 100 tis. Kč.

Od konce účetního období končícího 31. prosince 2023 nedošlo k žádným dalším událostem, které by měly významný dopad na finanční pozici a finanční výkonnost Společnosti.

V Praze dne 18. dubna 2024

Elektronický podpis A. Sikorová

JUDr. Alena Sikorová
předsedkyně představenstva


PwC logo

ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA

akcionáři UNICAPITAL Invest III a.s.

Zpráva o auditu účetní závěrky

Náš výrok

Podle našeho názoru účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz finanční pozice společnosti UNICAPITAL Invest III a.s., se sídlem Sokolovská 675/9, Praha 8 („Společnost“) k 31. prosinci 2023 a její finanční výkonnosti a jejích peněžních toků za rok končící 31. prosince 2023 v souladu s účetními standardy IFRS ve znění přijatém Evropskou unií.

Předmět auditu

Účetní závěrka Společnosti se skládá z:

Základ pro výrok

Audit jsme provedli v souladu se zákonem o auditorech, nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 537/2014 („nařízení EU“) a auditorskými standardy Komory auditorů České republiky, kterými jsou Mezinárodní standardy auditu doplněné a upravené souvisejícími aplikačními doložkami (společně „auditorské předpisy“). Naše odpovědnost stanovená těmito předpisy je podrobněji popsána v oddílu Odpovědnost auditora za audit účetní závěrky.

Domníváme se, že důkazní informace, které jsme shromáždili, poskytují dostatečný a vhodný základ pro vyjádření našeho výroku.

Nezávislost

V souladu s Mezinárodním etickým kodexem pro auditory a účetní odborníky (včetně Mezinárodních standardů nezávislosti) vydaným Radou pro mezinárodní etické standardy účetních („kodex IESBA“) a přijatým Komorou auditorů České republiky, se zákonem o auditorech a nařízením EU jsme na Společnosti nezávislí a splnili jsme i další etické povinnosti vyplývající z kodexu IESBA, ze zákona o auditorech a nařízení EU.

Přístup k auditu

Přehled

Hladina významnosti Celková hladina významnosti je stanovena na úrovni 1 % celkových aktiv, což představuje 9,7 milionů Kč.
Hlavní záležitosti auditu Návratnost poskytnutých úvěrů a zápůjček v modelu očekávaných úvěrových ztrát

Při plánování auditu jsme stanovili hladinu významnosti a vyhodnotili rizika výskytu významné nesprávnosti v účetní závěrce. Konkrétně jsme určili oblasti, ve kterých vedení uplatnilo svůj úsudek, např. v případě významných účetních odhadů, které zahrnují stanovení předpokladů a posouzení budoucích skutečností, které jsou z podstaty nejisté. Tak jako v případě všech našich auditů jsme se zaměřili také na rizika obcházení vnitřních kontrol vedením, včetně vyhodnocení toho, zda nebyla zjištěna předpojatost, jež by vytvářela riziko výskytu významné nesprávnosti z důvodu podvodu.

Hladina významnosti

Rozsah našeho auditu byl ovlivněn použitou hladinou významnosti. Audit je plánován tak, abychom získali přiměřenou jistotu, že účetní závěrka neobsahuje významnou nesprávnost způsobenou podvodem nebo chybou. Nesprávnosti jsou považovány za významné, pokud lze reálně předpokládat, že by jednotlivě nebo v souhrnu mohly ovlivnit ekonomická rozhodnutí, která uživatelé účetní závěrky na jejím základě přijmou.

Na základě našeho odborného úsudku jsme stanovili určité kvantitativní hladiny významnosti, včetně celkových hladin významnosti vztahujících se k účetní závěrce jako celku (viz tabulku níže). Na jejich základě jsme, společně s kvalitativním posouzením, určili rozsah našeho auditu, včetně povahy, načasování a rozsahu auditních postupů, a vyhodnotili dopad zjištěných nesprávností individuálně i v souhrnu na účetní závěrku jako celek.

Celková hladina významnosti pro Společnost 9,7 milionů Kč
Jak byla stanovena Hladina významnosti pro Společnost byla stanovena na úrovni 1 % celkových aktiv.
Zdůvodnění použitého základu pro stanovení významnosti Hlavním cílem Společnosti není maximalizace zisku, ale získání finančních zdrojů a jejich umístění do společností skupiny UNICAPITAL N.V. Celková hodnota aktiv je proto podle našeho názoru nejvhodnějším základem pro výpočet hladiny významnosti. Hladina významnosti na úrovni 1 % z použitého základu odpovídá běžné auditorské praxi pro tuto veličinu u subjektů veřejného zájmu.
   

Hlavní záležitosti auditu

Hlavní záležitosti auditu jsou záležitosti, které byly podle našeho odborného úsudku při auditu účetní závěrky za běžné období nejvýznamnější. Těmito záležitostmi jsme se zabývali v kontextu auditu účetní závěrky jako celku a v souvislosti s utvářením názoru na tuto účetní závěrku. Samostatný výrok k těmto záležitostem nevyjadřujeme.

