Banka CREDITAS spustila pro klienty bankovní identitu

4. 4. 2023

Od 1. dubna mohou klienti Banky CREDITAS využívat ověření totožnosti směrem k úřadům a státním institucím prostřednictvím služby bankovní identita. Mohou si tak bez potíží zařídit na dálku úřední úkony související například s daněmi, dopravní agendou nebo sociálními záležitostmi.

Bankovní identitu budeme postupně zřizovat automaticky všem klientům starším 18 let, kteří mají internetové bankovnictví a zároveň byli alespoň jednou osobně identifikováni na naší pobočce dokladem totožnosti. Službu bude klientům Banka CREDITAS poskytovat zdarma,“ popisuje ředitelka komunikace Banky CREDITAS Lucie Brunclíková.

Bankovní identita je zabezpečená stejně jako internetové bankovnictví CREDITAS Banking. Využívá i shodné přihlašovací údaje a dvoufaktorové ověření mobilní aplikací nebo heslem a SMS kódem. Bankovní identita je provozována na serveru Banky CREDITAS. Třetí strana, např. úřad, ke kterému se klient přihlašuje, proto nemá možnost zjistit klientovy přihlašovací údaje.

Úplný seznam služeb, kde je možné bankovní identitu využívat, je na webu https://www.identitaobcana.cz/home a https://www.bankid.cz/. V současné verzi podporuje Banka CREDITAS ověření totožnosti při komunikaci s úřady a státními institucemi. „Rozšíření pro komunikaci s dalšími subjekty, jako jsou zdravotní pojišťovny či dodavatelé energií, se aktuálně připravuje,“ doplňuje Brunclíková.