Ženy ve vedení. Dvojrozhovor šéfek Banky CREDITAS a Max banky

6. 9. 2023

Dostat se v bankovním světě až na vrchol bylo donedávna doménou mužů. Svět se ale mění. Na vrcholných bankovních postech jsou v Česku velmi úspěšné i ženy. Eva Collardová a Ivana Pícková jsou toho důkazem. Než se dostaly do čela bankovních domů, musely získat hodně zkušeností. V exkluzivním rozhovoru pro iDNES.cz přibližují svou cestu i pohled na bankovní svět.

Ivana Pícková je od ledna roku 2023 generální ředitelkou a předsedkyní představenstva Max banky, která se stala součástí skupiny CREDITAS. Zároveň je členkou představenstva Banky CREDITAS. Eva Collardová je od července 2023 generální ředitelkou a místopředsedkyní představenstva Banky CREDITAS.

V bankovním světě působí na vrcholových postech především muži. Proč je to tak?
Ivana Pícková: Může to být tím, že muži mezi sebe ženy nepustí. Ale možná je to proto, že ženy nechtějí, nemají ambice nebo dostatek sebevědomí. Deloitte uskutečňuje již řadu let zajímavou studii Ženy ve vedení a z ní plyne, že v roce 2021 bylo v představenstvech firem v Česku jen 17 procent žen. Evropský průměr je 31 procent. To jsou fakta.

Pozitivní ale je, že každý rok se tento podíl žen zvyšuje. I v představenstvech bank v Česku zaznamenávám stále více žen, i když na pozici CEO si myslím, že jsme s Evou první vlaštovky. Za to samozřejmě vděčíme i majiteli skupiny CREDITAS Pavlu Hubáčkovi, který nám dal důvěru, a tím také zvýšil ono procento podílu žen pro letošní rok.

Eva Collardová: Před dvaceti lety bylo vedení finančních institucí téměř výhradně doménou mužů, ale těší mě, že se postavení žen v Česku i v Evropě pomalu zlepšuje. Společnost se mění, ženy jsou stále sebevědomější a nebojí se ucházet i o vyšší posty. V čele Evropské centrální banky stojí Christine Lagardeová a ženy, jako je například Anne Bodenová (CEO britské banky Starling), postupně obsazují pozice vrcholového managementu bank.

Každý vrcholový manažer, který si dá pohov, když se firmě aktuálně daří, je krátkozraký. Tak to nefunguje. V časech, kdy je dobře, musíte myslet na dobu, kdy bude hůř.

Zkuste pojmenovat tři nejpodstatnější předpoklady, které vás vynesly na vrchol.
Eva Collardová: Měla jsem štěstí na kolegy, od kterých jsem se mohla učit – v dobrém i špatném slova smyslu. Využívám příležitosti, které kolem mě procházejí. Vždy chci porozumět, proč se věci dělají, a jít do nich naplno. A třetím předpokladem je schopnost v kritických situacích zachovat naprosto chladnou hlavu a pragmaticky přemýšlet, jak problém vyřešit.

Ivana Pícková: V mém případě jde určitě o věrnost oboru. Bankovnictví se věnuji více než třicet let, což může být výhoda proti kolegům, kteří se věnovali naprosto jinému oboru, takže se v bankovnictví pohybují pouze kratší dobu. Pak je to kreativita. A hlavní z téhle trojice je určitě cílevědomost, až možná někdy urputnost, která je často přínosem, ale mnohdy může být i nepříjemná. Hlavně pro mé kolegy... (smích)

Obě máte dlouholeté bankovní zkušenosti z nejrůznějších pozic v několika bankách. Jak dlouho trvalo, než přišla nabídka stát v čele banky a v čele představenstva banky?
Ivana Pícková: V mém případě osmadvacet let do nabídky usednout v představenstvu a jednatřicet let do nabídky předsednictví představenstva.

Eva Collardová: Jestli dovolíte, na tuto otázku neodpovím, abych mladší generaci neodradila. (smích)

Takové nabídky se neodmítají. Přesto se zeptám: Vzala si některá z vás čas na rozmyšlenou?
Eva Collardová: Já si této příležitosti velmi vážím a od prvního okamžiku jsem věděla, že bych ji velmi ráda přijala. Nicméně čas na rozmyšlenou jsem si vzala, abych opravdu zvážila všechny plusy, ale i minusy, které daná pozice a její úspěšné zvládnutí přinášejí.

