Rozhovor s Ivanou Píckovou, členkou představenstva Banky CREDITAS

30. 6. 2022
Pro někoho nepřekročitelná tlustá čára, pro jiného jen epizoda. Pandemie rozdělila Česko na připravené a ty, jež zastihla v nedbalkách. Banka CREDITAS fungovala stejně dobře před i poté, má se dál čile k světu a rozšiřuje služby.  Nejen o tom hovořila pro časopis Prosperita Ivana Pícková, členka představenstva zodpovědná za retailové bankovnictví.

Proč jste se rozhodli připravit speciální produkty pro klienty, kteří vydělávají valuty v zahraničí?
Je to velmi zajímavá, a přitom většinou bank dost opomíjená skupina. Pendlerů je v České republice téměř 200 000, a to především v příhraničních regionech s Německem a Rakouskem, kde máme vhodně rozloženou pobočkovou síť. Profil našich služeb a konkurenčních výhod navíc dobře koresponduje s potřebami pendlerů. Máme například jedny z nejlepších směnných kurzů na trhu. Na první pohled jde o zdánlivě nepatrný rozdíl v řádu desítek haléřů, resp. nižších jednotek procent, ale pokud vezmete v potaz, že jako pendler budete potřebovat směňovat do korun průměrnou německou výplatu, rozdíl mezi kurzem naším a kurzem od velkých bank může udělat za rok úsporu kolem 10 000 až 15 000.

Kromě této konkrétní potřeby jsme ale chtěli nabídnout také řešení, s nímž se klient u zahraničních plateb kurzovým ztrátám zčásti nebo úplně vyhne. Proto máme v nabídce eurový účet s eurovou kartou. Část eurových příjmů si klient nechá na eurovém účtu a používá je k platbám v zahraničí – tam se měnové konverzi vyhne úplně. A potřebnou částku si výhodným kurzem převede na účet korunový. Další výhodu pro klienty s příjmem v cizině jsme nabídli od června. Při žádosti o hypotéku budeme hodnotit příjmy v zahraničí – a to nejen eurovém – obdobně jako příjmy v ČR. Klientovi s příjmem v cizí měně chceme poskytnout stejné podmínky, včetně stejných sazeb jako v případě klientů s příjmy v českých korunách.


Co vás nejvíc překvapilo v průzkumu, který se zabýval českými pendlery?
Jednak vysoký podíl lidí, který by se práci v zahraničí nebránil – spolu s těmi, co už v cizině pracují, je to přes polovinu dospělé populace v příhraničních regionech. A za druhé, že největší bariérou není pro lidi dojíždění, ale slabá či žádná znalost jazyka. Skoro to vypadá, že trend preferující výuku angličtiny a naopak opouštění němčiny není úplně šťastný. Lidem v pohraničí by znalost němčiny významně rozšířila možnosti uplatnění.

Ovlivnila vás pandemie, ať už jde o způsob práce a myšlení v bance, nebo o změny v nabídce finančních produktů pro stávající a potenciální klienty?
V zásadě ne. Už před pandemií jsme kombinovali obsluhu na pobočkách s kvalitním online bankovnictvím, kde si klienti mohou vše podstatné jednoduše vyřídit na pár kliknutí. V době pandemie jsme výrazně rozšířili spektrum služeb, které jsou takto k dispozici, ale tam je nutné říct, že šlo o plánovanou aktivitu, a ne o reakci na covid.

Éra levných peněz skončila. Jak se mění vaše politika ve vztahu ke střádalům, investorům a zájemcům o půjčky a hypotéky?
Asi bych nemluvila o éře, protože v ekonomice se období nízkých a vysokých úrokových sazeb přirozeně periodicky střídají po pár letech, není na tom nic zvláštního. Pětiprocentní repo sazba ČNB tu byla třeba v roce 2001. Fenoménem je aktuálně hlavně vysoká inflace a nejasná očekávání do budoucna. Pro nás je důležité, že si držíme stále stejnou pozici: chceme být mezi prvními volbami pro klienty, kteří chtějí dobře zhodnocovat své úspory. Současná doba lidi vede k tomu, že jen neradi peníze fixují na delší období. Proto jsou populární spořicí účty, spořicí vklady s výpovědní dobou jednoho měsíce a také termínovaný vklad na půl roku. To jsou ještě horizonty, v rámci nichž jsou klienti ochotni peníze odkládat. My u nich nabízíme nadstandardní sazby v rozmezí 4,1 - 5,2% ročně.

Čím může být Banka CREDITAS přitažlivá pro ty, kteří hledají bezpečný přístav pro své finance?
Jsme česká banka, s více než 25letou historií a českým kapitálem. Máme nabídku, která je přehledná a srozumitelná, a kde si každý může vybrat to, co odpovídá jeho investičnímu naturelu. Navíc, přestože si nás lidé nejčastěji spojují právě se spořením, jsme velmi dobří také v každodenním bankingu. Máme služby prakticky bez poplatků a se spoustou technologických vychytávek, které umí zjednodušit a zpříjemnit život. Třeba jako jediní na trhu umožňujeme připojit si do CREDITAS Banking účty od více než 20ti dalších českých a slovenských bank. Klient je může ovládat z jednoho místa a také hned vidí všechny zůstatky a pohyby zobrazené ve formátu, který si sám zvolil jako nejpřehlednější. S ohledem na rostoucí ceny také lidé stále více oceňují možnost vytvářet v bankovnictví vlastní rozpočty a kategorizovat výdaje. Mohou tak snadno udržet kontrolu nad rodinnými financemi.


Tento text byl publikován v časopise Prosperita a na webu iprosperita.cz