Trend nájemního bydlení posiluje i v Česku

29. 9. 2021

Čím dál tím více Čechů zvažuje, že budou bydlet v nájmu. Podle aktuálního průzkumu mají celé tři čtvrtiny z nich obavu, že na svůj vlastní byt nebo dům nikdy nedosáhnou. Svou roli hraje pandemie covidu-19 i zvyšující se inflace. „V tuzemsku tak posiluje trend nájemního bydlení, který je především v ekonomicky vyspělých zemích zcela běžný,“ podotýká Tomáš Hubáček - výkonný ředitel společnosti  Creditas Real Estate.


Z průzkumu, který realizovala společnost Generali Investments CEE ve spolupráci s agenturou Ipsos vyplývá, že zatímco v roce 2020 se 62 % lidí obávalo, že kvůli koronavirové krizi na vlastní bydlení nedosáhnou, nyní už je to 77 %. Vzrostl ale počet lidí, kteří už o vlastním bydlení ani neuvažují a chtějí zůstávat v nájmu. Meziročně počet takových stoupl z 8 % na 10 %. „Když se podíváme za hranice, tak například v Rakousku bydlí v nájmu téměř každá druhá rodina. Ve velkých německých městech jde o téměř tři čtvrtiny lidí. Stejný počet dává přednost nájemnímu bydlení i ve Francii, Velké Británii, Dánsku, Irsku nebo Švédsku,“ popisuje situaci Tomáš Hubáček. 

Ceny bydlení podle odborníků rostou už několik let a koronavirová krize to nezměnila. Pandemie znamenala pro spoustu lidí naopak zásah do příjmů či úspor. Vzdali se tak myšlenky na koupi vlastní nemovitosti, na to reaguje i trh. Proto roste počet projektů, které nejsou určené na prodej, ale čistě slouží k nájemnímu bydlení. 

„Nájemní bydlení často láká i mladé lidi, kteří si nejsou jistí, zda je jejich první nebo druhé zaměstnání tím pravým. Tento způsob bydlení jim poskytuje značnou nezávislost na místě bydliště a velkou flexibilitu pro případ, že by se rozhodli pro práci v jiném městě nebo kraji,“ uvádí Tomáš Hubáček.