Hlavní záležitost auditu Jak audit pracoval s hlavní záležitostí auditu
Návratnost poskytnutých úvěrů a zápůjček v modelu očekávaných úvěrových ztrát  

Společnost poskytuje úvěry společnosti UNICAPITAL N.V. a dalším společnostem ovládaným touto společností. Schopnost Společnosti dostát svým závazkům, zejména z titulu vydaných dluhopisů, je závislá na schopnosti dlužníků Společnosti splácet poskytnuté úvěry.

Tato úvěrová rizika a související potenciální ztráty se vyjadřují opravnými položkami k poskytnutým úvěrům, zohledňujícími především pravděpodobnost platebního selhání a výši ztráty, pokud selhání nastane.

Standard IFRS 9 vyžaduje vyčíslení a zveřejnění očekávaných úvěrových ztrát v budoucnosti, což vyžaduje komplexnější přístup k této oblasti (viz. též účetní zásady uvedené v bodu 2 a body 6 a 11 přílohy účetní závěrky). Jak je uvedeno v bodu 6 přílohy účetní závěrky, zůstatek těchto úvěrů k 31. prosinci 2023 činil 936,9 mil. Kč a k nim byly vytvořeny opravné položky v celkové výši 1,2 mil. Kč

Při posuzování úvěrového rizika a míry znehodnocení úvěrů jsme se seznámili s procesy Společnosti v této oblasti. Provedli jsme analýzu poskytnutých úvěrů, prověřili jsme jejich úplnost a správnost vykázání včetně doby jejich splatnosti. Dále jsme provedli následující postupy:

-ověřili jsme vybrané zůstatky úvěrů potvrzením dlužníka nebo ověřením v účetní evidenci;

-na základě podkladů Společnosti a diskuze s jejími finančními analytiky jsme zhodnotili posouzení finanční situace dlužníků provedenou Společností. Seznámili jsme se s oceněním podniku vybraných dlužníků a přístupem Společnosti ke stanovení pravděpodobnosti selhání jednotlivých vybraných dlužníků. Zvážili jsme vhodnost ocenění provedeného Společností na základě oceňovacích modelů. Při tom jsme využili práci našich expertů v oblasti oceňovacích modelů.

- porovnali jsme klasifikaci úvěrů provedenou Společností s veřejně dostupnými ratingovými tabulkami a posoudili jsme soulad způsobu vyčíslení očekávané ztráty z poskytnutých úvěrů se standardem IFRS 9.

Prověřili jsme též přiměřenost zveřejněných informací, které příslušné IFRS standardy vyžadují

   

Jak jsme stanovili rozsah auditu?

Rozsah auditu jsme stanovili tak, abychom získali dostatečné informace, které nám umožní vyjádřit výrok k účetní závěrce jako celku. Vzali jsme v úvahu strukturu Společnosti, její účetní procesy a kontroly a specifika odvětví, ve kterém Společnost působí.

Ostatní informace

Za ostatní informace odpovídá představenstvo Společnosti. Jak je definováno v § 2 písm. b) zákona o auditorech, ostatními informacemi jsou informace uvedené ve výroční zprávě mimo účetní závěrku a naši zprávu auditora.

Náš výrok k účetní závěrce se k ostatním informacím nevztahuje. Přesto je součástí našich povinností souvisejících s auditem účetní závěrky seznámení se s ostatními informacemi a posouzení, zda ostatní informace nejsou ve významném nesouladu s účetní závěrkou či s našimi znalostmi o Společnosti získanými během auditu nebo zda se jinak tyto informace nejeví jako významně nesprávné. Také jsme posoudili, zda ostatní informace byly ve všech významných ohledech vypracovány v souladu s příslušnými právními předpisy. Tímto posouzením se rozumí, zda ostatní informace splňují požadavky právních předpisů na formální náležitosti i na postup vypracování ostatních informací v kontextu významnosti.

Na základě provedených postupů v průběhu našeho auditu, do míry, již dokážeme posoudit, jsou dle našeho názoru:

Dále jsme povinni uvést, zda na základě poznatků a povědomí o Společnosti a o prostředí, v němž působí, k nimž jsme dospěli při provádění auditu, ostatní informace neobsahují významné nesprávnosti. Žádnou významnou nesprávnost jsme nezjistili.

Odpovědnost představenstva, dozorčí rady a výboru pro audit Společnosti za účetní závěrku

Představenstvo Společnosti odpovídá za sestavení účetní závěrky podávající věrný a poctivý obraz v souladu s účetními standardy IFRS ve znění přijatém Evropskou unií, a za takový vnitřní kontrolní systém, který považuje za nezbytný pro sestavení účetní závěrky tak, aby neobsahovala významné nesprávnosti způsobené podvodem nebo chybou.

Při sestavování účetní závěrky je představenstvo Společnosti povinno posoudit, zda je Společnost schopna nepřetržitě trvat, a pokud je to relevantní, popsat v příloze účetní závěrky záležitosti týkající se jejího nepřetržitého trvání a použití předpokladu nepřetržitého trvání při sestavení účetní závěrky, s výjimkou případů, kdy představenstvo plánuje zrušení Společnosti nebo ukončení její činnosti, resp. kdy nemá jinou reálnou možnost než tak učinit.

