Rozhovor s Ivanou Píckovou, ředitelkou Max banky

28. 6. 2023

Banka CREDITAS se stala vlastníkem tehdejší Expobank v září 2022, v říjnu se pak banka přejmenovala na Max banku. Od té doby se jí podařilo zdvojnásobit počet klientů a navýšit bilanční sumu z 12 na téměř 40 miliard korun. Nejen o tom, kdy se Max banka sloučí s Bankou CREDITAS, jsme hovořili s ředitelkou Max banky Ivanou Píckovou.

V čele Max banky jste od začátku letošního roku a zároveň jste nadále členkou představenstva a ředitelkou retailového bankovnictví Banky CREDITAS. Jak se vám daří obě funkce skloubit?
Myslím si, že celkem dobře. Vzhledem k tomu, že připravujeme sloučení obou bank, má to i svou logiku.

Kdy k tomu má dojít? A jak bude sloučení probíhat?
K fúzi dojde během následujících dvou let, projekt připravujeme a proces bude obdobný jako v případě dřívějších fúzí bank na našem trhu. Z poslední doby lze jmenovat například Raiffeisenbank a Equa bank.

Čeho se vám v čele Max banky již podařilo dosáhnout?
Nejvíce si vážím toho, že se nám jako novému jménu na trhu podařilo oslovit opravdu velký počet nových klientů.

Max banka se zaměřuje především na spořicí účty, termínované vklady a služby denního bankovnictví. Hodláte rozšířit portfolio produktů?
Plánujeme rozšiřovat paletu produktů a služeb. V krátké době například přijdeme se spořicím účtem a termínovaným vkladem v eurech, které bude možné založit plně on-line. Také pracujeme na rozvoji mobilní aplikace.

Nedávno jste naopak pozastavili nabídku refinancování spotřebitelských úvěrů pod názvem Refixo. Proces sloučení tedy již začal?
Nynější pozastavení refinancování s dlouhodobým záměrem sloučení obou bank koresponduje. Společně chceme vybudovat atraktivní produktové portfolio pro delší období, jako Max banka se nyní zaměřujeme na oblast depozit.

Pohybujeme se nyní v prostředí vysoké inflace a vysokých úrokových sazeb. Co nabízíte klientům, kteří hledají bezpečný přístav pro své finance?
Snažíme se klientům nabídnout především slušné úrokové sazby tak, aby jejich úspory neztrácely na hodnotě. Náš spořicí účet patří momentálně mezi nejvýhodnější na trhu. Pokud klienti chtějí vyšší zhodnocení, mají možnost investovat například s Bankou CREDITAS. Ta má v nabídce jak nejrůznější fondy, tak dluhopisy. Velice pěkného zhodnocení 12 % například loni dosáhl nemovitostní fond CREDITAS.

A jak investujete vy sama?
Mám poměrně široké portfolio investičních produktů, nejčastěji alokuji peníze do fondů a nemovitostí. Nicméně největší investicí jsou rozhodně děti, což platí i v mém případě.

Bankovní svět je spíše doménou mužů. Má nějaké výhody, když v tomto prostředí působíte jako žena? A mělo by podle vás být ve vedoucích pozicích více žen?
Myslím si, že v posledních letech dochází v bankovním managementu k posunu a je do něj zapojeno stále více žen. Vlastně mě nenapadá mnoho bank v České republice, v jejichž vrcholovém vedení by nefigurovala alespoň jedna žena. Poměr mužů a žen je ovšem nadále velice nevyrovnaný. V představenstvu Banky CREDITAS je pět lidí, z toho jsme dvě ženy. Nejsem příznivkyní kvót, ženy se dokáží prosadit, byť to není vždy jednoduché.

V bankovnictví a vedoucích pozicích máte již třicetileté zkušenosti, například jako šéfka back office v eBance, na pozici Head of Operations Transformation Cluster v Raiffeisenbank, jako vedoucí BPM týmu v České pojišťovně a projektová manažerka v České spořitelně. Co vaši kariéru nejvíce ovlivnilo?
Jednoznačně nejvíce mě ovlivnilo působení v eBance, která tehdy začínala jako první internetová banka v Česku, navíc doslova na zelené louce. Byla to nesmírně kreativní práce, kde jsme všichni měli možnost širokého přesahu působení mimo svou oficiální roli. O pár let později pro mě byla dalším zásadním okamžikem fúze mé tehdy „srdeční“ záležitosti s Raiffeisenbank. Spojení jsem se aktivně účastnila v projektovém managementu. Střet dvou světů, dvou firem, které mají každá své procesy, svou firemní kulturu a své věrné klienty fixované na značku, a to, jak je dát v relativně krátké době dohromady přes pochopitelné větší či menší rozčarování zaměstnanců na obou stranách. To byla velká škola.

Jak složitá pak byla vaše cesta do čela Max banky?
Vzhledem k tomu, že v Bance CREDITAS, která se loni stala vlastníkem Max banky, zastávám pozici členky představenstva a jsem zodpovědná za retailové bankovnictví, nebylo to zase tak složité. Max banka je primárně retailová banka, a tak pro mě bylo celkem logické tuto výzvu přijmout. Asi nejsložitější pro mě bylo ujasnit si, zda to není příliš velké sousto, a to jak z hlediska pracovního času, tak z hlediska soukromého života. Mám naštěstí velice tolerantní rodinu, takže když jsem se o tom radila s manželem, podpořil mě.

Jakou radu byste dala ženám, které míří na nejvyšší pozice?
Já osobně jsem v práci nikdy vědomě neřešila, že jsem žena. Vždy jsem řešila konkrétní úkol, problém či situaci. Na druhou stranu jsem se nikdy nesnažila ani náznakem ženou nebýt. Jsem žena, je to moje přirozenost a některé věci možná řeším jinak než muži. Podle mě je hlavně potřeba nezkoušet být někým jiným, než opravdu jste. A věnovat se tomu, na čem vám záleží.

Pozice ředitelky je časově náročná. Máte dost času i na rodinu a mimopracovní aktivity?
To bohužel nemám, volného času bych byla schopná využít i 34 hodin denně. Najdu si ale čas na sport, na zahradu. Syn už je plnoletý a žije sám. Sice studuje, ale nás rodiče potřebuje podstatně méně než dříve. Nejčastěji se vidíme u dobrého jídla, on totiž pekelně dobře vaří.


Rozhovor byl publikován na serveru Investiční web.cz. Autor: Jana Zámečníková.