Avataři na Hackathonu v Brně se společností Lifeliqe

1. 3. 2022

Brno se ponořilo do světa virtuální a rozšířené reality. Technologická společnost Lifeliqe z investiční skupiny CREDITAS tam ve dnech 25. až 27. února zorganizovala Hackathon na téma „Virtuální avataři ve vzdělávání“. Partnerem akce byla i Banka CREDITAS.

Své projekty účastnici vyvíjeli na nejmodernějších zobrazovacích zařízeních. K dispozici měli brýle pro virtuální realitu, takzvané holografické boxy i dotykové obrazovky. Týmy vypracovávaly projekty se zaměřením na vzdělávaní nebo hraní kooperativních her s využitím virtuálních avatarů, 3D grafiky s propojením do virtuální a rozšířené reality.

Autoři těch nejlepších byli oceněni na nedělním závěrečném ceremoniálu. Komise hodnotila nejen výsledné projekty, ale i samostatnou práci každého účastníka. První cenu - VR headset - si odnesl tým studentů a učitele informatiky z Vyšší odborné školy ze Sezimova Ústí. Společně vytvořili VR simulaci pro učení základů algoritmizace pro malé děti.  Mezi nejzajímavější projekty patřil herní systém pro kooperaci hráčů využívajících mobilní zařízení a VR headsety. 

„Avatar je v herním světě virtuální postava, která je ovládaná hráčem a reprezentuje ho v prostředí dané hry. Jejich trend ale v poslední době přechází i do sektoru vzdělávání dětí i dospělých, kdy jsou avataři průvodci, tutoři či učitelé, kteří uživateli zprostředkovávají určitou znalost,“ vysvětluje Matouš Tlapák, COO společnosti Lifeliqe. Právě Lifeliqe může prostřednictvím moderních technologií pomoci českému průmyslu se zaškolováním zaměstnanců a získáváním kvalifikované pracovní síly.