Rozhovor s předsedou představenstva Banky CREDITAS o akvizici Max banky i plánech do budoucna

24. 10. 2022
Banka CREDITAS za pět let existence výrazně posílila své postavení na bankovním trhu. Z 20 000 klientů jich je 170 000 a bilanční suma vzrostla desetinásobně. Před několika týdny navíc koupila další banku. Součástí investiční skupiny CREDITAS se stala Expobank, která od října funguje pod novým názvem – Max banka. Akvizici a plány do budoucna nám přiblížil předseda představenstva Banky CREDITAS Vladimír Hořejší.

V září jste se stali majiteli Expobank. Jaká je obchodní logika této akvizice z pohledu Banky CREDITAS?
Expobank, nyní Max banka, je produktově velmi podobná Bance CREDITAS. Vidíme tam mnoho synergií, z nich mohou profitovat obě banky, i když budou v následujících letech fungovat samostatně. Od akvizice si v první řadě slibujeme, že poroste postavení skupiny CREDITAS na bankovním trhu, nabídneme klientům obou bank další produkty a služby. Plánujeme rozšířit spektrum služeb i kvalitu obsluhy. Rovněž získání týmu zaměstnanců Expobank je jedním z velkých pozitiv celé akvizice. Je velmi obtížné v současné době získat nové zaměstnance, kteří by znali bankovnictví a měli v něm zkušenosti.

Můžete být konkrétnější?
V nejbližších měsících zvětšíme objem v oblasti korporátních úvěrů a rozšíříme náš obchodní tým v Bance CREDITAS. Chceme také převzít a nabídnout klientům některé zajišťovací produkty, jako jsou forwardy, swapy a IRS. Tyto produkty v Bance CREDITAS nyní nenabízíme. Max banku chceme profilovat jako čistě retailovou banku, zaměřenou na fyzické osoby. Soustředit se budeme především na digitální bankovnictví. Připravujeme digitální hypotéku a digitální spotřebitelský úvěr bez zajištění.

Expobank koupila Banka CREDITAS, nikoliv skupina CREDITAS. Proč?
Rozhodli jsme se koupit Expobank jako stoprocentní dceřinou společnost Banky CREDITAS. Důvodem je, že do budoucna by mělo dojít ke sloučení obou bank. To plánujeme v horizontu přibližně tří let. Součástí toho je také implementace nových informačních procesů a systémů. Věříme, že tak vznikne banka se silnou retailovou orientací a zaměřením. Je možné říci, že vznikne banka s čistě retailovou DNA. Teprve potom chceme sloučit obě banky pod značkou Banka CREDITAS.

Proč jste přestali používat značku Expobank?
Změna názvu byla součástí smlouvy, název Expobank totiž používá její bývalý akcionář i v dalších zemích. Dohoda zněla, že do tří měsíců přestaneme název používat. Rozhodli jsme se na nic nečekat a rebrandovat co nejdříve. S novým názvem a logem přicházíme v podstatě dva týdny od vypořádání transakce. Což je opravdu husarský kousek našeho marketingu. Doufám, že Max banka využije svůj potenciál na maximum.

CREDITAS je dlouhodobě známá jako banka, která hodně investuje do nových služeb a technologií (Richee, připojování bank, virtuální karta). Chcete v tom využívat synergií?
Určitě. Máme v tom dostatek zkušeností. Navíc pro čím více klientů služby rozvíjíte, tím víc se projeví úspory z rozsahu. Ve skupině CREDITAS dochází k zásadním změnám v oblasti přístupu k IT. Vzniká úplně nový tým, který pracuje na projektu s názvem Digital factory. Max banka je vhodnou platformou, kde můžeme produkty vyvíjet a uplatnit tento nový přístup. Chceme tady vystavět tuto novou bankovní platformu a následně ji využívat i v dalších společnostech skupiny.

Podle informací z trhu se CREDITAS zajímá i o další akviziční příležitosti. Spekuluje se například o zájmu o úvěrové portfolio Sberbank – to je nyní na prodej v rámci probíhajícího konkurzu.
Ano, díváme se na další možnosti, jak růst. Není to jen úvěrové portfolio Sberbank, ale v hledáčku máme i další věci. Pokud narazíme na možnost akvizičního růstu, která bude dávat smysl, tak ji využijeme. Kromě toho CREDITAS roste velmi rychle i organicky. V lednu 2017 jsme měli 20 000 klientů, teď už jich máme 170 000.

Chystáte i nějaké produktové novinky?
Ano, Max banka má v tuto chvíli pouze spotřebitelský úvěr na refinancování. My chceme rozšířit produktovou nabídku o běžný spotřebitelský úvěr. Připravili jsme také nový spořicí účet s velmi zajímavou sazbou. Klienti Max banky se mají určitě na co těšit.