Matouš Tlapák z Lifeliqe: S jedním povoláním si na celý život nevystačíme

23. 6. 2022
Český technologický start-up Lifeliqe z investiční skupiny CREDITAS prorazil v USA. V rámci projektu SANDI získala parta nadšenců z Brna třímilionový grant a pomáhá státu Nevada mírnit ekonomické dopady pandemie covid-19. Pomocí interaktivního obsahu ve 3D, virtuální (VR) a rozšířené (AR) realitě mění podobu rekvalifikací dospělých a připravuje je na ekonomiku budoucnosti. O proměně trhu práce a nových trendech ve vzdělávání hovořil Matouš Tlapák pro server Investujeme.cz. 

Asi se shodneme na tom, že pandemie přinesla posun v digitalizaci vzdělávání. Do výuky dětí i dospělých se stále více dostávají online vzdělávací kurzy.
To ano. Všudypřítomná digitalizace navíc výrazně proměňuje trh práce. Internet přestává být jen zdrojem informací. I díky VR se mění na místo získávání nových zážitků a dovedností. Naším dlouhodobým cílem je stát se přední platformou ve virtuální realitě pro rekvalifikace. To se nám aktuálně daří v Nevadě.

Faktem je, že obstát na trhu práce bude stále obtížnější. Se znalostmi získanými ve škole si do důchodu nevystačíme.
Netroufnu si hádat, jaká povolání budou za takových pět, deset let existovat. Faktem je, že řada těch stávajících zanikne nebo se výrazně promění. Kdo by před pár lety tušil, že bude existovat nějaký vývojář mobilních aplikací. Už to nebude jako u předchozích generací, kdy člověk celý život vykonával jedno zaměstnání. Neztratí se lidé, kteří si budou umět zorganizovat život, pracovat v týmu a celoživotně se vzdělávat.

V této souvislosti hrají významnou roli digitální gramotnost a virtuální realita…
Hodně se dnes mluví o takzvaných metaverzech – virtuálních světech. Nikdo v podstatě ale přesně neví, kam se tento fenomén posune. Přináší velké výzvy, ať už v proměně sociálních sítí, architektuře, volnočasových aktivitách, a právě i v získávání nových dovedností a zkušeností. To vše rychle, efektivně, bez nutnosti někam jezdit. Výukové 3D materiály na mobilních zařízeních a simulace pro virtuální realitu umožňují zefektivnit učení, které je dostupné odkudkoliv. Rozpohybovaný vizuální vjem je mnohem silnější, než klasická učebnice nebo statický obrázek. Právě v Nevadě už tohle funguje. Lidé, kteří přišli o práci získají certifikát, který jim pomůže k lepšímu platu, kariéře v nejžádanějších profesích a vyšší ekonomické mobilitě.

Virtuální realitu čím dál víc používají ve svém byznysu i firmy. Pomáhá jim získat nové spolupracovníky i zákazníky a trénovat své zaměstnance pro různé situace a dovednosti.
Virtuální a rozšířená realita je v byznysu uplatnitelná všude tam, kde jednotlivci nebo skupině zaměstnanců potřebujete vysvětlit, představit něco, co není možné ukázat naživo nebo co fyzicky vůbec neexistuje. Jsme lidé, máme od pravěku budované instinkty, smysly. Na něco si sáhnout, vnímat to, je pro nás velmi důležité. Digitální realitou tak vlastně dokážeme ošálit mozek.

Urychluje mixovaná realita učení?
Dá se do tak říct. Člověka při použití 3D brýlí dokáže přenést velmi věrně do určité situace. Náš mozek není v takové chvíli schopen rozpoznat rozdíl mezi skutečností a virtuální realitou. V rámci pracovního prostředí nabízí mixovaná realita ohromné výzvy. Změnit povolání a dál se vzdělávat, bude moci mnohem více lidí.

Vraťme se ještě k vašemu působení v Nevadě. Osvětlíte nám zkratku tamního programu SANDI?
SANDI (Supporting and Advancing Nevada’s Dislocated Individuals) je vládou podporovaný program, rozvíjející zaměstnanost v Nevadě. Lifeliqe je integrální součástí obnovy nevadské ekonomiky. Náš virtuální obsah pomáhá dospělým připravit se na klíčová odvětví budoucnosti skrze certifikační programy. Důležitým pilířem projektu jsou tamní knihovny. Úspěch v Nevadě je potvrzením našeho obchodního modelu. Tím je vývoj simulací ve VR, které mají pomoci v získávání klíčových kariérních kompetencí pro nejžádanější povolání. Ta se v Nevadě nacházejí především v oblasti chytré výroby, technologií nebo zdravotnictví. Lifeliqe spolupracuje i s institucemi, které mají na starost rekvalifikaci nezaměstnaných.

Jak taková rekvalifikace vypadá?
Do rekvalifikačních programů zájemci vstupují s pomocí brýlí pro virtuální realitu. Lifeliqe pro SANDI vytváří kurzy ve VR, 3D obsah, virtuální prohlídky pracovišť a také online platformu, která zaměstnavatelům i školitelům usnadní přístup k VR obsahu. Ukázkovým příkladem je kurz dializačních techniků. Dodá člověku specializované vzdělání v oboru, který je žádaný a v němž je možné získat nadprůměrný plat spolu s perspektivou dlouhodobého zaměstnání. Během roku 2022 a 2023 přibudou v rámci grantu i další obory, včetně asistenta zdravotní sestry.

Chcete zůstat jen v Nevadě nebo se posunete i do dalších států? Co Evropa, Česko?
Lifeliqe má v plánu své VR produkty nabízet i dalším americkým státům, jejichž ekonomiky procházejí transformací. Naším dlouhodobým cílem je stát se přední platformou pro rekvalifikace. Začínáme v USA, které jsou pro nás klíčové. Chceme ale pomoci i českému průmyslu a pracovnímu trhu. V krátkodobém horizontu se zaměřujeme na rozšíření našeho týmu, abychom našim vizím mohli dostát. Jsme moc rádi, že můžeme pomáhat tam, kde je to potřeba a dále se technologicky a obchodně rozvíjet. Především po útlumu, způsobeného covidovou krizí, kdy naše společnost do velké míry závisela na podpoře skupiny CREDITAS, jsme mohli zaznamenat další rozvoj.


Tento text byl publikován na serveru Investujeme.cz