Ivana Pícková: Ani já jsem nekývla okamžitě. Chtěla jsem si být jistá, že má koncepce vedení se shoduje s představou akcionáře, proto jsem jako první krok po nabídce sepsala svou představu výkonu funkce a strategického směřování a poskytla ji jako podklad k diskusi.

Co vše člověk musí zvážit, aby kývl a vzal na sebe odpovědnost bankéře na vysokém postu?
Eva Collardová: Osobně se odpovědnosti nebojím, mám spíše respekt z komplexity tohoto postu. A musela jsem samozřejmě zvážit dopad na soukromý život a rodinu.

Ivana Pícková: Je toho opravdu mnoho. Zejména je třeba vzít v úvahu vlastní časové možnosti a omezení, soulad svých představ o vedení společnosti s představami akcionáře a ostatních kolegů, protože představenstvo rozhoduje kolektivně. A pak jsou tu věci jako zdravotní stav. Také rozhodně není možné zapomenout na domluvu v rodině. Bez podpory a souhlasu nejužší rodiny se to neobejde.

Vaše manažerská práce se časem neřídí, každá máte ale svůj cíl. Kam chcete banku posunout?
Eva Collardová: Chci Banku CREDITAS s kolegy etablovat v kategorii středně velkých bank a s tím souvisejícími aktivitami, vnitřním kontrolním systémem a všemi ostatními věcmi, které nejsou navenek moc vidět. Ale časově blíže je fúze s Max bankou, kterou chceme dokončit v průběhu příštího roku.

Ivana Pícková: Úspěšná fúze Max banky s Bankou CREDITAS je i mým hlavním cílem. Provést ji tak, aby měla co nejmenší dopad na naše klienty a zaměstnance a proběhla za co nejmenších nákladů. Aby na konci byli všichni spokojeni.

Každá banka ostře sleduje a pravidelně zveřejňuje své hospodářské výsledky. Když se daří, bankéřům se spí dobře. V opačném případě mají těžkou hlavu. Jak jste na tom vy?
Eva Collardová: Já když přestanu spát dobře, znamená to, že potřebuji dovolenou. (smích) Ale zpátky k otázce. Vývoj hospodářských výsledků monitorujeme neustále a snažíme se pracovat na opatřeních vedoucích k ziskovosti v podstatě permanentně. Jedná se o nekončící proces.

Ivana Pícková: Každý vrcholový manažer, který si dá pohov, když se firmě aktuálně daří, je krátkozraký. Tak to nefunguje. V časech, kdy je dobře, musíte myslet na dobu, kdy bude hůř, protože ta zákonitě přijde.

Budoucnost nedokážeme předpovědět přesně, ale částečně se připravovat musíme vždy. Nicméně dobře se vyspat je základ. Osobně jsem skřivan, takže v devět večer už po mně nic nechtějte, protože to jsem schopná přemýšlet jedině na téma kartáček na zuby a postel. Přijďte ale v pět ráno, to se vám budu plně věnovat.

Všeobecně se má za to, že šéfové bank jsou finančně za vodou, protože mají vysoké příjmy. Jak jsou na tom šéfky bank?
Eva Collardová: Troufnu si říct, že skupina CREDITAS je v otázkách rovnocenného přístupu vůči ženám velmi otevřená. Což platí jak o příležitostech, tak o příjmech.

Ivana Pícková: Příjmy šéfů ani šéfek bank neznám. Osobně jsem nikdy neřešila, zda mám na své pozici stejný plat jako ostatní. Nicméně musím říct, že jsem si nikdy nepřišla dlouhodobě podhodnocená. Krátkodobě ano, ale to jsem vždy vyřešila odůvodněnou žádostí o navýšení nebo odchodem jinam.

A je v bankovnictví rovnost v příjmech? Nebo mají jako ve většině oborů na výplatních páskách více muži?
Eva Collardová: Já osobně rozdíl mezi odměňováním svých kolegyň a kolegů z hlediska pohlaví nedělám, není k němu důvod. Ale obecně to tak často je. Za mne je to dáno především tím, že se muži nebojí říct si o vyšší plat nebo o přidání.

Ivana Pícková: V Max bance platby mužů a žen na shodných pozicích sledujeme a pravidelně vyhodnocujeme a musím říci, že na nerovnosti nenarážíme. Naše HR je v tomto pečlivé a důsledné.

