Rozhovor s Evou Collardovou, generální ředitelkou Banky CREDITAS

2. 10. 2023

Eva Collardová je novou generální ředitelkou a místopředsedkyní představenstva Banky CREDITAS. od července 2023. Dosud působila jako finanční ředitelka skupiny CREDITAS.

Nové technologie včetně digitalizace s sebou přinášejí nové příležitosti a řešení, mezi něž sdílená ekonomika nepochybně patří. Ale i ona se řídí pravidly, která je nutné respektovat, takže ne ve všech oblastech, kde se aktuálně rozvíjí, musí být automaticky z pohledu byznysu úspěšná. Jako u každého obdobného inovativního přístupu ukáže teprve čas, respektive profitabilita, zda jde pro ten který segment o novou cestu nebo jen o slepou uličku,“ říká Eva Collardová.

Převážnou část své více než dvacetileté kariéry se pohybujete v bankovním sektoru. Jak se za tu dobu změnilo bankovnictví?
Kromě vývoje technologií, který prochází napříč vývojem celé společnosti, si bankovnictví prošlo několika globálními finančními krizemi, což se promítlo i do regulace bankovního sektoru jako takového. Banky jsou tedy významně regulovanější než před dvaceti lety. Změnili se rovněž klienti, dnes jsou mnohem náročnější než dříve. Očekávají kvalitní služby, maximální komfort v obsluze, a to bez toho, že by do banky vůbec museli zajít.

Působila jste jako finanční ředitelka ve Volksbank. Co vám to dalo do vaší budoucí profesní kariéry?
Volksbank byla moje bankovní alma mater. Začínala jsem v controllingu, a postupně „nabalovala“ zodpovědnosti za regulatorní reporting, účetnictví, daně, payroll, back office, risk controlling, řízení aktiv a pasiv. Byla to skvělá škola, a čerpám z ní v podstatě celou svou profesní kariéru.

Před příchodem do CREDITAS jste zastávala různé manažerské pozice v Commerzbank, sedm let byla jste finanční ředitelkou pro Českou republiku a Slovensko a řídila finance na úrovni střední Evropy. Jak vidíte bankovnictví střední Evropy?
Do segmentu střední Evropy patřilo v Commerzbank kromě Česka také Slovensko, Polsko, Maďarsko a Rusko. Rozdílné byly nejen bankovní trhy jednotlivých zemí, mentalita zaměstnanců i retailových klientů, ale i priority a přístup regulátorů. Naopak velká korporátní klientela a její požadavky byly prvkem sjednocujícím. 

Posledních šest let jste v Praze vybudovala a řídila středisko sdílených služeb, zastřešující veškeré finanční procesy pro evropský region. Jak vidíte sdílenou ekonomiku?
Nové technologie včetně digitalizace s sebou přinášejí nové příležitosti a řešení, mezi něž sdílená ekonomika nepochybně patří. Ale i ona se řídí pravidly, která je nutné respektovat, takže ne ve všech oblastech, kde se aktuálně rozvíjí, musí být automaticky z pohledu byznysu úspěšná. Jako u každého obdobného inovativního přístupu ukáže teprve čas, respektive profitabilita, zda jde pro ten který segment o novou cestu nebo jen o slepou uličku.

CREDITAS v posledních letech dynamicky roste a rozšiřuje záběr služeb a produktů poskytovaných klientům. Jaká je vaše vize jejího rozkvětu?
Ráda bych viděla Banku CREDITAS jako etablovanou banku středně velké kategorie. Společensky zodpovědnou, pohodlnou a moderní, schopnou pokrýt potřeby svých klientů. Od počátku se snažíme klientům zhodnocovat jejich úspory, a v tom budeme určitě pokračovat i nadále.

Jaké investice a další rozvoj banky zamýšlíte?
Chceme dále rozšířit nabídku různých druhů financování (např. crowdfunding). Neustále rozšiřujeme nabídku investic přes banku i naše dceřiné společnosti. Nabízíme několik fondů, kterým se velmi daří. Náš nemovitostní fond byl například za loňský rok nejúspěšnějším nemovitostním retailovým fondem vůbec se zhodnocením 12 %. Soustředíme se rovněž na poskytování investic v online světě a digitalizaci.

Jak vidíte mezinárodní rozvoj Banky CREDITAS?
Jsme plnohodnotně česká banka a soustředíme se především na český trh. Nicméně naši klienti mají mezinárodní přesah a z toho vyplývá, že ani my se v budoucnu nebráníme jít na jiný evropský trh.

Budete pokračovat ve slučování bank ve skupině? Jak?
Ano, loni jsme přidali do skupiny dnešní Max banku, kterou jsme nabyli se záměrem následného sloučení s Bankou CREDITAS. Na fúzi jsme začali intenzivně pracovat a směřujeme k ní. Ta cesta, jako každá transformace, bude dlouhá, ale s kolegy děláme vše pro to, aby byla i úspěšná a na jejím konci byla silnější Banka CREDITAS se spokojenými zaměstnanci a klienty.

V retailové oblasti je banka mezi top bankami pro zhodnocování úspor. Čím si to vysvětlujete?
Je to náš záměr, v souladu s naším logem „Chtějte víc od svých úspor“ Banka CREDITAS zhodnocuje klientům jejich prostředky už od svého vzniku. Chceme, aby naši klienti věděli, že u nás získají vždy top úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, a to bez dalších skrytých podmínek. Naší cílovou klientelou jsou střadatelé a investoři. Pro investory neustále rozšiřujeme nabídku fondů a cenných papírů a připravujeme i další investiční nástroje online.

Jak vidíte rozšiřování služeb on-line bankovnictví?
Myslím, že dnes je to „must have“, jinudy cesta nevede. Děláme vše proto, aby naše online bankovnictví bylo co nejvíce přátelské, intuitivní a neustále vylepšujeme jeho funkcionality. Nicméně nepodceňujeme ani nutnost fyzického kontaktu s našimi klienty a držíme si stabilní počet kamenných poboček. Někteří klienti se rádi přijdou s bankéřem poradit.

Ve skupině CREDITAS mají ve svém čele ženy, například dceřinou Max banku vede Ivana Pícková. Mají dnes ženy větší šanci ve veden í firem?
Skupina CREDITAS je v tomto opravdu jedinečná a jsem velmi ráda, že poměr mužů žen ve vedení je v podstatě vyrovnaný. Ženy dnes mají určitě větší šanci dostat se na vedoucí pozice. S rozšiřujícími se možnostmi podpůrné infrastruktury péče o děti a rodiče rostou i možnosti žen se plnohodnotně práci věnovat a uplatnit se. Samozřejmě tomu napomáhá i   povědomí o diverzitě, kterému se věnují média. Ženy jsou dnes sebevědomější a nebojí se ucházet se i o vedoucí pozice a říct si o vyšší platy. Je ale co zlepšovat, za západní Evropou v tomto stále zaostáváme.

Máte také čas na své koníčky?
Upřímně řečeno, nyní trochu méně, ale vždy si najdu čas na knihu a přátele. Než přijde deštivý a chladný podzim, ještě se snažím našlapat poslední víkendové turistické kilometry…

Děkuji za rozhovor.

 

Text byl publikován na portálu Ekonomického Magazínu. Autor: Renáta Lucková.