Retailové nemovitostní fondy v roce 2021. Na špici je CREDITAS Nemovitostní I

22. 2. 2022

Inflace v Česku nepolevuje. V lednu zrychlila na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta. Meziměsíční růst cen je nejvyšší od roku 1993. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Investoři proto hledají způsoby, jak své prostředky zhodnotit. Zajímavé výnosy přináší například nemovitostní fondy. Jaká byla v loňském roce výnosnost těch retailových? Na prvním místě je CREDITAS Nemovitostní I, podfond SICAV.

Prudký růst inflace je zapříčiněn zdražením pohonných hmot, potravin, ale hlavně energií. Aktuální dění investoři sledují. Právě nemovitostní fondy si získaly jejich značnou oblibu. Představují zajímavou alternativu k těm klasickým, které spravují finanční aktiva.

Současná doba potvrzuje, že jsou nemovitostní fondy relativně odolné proti možným výkyvům trhu. Nabízejí navíc vyšší míru jistoty dlouhodobého výnosu. Podle odborníků existuje hned několik důvodů, proč tomu tak je. Developeři i realitní kanceláře hlásí zvýšený zájem o investice do nemovitostí. Jejich ceny, potažmo výše nájmů, navíc dokážou kopírovat inflační křivku. Ne všichni investoři ale mají dostatek finančních prostředků. Pokud už volnými penězi disponují, dělá jim problém vhodný výběr nemovitosti. Roli zde hraje i starost o následný pronájem.


Nemovitostní fondy kvalifikovaných investorů 
Fondy kvalifikovaných investorů (FKI) nejsou určené pro drobné střadatele. Pokud se chcete stát kvalifikovaným investorem, musíte mít mimo jiné zainvestováno minimálně 125 000 euro, což je asi 3,5 milionu korun. Minimální částka, kterou FKI požadují, může být i pouze  jeden milion korun, pokud projdete ověřením kvalifikovaného investora u obhospodařovatele nebo administrátora.

Retailové nemovitostní fondy 
Vedle FKI existují retailové nemovitostní fondy – fondy kolektivního investování, které jsou dostupné širší veřejnosti. Investovat do nich můžete buď jednorázově částky ve výši třeba desetitisíců. Oblíbená je také forma pravidelných investic, které se pohybují již od několika set měsíčně.


Jak si stály retailové nemovitostní fondy v roce 2021
Všechny retailové nemovitostní fondy měly loni kladné zhodnocení a svými výnosy se pohybovaly od 2 do 8 % p. a.

Na špici je s ročním výnosem 8,17 % p. a. CREDITAS Nemovitostní I, podfond SICAV. Jedná se o speciální fond nemovitostí, který investuje na realitním trhu. Cílí primárně na funkční nemovitosti, které jsou schopné generovat okamžitý hotovostní tok. Jde především o nemovitosti komerčního typu, jako jsou administrativní budovy, obchodní a multifunkční centra, skladové a logistické parky a průmyslové objekty. Možné je investovat jednorázově i pravidelně, bez vstupních a výstupních poplatků.

V závěsu za ním je fond z rodiny ZDR Investments Public Real Estate. Primárně se zaměřuje na retailové obchody v ČR a na Slovensku. Vloni se NAV vyšplhalo na 6,69 % p. a. Neúčtuje žádné výstupní poplatky.

Mezi další úspěšné patří Conseq realitní fond. Jedná se o druhý nejstarší nemovitostní fond v ČR dostupný pro širokou veřejnost, který zažil i propad cen realit v roce 2009. Kombinuje kancelářské, obchodní i výrobní prostory. Má CZK i EUR třídu. Patří k fondům s nejnižším úvěrovým zatížením.

Výsledky retailových nemovitostních fondů za rok 2021

CREDITAS Nemovitostní I 8,17 %
ZDR Investments Public Real Estate 6,69 %
Conseq realitní fond 6,64 %
Trigea nemovitostní fond 5,97 %
INVESTIKA realitní fond 5,48 %
TESLA Realita nemovitostní fond 4,96 %
NEMO Fund 4,26 %
ZFP realitní fond 4,23 %
Raiffeisen realitní fond 3,98 %
Generali Fond Realit 3,81 %
Czech Real Estate Investment Fund 3,53 %
ČS nemovitostní fond REICO 2,51 %

Tento text byl publikován na portálu investujeme.cz, autor: Filip Kučera