Za dohled nad procesem účetního výkaznictví odpovídá dozorčí rada Společnosti.

Za sledování postupu sestavování účetní závěrky odpovídá výbor pro audit Společnosti.

Odpovědnost auditora za audit účetní závěrky

Naším cílem je získat přiměřenou jistotu, že účetní závěrka jako celek neobsahuje významnou nesprávnost způsobenou podvodem nebo chybou a vydat zprávu auditora obsahující náš výrok. Přiměřená míra jistoty je velká míra jistoty, nicméně není zárukou, že audit provedený v souladu s auditorskými předpisy ve všech případech v účetní závěrce odhalí případnou existující významnou nesprávnost. Nesprávnosti mohou vznikat v důsledku podvodů nebo chyb a považují se za významné, pokud lze reálně předpokládat, že by jednotlivě nebo v souhrnu mohly ovlivnit ekonomická rozhodnutí, která uživatelé účetní závěrky na jejím základě přijmou.

Při provádění auditu v souladu s auditorskými předpisy je naší povinností uplatňovat během celého auditu odborný úsudek a zachovávat profesní skepticismus. Dále je naší povinností:

Naší povinností je informovat představenstvo, dozorčí radu a výbor pro audit mimo jiné o plánovaném rozsahu a načasování auditu a o významných zjištěních, která jsme v jeho průběhu učinili, včetně zjištěných významných nedostatků ve vnitřním kontrolním systému.

Naší povinností je rovněž poskytnout výboru pro audit prohlášení o tom, že jsme splnili příslušné etické požadavky týkající se nezávislosti, a informujeme jej o veškerých vztazích a dalších záležitostech, u nichž se lze reálně domnívat, že by mohly mít vliv na naši nezávislost, a o případných krocích eliminujících hrozby nebo o přijatých opatřeních.

Dále je naší povinností vybrat na základě záležitostí, o nichž jsme informovali dozorčí radu a výbor pro audit, ty, které jsou z hlediska auditu účetní závěrky za běžný rok nejvýznamnější, a které tudíž představují hlavní záležitosti auditu, a tyto záležitosti popsat v této zprávě. Tato povinnost neplatí, když právní předpisy zakazují zveřejnění takové záležitosti nebo pokud ve zcela výjimečném případě usoudíme, že bychom o dané záležitosti neměli v naší zprávě informovat, protože lze reálně očekávat, že možné negativní dopady zveřejnění převáží nad přínosem z hlediska veřejného zájmu.

Zpráva o jiných požadavcích stanovených právními předpisy

Informace vyžadované nařízením EU

V souladu s článkem 10 odst. 2 nařízení EU uvádíme následující informace vyžadované nad rámec Mezinárodních standardů auditu:

Soulad výroku s dodatečnou zprávou výboru pro audit

Potvrzujeme, že náš výrok auditora je v souladu s dodatečnou zprávou pro výbor pro audit Společnosti, kterou jsme vyhotovili dnes dle článku 11 nařízení EU.

Určení auditora a délka provádění auditu

Auditorem Společnosti pro rok 2023 nás dne 14. prosince 2023 jmenovala valná hromada Společnosti. Auditorem Společnosti jsme nepřetržitě 6 let.

Poskytnuté neauditorské služby

Prohlašujeme, že síť PwC neposkytla Společnosti neauditorské služby zakázané článkem 5 (1) nařízení EU ve znění upraveném českými předpisy dle článku 5 (3) nařízení EU.

Společnosti jsme kromě povinného auditu neposkytli žádné služby.

Informace o souladu formátu účetní závěrky s nařízením o Evropském jednotném elektronickém formátu („ESEF“)

Představenstvo Společnosti použilo k sestavení účetní závěrky Společnosti evropský jednotný formát elektronického výkaznictví, aby byly splněny požadavky článku 3 nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/815 ze dne 17. prosince 2018, kterým se doplňuje směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/109/ES, pokud jde o regulační technické normy specifikace jednotného elektronického formátu pro podávání zpráv (dále „nařízení o ESEF“).

Tyto požadavky stanovují povinnost Společnosti sestavit účetní závěrku ve formátu XHTML. Potvrzujeme, že evropský jednotný elektronický formát účetní závěrky za rok končící 31. prosince 2023 je v tomto ohledu v souladu s nařízením o ESEF.

Partnerem odpovědným za zakázku, jejímž výsledkem je tato zpráva nezávislého auditora, je Ing. Marek Richter.

 

18. dubna 2024

PricewaterhouseCoopers Audit, s.r.o.
zastoupená partnerem

Podpis Marek Richter

Ing. Marek Richter
statutární auditor, evidenční č. 1800

PricewaterhouseCoopers Audit, s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, Česká republika
T: +420 251 151 111, http://www.pwc.com/cz

PricewaterhouseCoopers Audit, s.r.o., se sídlem Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, IČ: 40765521, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 3637 a v seznamu auditorských společností u Komory auditorů České republiky pod evidenčním číslem 021.