Skupina CREDITAS má za rok 2022 čistý zisk přes 5 miliard korun

5. 5. 2023

Investiční skupina CREDITAS vlastněná finančníkem Pavlem Hubáčkem si za rok 2022 připsala rekordní hospodářský výsledek 5,1 miliard korun. CREDITAS se dařilo ve všech oborech, v nichž působí. Největší podíl na zisku má energetická divize UCED a Banka CREDITAS.

„Loňský rok byl mimořádně úspěšný. Podařilo se nám realizovat několik velkých akvizic. K Bance CREDITAS jsme přidali Max banku. Významně roste energetická divize UCED, která vloni koupila jednu z největších tepláren na biomasu v Česku EC Biowatt v Kutné Hoře a špičkovací elektrárnu v Prostějově,“ hodnotí uplynulý rok CEO skupiny CREDITAS Jiří Hrouda.

 CREDITAS vloni významně posílila svou pozici na bankovním trhu. Banka CREDITAS měla zisk 1,6 miliardy korun a v říjnu koupila Expobank CZ, kterou rebrandovala na Max banku. Ta během dvou měsíců zdvojnásobila počet klientů. Aktuálně jich mají obě banky přes 220 tisíc a jejich bilanční suma je téměř 140 miliard korun.

Nejvíc se skupině dařilo v energetice. Energetická divize UCED, která patří mezi největší distributory elektřiny v Česku a je významným poskytovatelem služeb výkonové rovnováhy, dosáhla zisku přes 2 miliardy korun. „Naším cílem je být lídrem decentrální energetiky v Česku. Do roku 2030 plánujeme provozovat agregační blok s výkonem 1000 MW, což si vyžádá investici kolem 20 miliard korun,“ říká Jiří Hrouda.

CREDITAS dál rozšiřuje i své portfolio realit. CREDITAS Real Estate (dříve V Invest) hodlá v následujících deseti letech investovat 27 miliard korun do stavby pěti a půl tisíce bytů především v Praze, Plzni a Brně. Tisícovka z nich bude určena na nájemní bydlení. První stovka bytových jednotek v nájemním projektu LOOX v Praze je už v nabídce. Skupina sází i na průmyslové nemovitosti. Pod svůj nemovitostní fond získala vloni například dva skladové a logistické areály v Pardubicích. Ty mimo jiné posílily rekordní růst fondu, který za uplynulých dvanáct měsíců dosáhl ročního zhodnocení téměř 12 %.

Do skupiny CREDITAS patří mimo jiné i Grandhotel Pupp v Karlových Varech nebo startup, Lifeliqe, který se zabývá vzděláváním a rekvalifikacemi ve virtuální realitě. Strategickou prioritou skupiny do budoucna zůstávají finanční služby, energetika a rozvoj CREDITAS Real Estate.