UCED chce postavit paroplynovou elektrárnu, která poběží i na vodík

7. 9. 2023

Energetická divize UCED ze skupiny CREDITAS plánuje v Chomutově postavit paroplynovou elektrárnu, region se tak může těšit na čistší energii. UCED Elektrárna Chomutov bude město zásobovat teplem a elektrickou energií, které částečně nahradí dosavadní dodávky z uhelné teplárny v Prunéřově. Zároveň společnosti ČEPS pomůže udržovat rovnováhu v české energetické síti. V budoucnu se navíc Chomutov může zařadit k prvním městům s elektrárnou na vodík.

Už dnes UCED ve městě vlastní distribuční soustavu, s jejíž pomocí zde rozvádí elektřinu. Výstavba UCED Elektrárny Chomutov s tepelným výkonem 40 MW přinese chomutovskému regionu hned několik výhod. Patří sem například snížení emisí skleníkových plynů a zlepšení kvality ovzduší díky částečnému nahrazení zdrojů spalujících uhlí. „Elektrárna bude mít až o 70 % méně emisí oproti uhlí a zároveň bude sloužit jako záložní zdroj tepla pro město Chomutov, což zvyšuje energetickou bezpečnost regionu. Jedná se o špičkovací zdroj, který slouží k vykrývání krátkodobého nedostatku elektrické energie v síti,“ říká investiční ředitel UCED Richard Holešinský.

Nový energetický zdroj se bude skládat z plynových a parních turbín, s plánovaným výkonem téměř 300 MW. Pohánět ho bude zemní plyn s příměsí vodíku. „Při spuštění v roce 2027, je naší snahou využívat 20 procent vodíku a máme cíl tento podíl zvyšovat. Chomutov se tak v budoucnu zařadí k prvním městům s elektrárnou na vodík. UCED Elektrárna Chomutov zároveň zapadá do naší strategie, do roku 2030 máme v plánu vybudovat agregační blok o výkonu 1000 megawatt,“ dodává Richard Holešinský. Stavět by se mohlo začít na konci roku 2024. Aktuálně projekt prochází schvalovacím procesem v rámci EIA. V okolí elektrárny chce UCED pro místní postavit veřejný park, rekreační a sportovní zóny. V plánu je i instalace dobíjecích stanic pro elektromobily.