Matouš Tlapák z Lifeliqe v podcastu magazínu Forbes

9. 6. 2023

Ředitel české pobočky technologického start-upu Lifeliqe ze skupiny CREDITAS - Matouš Tlapák - byl hostem podcastu magazínu Forbes. Hovořil o aktivitách Lifeliqe v USA a v Číně, využití AR a VR ve výuce i nastupujícím trendu celoživotního vzdělávání.

Start-up s brněnskými kořeny prostřednictvím projektu SANDI (Supporting and Advancing Nevada’s Dislocated Individuals) získal v roce 2021 grant ve výši tří milionu dolarů a pomáhá státu Nevada bojovat s nezaměstnaností prostřednictvím virtuálních rekvalifikačních kurzů. Kromě USA boduje Lifeliqe i v Číně. Inovátoři z Brna dodávají do stovek škol v Šanghaji a jejím okolí 3D modely a digitalizují tak čínské školství.

Že jednou děti přestanou chodit do škol a budou se učit čistě ve virtuálním prostoru, si Tlapák nemyslí. „V metaverzu jsou jen avataři, za mě je ale důležité, aby nevymizel lidský kontakt,“ zdůrazňuje. Učitelé se o práci bát nemusí. „Jen budou více jako takoví dirigenti. Bude na nich, aby do výuky přinesli správnou skladbu nástrojů – trochu virtuální reality, trochu práce s umělou inteligencí,“ říká Tlapák v podcastu, ve kterém poodkrývá, jak bude vypadat vzdělávání dětí i dospělých v budoucnosti.

Celý podcast najdete na tomto odkazu.