Vzdělávání budoucnosti. Lifeliqe a Corinth bodují v českých školách s 3D modely

20. 10. 2021

Společnosti Corinth a Lifeliqe rozšiřují své pole působnosti v novém typu vzdělávání. Jejich 3D modely slouží k výuce dětí a studentů, ale také k pracovním rekvalifikacím dospělých. Corinth aktuálně dokončuje velký projekt v Ostravě, kde bude celou nabídku vzdělávacího obsahu aplikace Corinth 3D využívat 31 základních škol. Úspěšný technologický start-up je součástí portfolia investiční skupiny CREDITAS. 

V nabídce 3D modelů Corinthu jsou také lidské orgány

Corinth Již v minulosti zakoupil licenci na výukové programy s 3D modely Královéhradecký kraj. V tamních 60 školách se brzy ukázalo, že tento způsob vzdělávání pomáhá k lepším výsledkům nejen běžným žákům, ale také těm, kteří při běžných způsobech výuky obvykle zaostávají. „Podle průzkumů přibližně dvě třetiny populace patří mezi visual learners, tedy lidi, kterým nejvíce vyhovuje vzdělávání pomocí grafů, schémat, diagramů nebo modelů,“ vysvětluje Matouš Tlapák, COO společnosti Lifeliqe. „Místo papírové učebnice nebo plochého obrazu na displeji nyní mají třírozměrný model, ve kterém se pohybují a mohou si vybrat, z jakého úhlu budou objekt sledovat.“

Na rozdíl od dřívějších projektů v krajích Královéhradeckém a Vysočina, poskytuje Corinth v Ostravě subskripční online licenci s roční platností, kterou je možné v budoucnu obnovovat. Ostravský projekt je ale výjimečný i zakoupením dalších licencí pro místní volnočasová střediska. 

„V tomto případě šlo o nákup on-line i off-line verzi našeho software, s možností využití i pro brýle virtuální reality. Dostupnost tohoto vzdělávacího obsahu všem zájemcům přiblíží naše služby školám, které na nákup licence nemají dostatečné prostředky. Volnočasová střediska mohou navštěvovat učitelé, kteří si zde vyzkoušejí, jak by v budoucnu mohla vypadat jejich výuka,“ doplňuje Matouš Tlapák.

Obdobné řešení již s úspěchem provozuje společnost Lifeliqe v USA ve státu Nevada, kde zpřístupňuje 3D modely v místních knihovnách. V nich si návštěvníci mohou práci s novou technologií vyzkoušet a poznat rozdíl mezi klasickým a 3D vzděláváním.

Interaktivní kurz vytvořený společností Lifeliqe pro vzdělávání hemodialyzačních techniků poskytuje podrobné informace o všech důležitých aspektech, v tomto případě o druzích používaných jehel

Silnou pozici si Corinth buduje i v dalších zemích jako jsou Polsko, kde se 3D modely již využívají na stovkách škol, či Slovensko. „Aktivně pracujeme na expanzi do zemí střední a východní Evropy, kde školství teprve vstupuje do éry digitalizace. Školy dostávají kvalitní hardware, ale nemají k němu odpovídající softwarové vybavení, například 3D modely či virtuální simulace. Komplikací je také nedostatečné odborné vzdělání učitelů. My umíme efektivně vyřešit oba problémy – dodáme software a vyškolíme pedagogy, aby uměli s novou technologií pracovat.“

Nabídka společnosti Corinth zahrnuje učební materiály pro školy, především z oblasti biologie, chemie, fyziky, matematiky, paleontologie, astronomie či geologie. Středem zájmu jsou biologické modely, protože 3D animace dokáže přehledně ukázat, jak pracují jednotlivé části živého těla nebo jak fungují rostliny. Všechny modely procházejí konzultacemi se specialisty v příslušném oboru, např. z Univerzity Karlovy či dalších prestižních škol.