Rozhovor se ředitelem Banky CREDITAS Vladimírem Hořejším o úrokových sazbách

18. 11. 2021

„Česká národní banka (ČNB) má za úkol hlídat inflaci a zvýšení sazeb právě tímhle směrem míří. Každopádně jde o zvýšení výrazné, jedná se o nejvyšší změnu sazeb od roku 1997. Vyšší úrokové sazby můžou posílit kurz koruny, tím zlevnit import a zmírnit inflaci dováženou ze zahraničí. Opačný dopad to ovšem bude mít na tuzemské exportéry. Nárůst sazeb bude mít podle mě vliv na podnikatelskou a investiční aktivitu, protože úvěry budou dražší. Firmy mohou pozdržet investice a realizovat jen ty s nejvyšší výnosností. Dá se předpokládat i ochlazení nemovitostního trhu, protože se sníží koupěschopná poptávka,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Banky Creditas Vladimír Hořejší v rozhovoru pro Ekonomický deník.

Pozná zvýšení úrokové sazby nějak klient vaší banky? 
U hypoték jsme zatím nereagovali, sazby jsme upravili už při nedávném zvýšení. Na depozitní straně změny klienti poznají už teď. V duchu našeho motta „Chtějte víc od svých úspor“ od 10. listopadu výrazně zvyšujeme našim klientům úrokové sazby na spořicích produktech. Na spořicím účtu mohou nově získat až 2 procenta ročně, na spořicím vkladu s měsíční výpovědní dobou pak dokonce až 2,1 procenta ročně. Rostou také sazby u dětského spoření a termínovaných vkladů.

Nastal čas, kdy se vrátí sláva spořicích účtů? 
Jak se to vezme. Na jedné straně je tu úročení, které už má vcelku slušné hodnoty, na druhé je ale inflace. Tu by ideálně měly finanční produkty pokrýt nebo – ještě lépe – překonat. Což se v tomto případě dít nebude, inflace se čeká někde kolem 5 procent.

Čili spořicí účet bude atraktivnější a určitě se to na nárůstech uložených peněz projeví, ale pořád by měl mít primárně roli pohotové rodinné rezervy, která je úročená a je okamžitě k dispozici. Pokud chci ale uchovat hodnotu svého majetku nebo ji zvýšit, jen se spořicím účtem to nepůjde. 

Pokud chce člověk, který disponuje významnějšími úsporami ochránit hodnotu svých finančních prostředků před dramaticky se zvyšující inflací, měl by volit uložení peněz na spořicích účtech, termínovaných vkladech, v dluhopisech nebo by měl uvažovat o odvážnějších investicích do akcií a podobně?
Držet si rezervu na spořicím účtu je v pořádku. Je ale na místě se porozhlédnout po dalších nástrojích, protože inflaci překonají jen investice. Kdo má opravdu velké množství hotovosti, často volí fyzický majetek – třeba pozemky, domy a byty. Kdo nechce nebo nemůže koupit nemovitost, může investovat do nemovitostního fondu. Je tam výhoda v diverzifikaci a v tom, že mohu investovat pravidelně po malých částkách. 

Takový typ v nabídce třeba máme a řekl bych, že pro lidi se středním příjmem je to rozumná volba. Očekávaný výnos fondu je 5 procent ročně. Hodně záleží na tom, jaký má člověk vztah k riziku a na tom, jak rychle chce mít případně peníze k dispozici v hotovosti. Klasický investiční trojúhelník výnos-likvidita-riziko. Vždycky pak volíte kombinaci, která je pro vás přijatelná. Dluhopisy či akciový trh jsou výnosnější, ale úměrně riziku. 

Čemu dávají přednost Vaši klienti?
My máme zkušenosti hlavně s klienty, kteří příliš riskovat nechtějí, chtějí solidní výnos a nemají problém nechat peníze několik let ležet. V takových případech dává dobrý smysl jít do sektorově zaměřených investičních fondů, které se soustředí na konzervativnější obory, jako je třeba energetika, ale i nemovitosti, o kterých jsem už mluvil. 

Variantou jsou i korporátní dluhopisy, kde lze získat také poměrně dobré zhodnocení, které je navíc předem dané. Tady je na místě se důkladně podívat, kdo dluhopis vydává, jakou má historii a jaké má s penězi investiční záměry. Banka CREDITAS nabízí korporátní dluhopisy emitentů, kteří jsou součástí významných českých společností. Ty investují do stabilních sektorů v rámci České republiky, ať už jde o energetiku, development nebo nemovitosti. Nejvyšší sazby se tradičně pohybovali kolem 6 procent ročně, teď zřejmě budou ještě vyšší. 

Co si myslíte, že kroky centrální banky udělají s hypotéčním trhem a dostupností bydlení?
Tady myslím, že je podstatné si uvědomit, že ČNB své kroky nedělá proto, aby udělala nemovitosti dostupnější, ale proto, aby udržela na uzdě inflaci. Že asi dojde k ochlazení trhu, protože si zkrátka část lidí za vyšší sazby nebude moci úvěr dovolit, to očekávat lze. Ale že tenhle posun povede ke snížení cen, to bych netvrdil. 

K čemu by to sekundárně vést mohlo – a v podstatě to k tomu směřovalo už předtím, jen z důvodu vysokých cen – bude rostoucí zájem o kvalitní a dlouhodobé, a to dlouhodobé zdůrazňuji, nájemní bydlení. Teď je to hodně věcí individuálních pronajímatelů, ale budou do toho stále více vstupovat větší firmy. Mezi nimi i CREDITAS, také ve skupině máme několik projektů, které se na nájemní bydlení zaměřují. I tady skupina uvažuje o investičních nástrojích, prostřednictvím kterých budou na tom trendu moci vydělávat i drobní investoři. 


Tento text byl publikován na portálu ekonomickydenik.cz