V dnešní době se potýkáme s vysokou inflací, úvěry a hypotéky jsou drahé, někteří lidé nemají z čeho spořit a bojí se investovat. Co lidem radíte? Jak se mají chovat k penězům, aby tuto složitou dobu ustáli.
Eva Collardová: Jsem zastánce počtů. Jinak než přes čísla to neumím. Takže spočítat, kolik peněz mám, a zamyslet se, zda a jak je mohu ušetřit nebo zhodnotit. A pokud si nejsem jistá ohledně způsobu investic, od toho mám bankéře nebo bankéřku, aby mi poradili.

Ivana Pícková: Je vždy lepší přemýšlet, jak peníze vydělat než jak uspořit. Uspořit můžete jen zbytné výdaje, a když takových moc není, je spoření opravdu těžké. Příjmová strana stojí za zamyšlení mnohem více. Někdy je to těžké a někdy to trvá dost dlouho. Když si například potřebujete doplnit vzdělání nebo se přestěhovat za prací a podobně... Je to ale podle mne ta lepší cesta, jak zlepšit svou finanční situaci dlouhodobě. Investování je za mě jediná cesta, jak udržet nebo zvýšit hodnotu svých vydělaných peněz.

Banky se teď předhánějí s vychytávkami, jak vylepšit internetové a mobilní bankovnictví. Co je podle vás do budoucna klíčové, aby si banka udržela své klienty a obstála v konkurenci.
Eva Collardová: Moderní klient očekává mobilní i online prostředí spojené s maximálním komfortem odborné obsluhy na míru. A nejlépe bez starostí.

Ivana Pícková: Jednoduchost a pohodlnost. Většina klientů chce spolehlivé služby, které se příliš často a dramaticky nemění. Novinky jsou samozřejmě důležité, ale musí věci zjednodušit nebo zpříjemnit, ne doplnit deset funkcionalit, které bude klient dvě hodiny studovat, jinak se v nich nevyzná.

Když se řekne „peníze“... Co pro vás znamenají?
Eva Collardová: Protože pocházím ze skromných poměrů, v soukromí se snažím jít na jistotu. Je ze mě spíše konzervativní investor. Profesně jsou peníze příležitost, jak je zhodnotit, ale i povinnost, jak je ochránit.

Ivana Pícková: Částečně svobodu. Alespoň do té míry, že když potřebuji máslo, koupím máslo. A neztratím půl hodiny zkoumáním, kam pro něj mám jít, abych ušetřila pár korun. Ale hlavně jsou peníze jedním z pilířů naší společnosti. Bez peněz by lidská společnost musela vypadat radikálně jinak a rozhodně hůře. Bez transmise hodnoty formou peněz by nemohla fungovat například kultura, veřejné osvětlení, hasiči a mnoho dalšího. A důsledky by byly daleko větší. Ale to už není téma na rozhovor, ale přinejmenším na sérii přednášek.

Eva Collardová
Vystudovala Ekonomickou univerzitu v Bratislavě a MBA na UNYP v Praze. Převážnou část své více než dvacetileté kariéry se pohybuje v bankovním sektoru. Působila jako finanční ředitelka ve Volksbank. Zastávala různé manažerské pozice v Commerzbank, sedm let byla finanční ředitelkou pro Českou republiku a Slovensko, poté řídila finance na úrovni střední Evropy.

Ve skupině CREDITAS působila od října 2021 jako CFO skupiny, od července 2023 jako CEO a místopředsedkyně představenstva Banky CREDITAS.

Je vdaná, má dvě dospělé dcery a dospívajícího syna.

Ivana Pícková
Vystudovala finanční obchody na BIVŠ. V bankovnictví má téměř třicetileté zkušenosti, pracovala na manažerských a dalších řídících pozicích v předních bankách. Podílela se na metodice a řízení strategických projektů.

Řídila například divizi Back office v eBance, zastávala pozici Head of Operations Transformation Cluster v Raiffeisenbank, vedoucí BPM týmu v České pojišťovně a projektové manažerky v České spořitelně.

Od roku 2021 je členkou představenstva Banky CREDITAS a současně působí na pozici ředitelky úseku retailového bankovnictví. Je rovněž předsedkyní představenstva a generální ředitelkou Max banky.

Je vdaná a má dospělého syna.



Text byl publikován na serveru iDNES.cz. Autor: Eva Sovová.