Rozhovor s Jiřím Hroudou: Naším cílem není být největší, chceme být nejlepší

9. 10. 2023

Do energetiky plánujeme investovat desítky miliard, říká v rozhovoru pro týdeník EURO generální ředitel skupiny CREDITAS Jiří Hrouda.

Skupině CREDITAS se daří, vloni jste dosáhli rekordního hospodářského výsledku přes pět miliard korun. Která z oblastí působení skupiny CREDITAS je pro ni ekonomicky klíčová?
Jedním z hlavních faktorů našeho úspěchu je rozložení investic do několika odvětví. Známé „nedávejte všechna vajíčka do stejného košíku“ platí i v byznysu. Skupina CREDITAS stojí na třech pilířích a těmi jsou finanční služby, energetika a real estate. Všechna tato odvětví jsou pro nás klíčová a vhodně se doplňují. To nám umožňuje efektivněji využívat příležitostí na trhu a zároveň být odolní vůči případným propadům v jednotlivých segmentech. V některých letech se více daří bankám, v jiných zase nemovitostem. V tom je právě naše síla. Nedá se tedy říct, že by jedna oblast byla z dlouhodobého hlediska méně významná než jiná. I díky tomu jsme uzavřeli rok 2022 čistým ziskem přesahujícím hodnotu pět miliard korun. V minulém roce se dařilo především energetice, která vydělala cca 2,5 miliardy korun, a Bance CREDITAS, jež si připsala zisk přes 1,6 miliard korun. Zbytek zisku je za odvětví nemovitostí a jiné drobnější investice mimo naše hlavní tři segmenty.

Nejvíce se mluví o finančních službách. Loni Banka CREDITAS převzala Expobank CZ a přejmenovala ji na Max banku. Nyní se mluví o jejich fúzi. Proč tedy ten mezikrok?
Od začátku jsme počítali s tím, že Max banka se jednou stane součástí Banky CREDITAS. Fúze je ale vždy proces na několik let. I mezikrok rebrandingu Expobank na Max banku má svou logiku. Jednak jsme se chtěli co nejrychleji odstřihnout od původní značky, a pak to bylo součástí dohody s prodávajícím. Expobank totiž kromě České republiky působí i na jiných trzích. Rychlý rebranding se vyplatil. Rok po našem vstupu je Max banka v černých číslech a její zisk za první pololetí letošního roku dosáhl téměř 160 milionů korun. Pod křídly skupiny CREDITAS se více než ztrojnásobila i bilanční suma Max banky, která atakuje hranici 50 miliard korun, a významně jsme navýšili i počet klientů, kterých bude brzy 50 000.

Jaké ambice bude mít Banka CREDITAS po očekávané fúzi? Dostat se do top 10 či snad top 5 v Česku?
Banka CREDITAS už v současné době patří mezi deset největších bank v České republice, měřeno podle bilanční sumy. Máme samozřejmě ambici růst dále, ale naším cílem není být za každou cenu největší. Chceme být nejlepší v tom, co dlouhodobě děláme, a to je zhodnocování úspor našich klientů. Ať už je to formou depozitních produktů, nebo prostřednictvím investic. U těch stále rozšiřujeme nabídku a připravujeme i investiční aplikace. Nechceme jen kopírovat, co dělají velké banky. Chceme jít vlastní cestou.

Jak vlastně probíhá v Česku boj o klienty? Je běžné jejich tzv. přetahování?
V Česku je konkurenční prostředí jako všude jinde. Na trhu je přes 40 bank, které o své retailové či korporátní klienty bojují. Někdy je to boj ve stylu: nabídneme o desetinu procenta na spořicím účtu víc a budeme doufat, že k nám klient přejde. To není náš případ. Naší politikou vždy bylo nabízet jedny z nejlepších depozitních produktů na trhu. Snažíme se, aby se naši klienti nemuseli honit za o desetinku vyššími úroky na spořicím účtu nebo termínovaném vkladu. S námi mají jistotu, že jejich finance zhodnocujeme stabilně nadstandardně a bez zbytečných podmínek.

Jak jsou propojené fondy CREDITAS, nejstarší je ten s názvem Nemovitostní I, s vašimi zájmy a developmentem v oblasti realit?
Tyto dvě části skupiny nejsou nijak přímo propojené. Naše developerská divize CREDITAS Real Estate je středně velkým developerem, který se zaměřuje především na projekty v Praze a v Brně. Máme v přípravě zhruba dvacet projektů a během následujících deseti let postavíme okolo pěti tisíc bytů. Oproti ostatním developerům máme navíc divizi nájemního bydlení. Nekupujeme však hotové projekty z trhu, ale projekty od začátku sami stavíme a připravujeme na nájemní bydlení. Toto je obrovská výhoda. Pokud na začátku projektu víte, že byty jsou určené k pronájmu, můžete tomu projekt a výstavbu přizpůsobit. Vzhledem k tomu, že si byty sami stavíme, jsme navíc schopni dosáhnout lepší ekonomiky nájemního projektu.

A jak je to s tím nemovitostním fondem?
CREDITAS Nemovitostní fond se oproti tomu zaměřuje na akvizice logistických a průmyslových areálů. V současné době vlastní několik takových areálů na různých místech v Česku. Tyto nemovitosti fond spravuje, dále je zhodnocuje a tím tak i prostředky klientů. Mimochodem správa nemovitostí je něco, co neustále rozvíjíme a snažíme se sjednocovat napříč skupinou. Nové příležitosti fond aktivně vyhledává na trhu. Jeho fungování tedy nespočívá v akvizici hotových nemovitostí ze skupiny. Daří se mu navíc velmi dobře. Zhodnocení za loňský rok bylo bezmála 12 procent, což z něj činilo nejlepší nemovitostí retailový fond na trhu.

Jak do toho spadá vlastnictví či provozování Grandhotelu Pupp v Karlových Varech?
Grandhotel Pupp považujeme za naše výjimečné aktivum. Proto mě těší, že je součástí naší skupiny. Jde o naše nejstarší aktivum i jedno z nejznámějších díky mezinárodnímu filmovému festivalu, protože Pupp byl založený už v roce 1701. A všechny filmové hvězdy spí právě v něm. Za několik let, co hotel vlastníme, jsme jej dokázali z velké části zrekonstruovat a významně pozvednout jeho renomé v očích hostů. Dosahujeme výborné míry obsazenosti kolem 80 procent a velmi solidní výkonosti.

Hodláte se v hotelnictví ještě více angažovat?
Nemyslím si, že bychom se do budoucna chtěli nějakým významným způsobem v tomto segmentu rozšiřovat, ale dovedu si představit posilovat naše působení právě v Karlových Varech. Vidíme tam další příležitosti. Chceme, aby jméno Pupp bylo spojováno s tím nejlepším, a děláme vše pro to, aby hoteloví hosté odjížděli s unikátním zážitkem.

O skupině CREDITAS se čím dál častěji mluví i v souvislosti s energetikou. Jak se vám podařilo dostat se na pozici čtvrtého největšího distributora energií v Česku?
To je dlouhý příběh. Začali jsme v podstatě na zelené louce se společností Českomoravská energetika a s ní jsme realizovali první akvizice lokálních distribučních soustav. Jsou to vymezená území, kde může licencovaný subjekt poskytovat služby distribuce energie. Přes jedno partnerství jsme se dostali k dalším lokálním distribučním soustavám a dále rostli. Růst byl jak organický – výstavbou distribuce na nových územích –, tak prostřednictvím akvizic. Náš tým energetiků je velmi silný a má jasnou vizi. Postupně jsme se proto věnovali i dalším oblastem energetiky, jako jsou například kogenerační jednotky. A když jsme byli dostatečně silní, začali jsme se dívat i po energetických zdrojích. Nyní máme několik elektráren a vedle distribuce energie se věnujeme i výrobě elektřiny a tepla a s tím souvisejícím propojováním zdrojů do takzvaných agregačních bloků. Ale tím naše cesta nekončí. Přemýšlíme o výstavbě nových zdrojů. Díváme se i na některé příležitosti v zahraničí. Jsem přesvědčený, že o skupině CREDITAS v souvislosti s energetikou v budoucnu ještě uslyšíte.

Do vaší skupiny patří také britská společnost InterGen, jeden z největších nezávislých výrobců energie na Ostrovech. O jakých dalších akvizicích, třeba i v Česku, uvažujete?
Do roku 2030 máme v plánu v Česku vybudovat agregační blok o výkonu 1 000 megawattů, což se rovná přibližně polovině výkonu jaderné elektrárny Temelín. Předpoklad je, že náklady na jeho vybudování přesáhnou 20 miliard korun. V roce 2022 jsme koupili kutnohorskou teplárnu na biomasu – jednu z největších v Česku. Vloni jsme dokončili akvizici plynové elektrárny v Prostějově, jejíž výkon navíc v následujících letech zdvojnásobíme. Plánujeme postavit několik paroplynových elektráren. První by měla být v Chomutově. Když vše půjde dobře, mohli bychom ji spustit v roce 2027 a naší snahou je, aby v budoucnu postupně přešla na vodík.

Jak vybíráte startupové projekty, do kterých investujete?
Startupy nejsou úplně naší doménou. Občas říkám, že nejsou v DNA naší skupiny. Máme ale v portfoliu pár startupových investic, za zmínku stojí náš startup Lifeliqe, který se zabývá vzděláváním a rekvalifikací ve virtuální realitě. Své místo si našel již na trzích v USA i Číně. Ale z pohledu skupiny se jedná o marginální část našeho portfolia. Ale kdo ví? Nikdy bych si například nemyslel, že budeme kupovat druhou banku. A podívejte, nyní máme v portfoliu dvě banky a obě zaznamenávají tento rok solidní růst. Takže nás možná v budoucnu nějaký startup zaujme natolik, že se rozhodneme do něj významněji investovat. Nyní se soustředíme na finanční služby, energetiku a nemovitosti a v těchto oblastech hodláme dále posilovat. Chceme v nich dále růst a umožnit lidem, kteří se skupinou investují, aby rostli spolu s námi.


Text byl publikován v týdeníku EURO.